Συνέδριο Βλάχων, παρουσίαση βιβλίου και 7η Ανοιχτή συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφυκτιονίας.

Ουγγαρία.- Στις 13 Μαΐου 2017, στον Άγιο Ανδρέα (Szentendre) Ουγγαρίας υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Αυστρίας Έξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ.κ. Αρσένιου πραγματοποιήθηκαν:

Α.-συνέδριο Βλάχων στη μνήμη του Ευγενίου Δούμτσα (Dumcsa Jenó) πρώτου Δημάρχου της πόλης, με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον θάνατο του.

Β.- Η παρουσίαση του βιβλίου, του Βασιλείου Σταματόπουλου με Θέμα « Οι Μακεδονοβλάχοι (17ος-19ος αι.) Έλληνες Βλάχοι στην Κεντροανατολική Ευρώπη. Η Αποκατάσταση της Αλήθειας».

Γ.- Η 7η Ανοιχτή συνδιάσκεψη της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφυκτιονίας.

Οι διοργανωτές του συνεδρίου ήταν : Ο δήμος του Αγίου Ανδρέα (Szentendre)Ουγγαρίας, το Υπουργείο Ανθρωπίνων Πόρων Ουγγαρίας, η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Αγίου Ανδρέα Ουγγαρίας, η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Βουδαπέστης, η Αυτοδιοίκηση Ελλήνων Ουγγαρίας, το Ίδρυμα Ελλήνων Ουγγαρίας και ο Ελληνικός Κυπριακός Ουγγρικός Σύλλογος Φιλίας.

Συντονιστής του συνεδρίου ήτααν ο Σπύρος Αγκάρντι Α΄αντιπρόεδρος της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας και ο Βασίλειος Σταματόπουλος οικονομολόγος-ιστορικός επιμελητής.

Ο Δημήτρης Αλαμπάνος, Οικογένεια Σταματόπουλου,ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Αμφικτιονίας Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας, ο μητροπολίτης Αρσένιος και ο Χρήστος Σουρτζής.

Το άνοιγμα του συνεδρίου έγινε από την πρόεδρο της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Αγίου Ανδρέα κα. Ζόμερ Ιουλιάνα, η οποία ευχαρίστησε όλους παρευρισκομένους και μίλησε για την ιστορική παρουσία των Ελλήνων και Βλάχων ή Μακεδονοβλάχων στην πόλη του Αγίου Ανδρέα και εξήρε την μεγάλη συνδρομή του πρώτου Ελληνοβλάχου Δημάρχου της πόλης και αναφέρθηκε στις μεγάλες προσφορές του προς τους κατοίκους της.

Εν συνεχεία τον λόγο πήρε η εκπρόσωπος του Δημάρχου του Αγίου Ανδρέα κα Κόμπορ Εντι, η οποία αφού ευχαρίστησε όλους, τόνισε ότι με την παρουσία τους ενισχύουν την Ελληνοουγγρική φιλία που αρχίζει από την πρώτη παρουσία των Ελλήνων στην πόλη της περίπου κατά το τέλος του 17ου αιώνα και εν συνεχεία ανάφέρθηκε στην μεγάλη προσφορά του πρώτου Δημάρχου Ευγενίου Δούμτσα (Dumcsa Jenó) που στα 35 χρόνια Δημαρχίας του προσέφερε τα πάντα στους κατοίκους του που μέχρι και σήμερα πολλά έργα είναι από την δημιουργική του παρουσία.

Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο Μητροπολίτης κ. Αρσένιος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Οικουμενικότητα του Ελληνισμού, την έντονη παρουσία των Ελλήνων στην Ουγγαρία και ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να διαφυλάξουμε Θρησκεία, Κουλτούρα και συνεργασία. Επίσης αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του έλληνα δημάρχου και ότι σήμερα πραγματοποιούμε ένα πνευματικό μνημόσυνο.

Οι χοροί στην πλατεία.

