Σαφείς αποστάσεις καγκελαρίας από το Μαξίμου για το Eurogroup

Βερολίνο.- Σαφείς αποστάσεις από τα σχόλια του Μαξίμου για τη συνομιλία της Άνγκελας Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα έσπευσε να κρατήσει την Τετάρτη η καγκελαρία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει την ανακοίνωση του Μαξίμου πως η κ. Μέρκελ και ο κ. Τσίπρας συμφώνησαν κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία πως η εξεύρεση λύσης στο Eurogroup τη Δευτέρα είναι αναγκαία και εφικτή.

«Η καγκελάριος δεν εκφράζει κάποια προσδοκία για το πότε θα επιτευχθεί μια θετική αξιολόγηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφεν Ζάιμπερτ με αφορμή την αναφορά του Γραφείου Τύπου του έλληνα πρωθυπουργού σύμφωνα με την οποία οι δύο ηγέτες συμφώνησαν κατά τη χθεσινή τους συνομιλία ότι η εξεύρεση λύσης αναφορικά με την τρέχουσα αξιολόγηση στο επόμενο Eurogroup είναι αναγκαία και εφικτή.

Ας σημειωθεί ότι σπανίως η καγκελαρία ενημερώνει για το περιεχόμενο τηλεφωνικών συνομιλιών της Άνγκελα Μέρκελ με ξένους ηγέτες. Όπως σχολιάζει η Deutsche Welle, η προθυμία του κυβερνητικού εκπροσώπου να δώσει στο σημερινό (Τετάρτη) κυβερνητικό μπρίφινγκ πληροφορίες για τη χθεσινή συνομιλία της καγκελαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα σχετίζεται μάλλον με τη σημερινή ανακοίνωση του Μαξίμου.

Ενημερώνοντας του δημοσιογράφους ο κ. Ζάιμπερτ επιβεβαίωσε πάντως ότι η συνομιλία Μέρκελ-Τσίπρα αφορούσε μεταξύ άλλων και την τρέχουσα αξιολόγηση του Τρίτου Προγράμματος. Ενώ σημείωσε πως «επιτεύχθηκε πρόοδος», τόνισε παράλληλα πως αρμόδιο όργανο για αυτό το θέμα είναι το Eurogroup. Η γερμανική κυβέρνηση «θα ήταν ικανοποιημένη» αν από το Eurogroup της Δευτέρας προέκυπτε μια «θετική απόφαση» σχολίασε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σόιμπλε

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών, Ντένις Κόλμπεργκ. Όπως δήλωσε στο μπρίφινγκ, στόχος της συνεδρίασης του Eurogroup στις 22 Μαίου είναι το «κλείσιμο» της αξιολόγησης. «Το κατά πόσο αυτό θα σταθεί εφικτό – θα το δούμε. Δεν μπορούμε να πούμε από τώρα το τι θα προκύψει στη συνεδρίαση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλμπεργκ.

Σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας για το τι θα προκύψει την ερχόμενη Δευτέρα φαίνεται να είναι το ΔΝΤ. Αυτό προκύπτει πάντως από τη στάση του εκπροσώπου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά το ρόλο του Ταμείου. Ο κ. Κόλμπεργκ αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση τι θα προκύψει σε περίπτωση που τη Δευτέρα το ΔΝΤ αρνηθεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα στο κατά πόσο θα σταθεί δυνατό σε αυτή την περίπτωση να εκταμιευθεί η επόμενη δόση προς την Ελλάδα ως τον Ιούλιο.

«Πενήντα-πενήντα» είναι οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα στο Eurogroup της Δευτέρας, δήλωσε στο μεταξύ ευρωπαίος αξιωματούχος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.