Πέμπτη σύλληψη στη Βρετανία για την επίθεση στο Μάντσεστερ

Λονδίνο.- Η βρετανική αστυνομία προχώρησε την Τετάρτη στη σύλληψη και πέμπτου ατόμου για τη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 22 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 60.

Ο άνδρας, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, συνελήφθη στην πόλη Γουίγκαν, περίπου 30 χλμ. από το Μάντσεστερ.

Ο συλληφθείς είχε στην κατοχή του ένα πακέτο, το οποίο εξετάζεται από τις αστυνομικές αρχές.

Στο μεταξύ, συνελήφθη στην Τρίπολη της Λιβύης ο μικρότερος αδελφός του βομβιστή αυτοκτονίας του Μάντσεστερ, καθώς και ο πατέρας του.

Συγκεκριμένα, η αντιτρομοκρατική έθεσε υπό κράτηση τον Χασέμ Αμπέντι, 20 ετών, καθώς θεωρείται ύποπτος για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.

Επίσης συνελήφθη ο πατέρας του δράστη, Ραμαντάν Αμπέντι.

Το προφίλ του δράστη

Ο δράστης της επίθεσης στο Manchester Arena, ο 23χρονος Σαλμάν Ραμαντάν Αμπέντι, είχε γεννηθεί στο Μάντσεστερ την Πρωτοχρονιά του 1994 από Λίβυους γονείς, οι οποίοι είχαν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από το αυταρχικό καθεστώς του Καντάφι.

Αφού πέρασε μερικά χρόνια στο Λονδίνο, η οικογένεια εγκαταστάθηκε στο Μάντσεστερ ,όπου ο πατέρας καλούσε τους πιστούς μουσουλμάνους για την προσευχή σε τέμενος του Ντίντσμπερι.

Ο Αμπέντι πήγε σχολείο στο Μάντσεστερ και στη συνέχεια στο πανεπιστήμιο Salford για να σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων, το οποίο αργότερα παράτησε και ξεκίνησε να δουλεύει σε φούρνο.

Οι φίλοι του τον θυμούνται ως καλό ποδοσφαιριστή και ένθερμο οπαδό της Manchester United, ο οποίος έκανε χρήση κάνναβης.

Είχε μια αδελφή και δύο αδελφούς. Οι γονείς του θεωρείται ότι έχουν επιστρέψει στη Λιβύη και για ένα μικρό διάστημα είχε πάει και ο ίδιος εκεί, ενώ προτού επιστρέψει στη Βρετανία ενδεχομένως να είχε περάσει και από τη Συρία.
Ο Αμπέντι ήταν γνωστός στις υπηρεσίες ασφαλείας αλλά δεν αποτελούσε στόχο έρευνας σε εξέλιξη, ούτε εθεωρείτο ότι συνιστούσε σοβαρό κίνδυνο. Χαρακτηριζόταν μάλλον ως ένας περιθωριακός τύπος όπως και ο δράστης της επίθεσης στο Γουεστμίνστερ, ο Χαλίντ Μασούντ.

Η αστυνομία και οι υπηρεσίες ασφαλείας προσπαθούν να διακριβώσουν αν έδρασε μόνος του ή ανήκε σε ένα ευρύτερο δίκτυο. Πάντως το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη.

Μέλη της λιβυκής κοινότητας του νότιου Μάντσεστερ τον περιγράφουν ως λίγο απόμακρο, πιστό και με σεβασμό προς τους μεγαλύτερους.

Newsroom ΔΟΛ