Κατόπιν χαιρετισμό απεύθυνε ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ουγγαρία κ. Δημήτριος Λέτσιος. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην σημερινή παρουσία των Βλάχων και στην πραγματοποίηση της 7ης Παγκόσμιας Αμφικτιονίας συγχαίροντας για αυτήν την πρωτοβουλία τους.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Αμφικτιονίας Μιχάλης Μαγειρίας ευχαρίστησε όλους τους συνδιοργανωτές του συνεδρίου και αναφέρθηκε στην παρουσία των Βλάχων στην πόλη του Αγίου Ανδρέα.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Ελλήνων Ουγγαρίας αναφέρθηκε στην μακραίωνα παρουσία των ελλήνων στην Ουγγαρία και την προσπάσθεια που κατέβαλαν για την ανάδειξη της νέας τους πατρίδας χωρίς να ξεχνούν την πατρίδα που τους γέννησε.

Τέλος η πρόεδρος του Μ.Ο. Σερβίων Χρυσάνθη Καραγιαννίδου αναφέρθηκε μεταξύ των άλλων και στον συμπατριώτη της Δημήτριο Παπαγιαννούση στον μετέπειτα Μητροπολίτη Διονύσιο Πόποβιτ και επισήμανε ιδιαιτέρως ότι επί των ημερών του κτίστηκαν οι περισσότερες ελληνικές εκκλησίες και τα περισσότερα σχολεία στην Ουγγαρία καα τον 17ο-18ο αιώνα.

Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο οι ομιλητές:

Βασίλειος Σταματόπουλος με Θέμα «Η πόλη του Άγιου Ανδρέα (Szentendre) και η οικογένεια Δούμτσα. Πρώτος Δημάρχος Ευγενίος Δούμτσα (Dumcsa Jenó)».

Xénia Vincze με θέμα «Συμβίωση Ελλήνων-Βλάχων και Σέρβων στον 17ο-18ο αιώνα».

Γεώργιος Τσιγάρας με θέμα «Η Συνάντηση της Μεταβυζαντινής Τέχνης με το Μπαρόκ»

Ακολούθως ο πρόεδρος της Αμφικτιονίας Μιχάλης Μαγειρίας παρουσίασε το βιβλίου του Βασιλείου Σταματόπουλου επισημαίνοντας με επιστημονική μελέτη ο συγγραφέας αποκατάστησε την αλήθεια αποδεικνύοντας ότι κάθε Κουτσοβλαχικό δεν έχει καμία σχέση με την Ρουμανική προπαγάνδα.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Δημήτρης Αλαμπάνος Δικηγόρος πρών Υπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στην φιλία που τον συνδέει με τους έλληνες της Ουγγαρίας και εκπροσωπώντας και τον χορηγό Σπύρο Σουρτζή αναφέρθηκε στην έκδοση του βιβλίου το οποίο γραμμένο με μεστό λόγο και μεταφρασμένο και στην Ουγγρική γλώσσα πρέπει να γίνει κτήμα των Ελλήνων και Ούγγρων για να μπορεί να αντιμετωπιστεί η Ρουμανική προπαγάνδα η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

 

Ο Επίκουρος καθηγητής Γεώργιος Τσιγάρας

ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Αμφικτιονίας Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας

Ο Βασίλης Σταματόπουλος

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολούθως ο Ανδρέας Σταματόπουλος διάβασε την επιστολή που έστειλε ο Βασίλειος Σηφακάκης, Φιλόλογος, Αντιπρόεδρος του Οργανισμού για την Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας (ΟΔΕΓ) που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί και μεταξύ των άλλων αναφέρει. Ο κύριος Βασίλειος Σταματόπουλος διαπραγματεύεται το θέμα χωρίς συναισθηματισμούς, με άκρως επιστημονικό τρόπο, παραθέτοντας πλήθος τεκμηρίων και πηγών που θεμελιώνουν τις απόψεις του. Η αναφορά του στο σήμερα με την παρουσίαση προσώπων και σύγχρονων γεγονότων δίνει κύρος και

πειστικότητα στον λόγο του. Ακόμα, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, παρακολουθεί κάποιος την πορεία του παροικιακού Ελληνισμού στην κεντροανατολική Ευρώπη, μια αφήγηση που είναι στηριγμένη στην πολύπλευρη δραστηριότητα και την προσωπική πείρα του συγγραφέα και όχι τόσο σε πηγές και εξιστορήσεις άλλων.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο συγγραφέας ο οποίος εξήγησε τους λόγους για τους οποίους σκέφτηκε να γράψει αυτό το βιβλίο και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε σε μία μικρή ομάδα που αυτή αποτελούνταν από ένα σταθερό πυρήνα δέκα περίπου οικογενειών (Roja, Gojdu, Saguna κ.α.), οι οποίες ως ένα βαθμό είχαν ταυτιστεί με τον Καθολικισμό μέσω της Ουνίας ως ένα μέσο διασφάλισης των οικονομικών τους συμφερόντων μέσα στα πλαίσια της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο κυρίαρχο ρωμαιοκαθολικό περιβάλλον της εποχής.

