Ερντογάν προς Τραμπ: Θα χτυπήσω χωρίς να σε ρωτήσω!

Άγκυρα.- Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν πως ο “σουλτάνος” της Άγκυρας ξεκαθάρισε στον Τραμπ ότι δεν θα ανεχθεί καμία κίνηση από τους Κούρδους του YPG οι οποίοι ενισχύονται από τις ΗΠΑ.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην τουρκική πρεσβεία, ο Ερντογάν υπογράμμισε τις ανησυχίες της Τουρκίας σχετικά με την YPG, την οποία η Άγκυρα θεωρεί προέκταση του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που επί δεκαετίες διεξάγει ένοπλο αγώνα στην νοτιοανατολική Τουρκία.

“Τους είπαμε ξεκάθαρα το εξής: αν υπάρξει οποιασδήποτε μορφής επίθεση από την YPG και το κουρδικό Κόμμα της Δημοκρατικής Συρίας (PYD) εναντίον της Τουρκίας, θα εφαρμόσουμε τους κανόνες εμπλοκής χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν”, έγραψε η εφημερίδα Sabah επικαλούμενη δηλώσεις του. Το PYD είναι ο πολιτικός βραχίονας του YPG.

Ο Ερντογάν είπε ότι οι ΗΠΑ έλαβαν την απόφασή τους σχετικά με την επιχείρηση στην Ράκα και ότι η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει σε αυτήν εξαιτίας της ανάμειξης της YPG.

“Τους είπαμε…δεν θεωρούμε υγιή την συνεργασία σας με μια τρομοκρατική οργάνωση στην Ράκα”, φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν, αλλά πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα αναλάβει κάποιον ρόλο στη Συρία.

“Θεωρώ ότι θα χτυπήσουν την πόρτα μας για το συριακό”, είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η YPG δεν συνδέεται με το PKK και ότι είναι ένας πολύτιμος εταίρος στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η ΕΕ θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση.

Διπλό “χτύπημα” από Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε σήμερα την απομάκρυνση του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό στη Συρία και το Ιράκ Μπρετ ΜακΓκάρκ, κατηγορώντας τον ότι υποστηρίζει τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας και τους κούρδους αυτονομιστές της Τουρκίας.
«Θα ήταν καλό το πρόσωπο αυτό να αντικατασταθεί», δήλωσε σήμερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV προσθέτοντας πως ο ΜαγκΓκαρκ «υποστηρίζει ξεκάθαρα» τις πολιτοφυλακές των Κούρδων της Συρίας YPG και τους κούρδους αυτονομιστές του PKK στην Τουρκία, δύο οργανώσεις που θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης στην ίδια συνέντευξη πως τα μέτρα που έχει λάβει το ΝΑΤΟ για να προστατεύσει τον τουρκικό εναέριο χώρα είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκή.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έκανε τη δήλωση αυτή πριν από τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το ΝΑΤΟ την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.
Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ακόμη στο NTV πως η Γερμανία είναι ελεύθερη να αποσύρει τα στρατεύματά της που σταθμεύουν στην τουρκική αεροπορική βάση του Ίντσιρλικ, αν το θέλει, προσθέτοντας πως το Βερολίνο θα πρέπει να πάψει «να συμπεριφέρεται με συγκαταβατικό τρόπο» στην Άγκυρα.
Η Γερμανία ανακοίνωσε χθες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει στην Ιορδανία τους περίπου 250 στρατιώτες που είναι ανεπτυγμένοι στο Ίντσιρλικ επειδή η Άγκυρα αρνείται να επιτρέψει σε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση. Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στο Reuters πως η επίσκεψη των βουλευτών δεν θα άρμοζε αυτή τη στιγμή.