Επίσης για πρώτη φορά ανακοίνωσε ο Βασίλης Σταματόπουλος ότι δύο μεγάλοι πολιτικοί άνδρες της Ουγγαρίας ο Φραγκίσκος Δέακ (Deák Ferenc), πολιτικός της Ουγγαρίας, Υπουργός Δικαιοσύνης και ο József Eötvös βαρόνος υπουργός Δημοσίων έργων, η καταγωγή των οποίων προερχόταν από εξουγγρισθείσες Μακεδονικές οικογένειες κατά τα μέσα του 19ου αιώνα. Οι προγονοί του είχαν έρθει από την Μοσχόπολη και ήταν Ελληνοβλάχοι που εγκαταστάθηκαν στο Μίσκολτς. Και οι δύο υπήρξαν φίλοι με τον εθνικό ευεργέτη Σίμωνα Σίνα βλαχικής καταγωγής από την Μοσχόπολη,

Η κα Χρυσάνθη Καραγιαννίδου ανάφερε μεταξύ άλλων τα εξής: είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε επίσης πρόσωπα ομογενή και γεγονότα που έλαβαν χώρα σ’ αυτόν εδώ τον τόπο και τον εκλεκτό φίλο και υπέροχο Έλληνα, τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Σύλλογο Φιλίας, τον κ. Βασίλειο Σταματόπουλο, για όλους τους αγώνες του για τον ελληνισμό της Ουγγαρίας και ιδιαίτερα για τη συγγραφή της «καίρια εθνικά έκδοσής του» για τους Μακεδονοβλάχους.

Σύνεδροι.

Επίσης απέστειλαν χαιρετισμό οι:

Ο Δρ. Αχιλλέας Λαζάρου, Ρωμανιστής Βαλκανολόγος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης IV, ο οποίος εξέφρασε τηλεφωνικώς τα θερμά του συγχαρητήρια για αυτήν την εθνική διοργάνωση και λόγο της προχωρημένης ηλικίας του και με πολλά προβλήματα υγείας, αδυνατεί να είναι παρών στο συνέδριο. Εξέφρασε όμως από την καρδιά του τα συγχαρητήρια για την έκδοση του εθνικού πολύτιμου βιβλίου του Βασιλείου Σταματόπουλου το οποίο αντικαθιστά την απουσία της Ελληνικής πολιτείας.

Ο Δρ. Βασίλειος Πάππας Πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής και Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών χαιρετά το παρόν επιστημονικό Συνέδριο και εύχεται καλή επιτυχία στην 7η Παγκόσμια Αμφικτιονία Βλάχων. Επίσης συγχαίρει τον Βασίλειο Σταματόπουλο εκλεκτό συνεργάτη και μέλος του Συλλόγου, για την συγγραφή του Βιβλίου Οι Μακεδονοβλάχοι (17ος-19ος αι.) Έλληνες Βλάχοι στην Κεντροανατολικη Ευρώπη Η Αποκατάσταση της Αλήθειας. Είναι ένα βιβλίο που ρίχνει άπλετο φώς και αντιμετωπίζει την Ρουμανική προπαγάνδα, αποκαθιστώντας την αλήθεια. Καλή Επιτυχία. Θερμά συγχαρητήρια στους Διοργανωτές.

Ο Χρήστος Μαλασπίνας ιδιοκτήτης διαδικτυακής εφημερίδας The Panhellenic Post χαιρετά το επιστημονικό Συνέδριο και εύχεται επιτυχία στην 7η Αμφικτιονία Βλάχων. Επίσης συγχαίρει τον Βασίλειο Σταματόπουλο, για την συγγραφή του Βιβλίου Οι Μακεδονοβλάχοι (17ος-19ος αι.) Έλληνες Βλάχοι στην Κεντροανατολικη Ευρώπη. Η Αποκατάσταση της Αλήθειας. Είναι ένα βιβλίο που με επιστημονικούς όρους αποκαθιστά την αλήθεια για τους έλληνες βλάχους, αποψιλώνοντας όλη την Ρουμανική προπαγάνδα. Καλή Επιτυχία σε όλη την διοργάνωση.

Υπογράφοντας βιβλία.

Ο Πάνος Τσαπάρας ιδιοκτήτης της εφημερίδας Η ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ χαιρετά το επιστημονικό Συνέδριο που πραγματοποιείται στην πόλη του Αγίου Ανδρέα (Szentendre) και εύχεται καλή επιτυχία στην 7η Αμφικτιονία Βλάχων. Επίσης συγχαίρω τον συμπατριώτη μας Βασίλειο Σταματόπουλο από την Σκοτάνη, για την συγγραφή του Βιβλίου Οι Μακεδονοβλάχοι (17ος-19ος αι.) Έλληνες Βλάχοι στην Κεντροανατολικη Ευρώπη Η Αποκατάσταση της Αλήθειας. Είναι ένα βιβλίο πολύτιμο για την υπόθεση των Βλάχων της Ελλάδος μας.

Η Λίτσα Αναστασίου μας έστειλε τις θερμές ευχές της για κάθε επιτυχία στις αυριανές εκδηλώσεις στην Βουδαπέστη, τόσο στην παρουσίαση του εξαίρετου βιβλίου σας όσο και στο Συνέδριο της Παγκόσμιας Βλάχικης Αμφικτιονίας. Λυπάμαι που δεν μπόρεσα ν’ ακολουθήσω τις αποστολές της Π.Ο.Π.Σ.Β. και να συμμετάσχω στις εκδηλώσεις. Καλή επιτυχία σε όλα.

Επίσης χαιρετισμούς για την επιτυχία του συνεδρίου είχαμε από τον Σωτήρη Μλπέτσα,

την Δέσποινα Παπαγεωργίου και τον Στέφανο Παπακώστα.

Ακολούθως άρχισε η 7η Παγκόσμια Βλαχική Αμφικτιονία με κύριο ομιλητή τον πρόεδρο της Μιχάλη Μαγειρία ο οποίος μας έκανε μία πλήρη ενημέρωση για το έργο που πραγματοποίησε το παρελθόν έτος το διοικητικό συμβούλιο με πλήρη φωτογραφική παρουσίαση. Ακολούθως χαιρέτισαν οι εκπρόσωποι από την Γερμανία , τα Σκόπια, την Σερβία και από άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Μετά το τέλος όλοι οι συμμετέχοντες μαζί μετά χορευτικά συγκροτήματα με τις εθνικές μας ενδυμασίες πήγαμε και καταθέσουμε στεφάνια στην οικία του πρώτου Δημάρχου του Αγίου Ανδρέα, Ευγενίου Δούμτσα (Dumcsa Jenó).

Ακολούθως επισκεφτήκαμε την ελληνική εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, στην οποία ο Μητροπολίτης Αρσένιος έκανε ένα τρισάγιο σε μνήμη όλων των Ελλήνων που έζησαν στην πόλη αυτή.

Τέλος τα τρία χορευτικά συγκροτήματα :

– το χορευτικό συγκρότημα «Ελληνισμός» (Ουγγαρίας),

– το χορευτικό συγκρότημα του Μορφωτικού Ομίλου Σερβίων Κοζάνης και

– το χορευτικό συγκρότημα της Βλάχικης Αμφικτιονίας

Παρουσίασαν παραδοσιακούς Ελληνικούς χορούς στην κεντρική πλατεία

του Αγίου Ανδρέα αποσπώντας τον θαυμασμό των παρευρισκομένων οι οποίοι στο τέλος συμμετείχαν στους χορούς.

Χοροί.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τέλος τον επιχειρηματία και αντιπρόεδρο του Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Σύλλογο Φιλίας Τάκη Λαδά για την προσφορά του με προϊόντα της παραγωγής του, καθώς και τον Βασίλειο Αγγελίδη αντιπρόεδρο της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας που μαζί με τον Antal Lyka Lantos επιμελήθηκαν όλα τα ηλεκτρονικά της εκδήλωσης.

Βουδαπέστη 2017-05-17

Βασίλειος Σταματόπουλος Σπύρος Αγκάρντι

Πρόεδρος Α΄ Αντιπρόεδρος

Ελληνικού Κυπριακού Ουγγρικού Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Ουγγαρίας

Σύλλογο Φιλίας

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε