Στο ΝΑΤΟ των «απρόθυμων» ο Τραμπ για «δύσκολες» συνομιλίες

Βρυξέλλες.- Χωρίς να έχουν ξεχαστεί οι παλαιότερες -διόλου κολακευτικές- αναφορές του για τα κράτη-μέλη, ο Τραμπ φτάνει στην έδρα του ΝΑΤΟ για «δύσκολες» συνομιλίες σχετικά με το ρόλο και την αποστολή της Συμμαχίας.

Τα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών των ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ τους, και η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συμμαχία για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πολλές φορές εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η χώρες της Ευρώπης δεν βάζουν το «χέρι στην τσέπη» για την ενίσχυση της Συμμαχίας, αφήνοντας στις ΗΠΑ το βαρύ φορτίο της χρηματοδότησης.

Μάλιστα, τις πρώτες εβδομάδες μετά την ορκωμοσία του, ο Τραμπ είχε κατηγορήσει το Βερολίνο για χρέη προς την Συμμαχία. Εκείνη τη «φωτιά» έσπευσε τότε να σβήσει ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, στο ταξίδι του στο Μονάχο στο πλαίσιο της Συνόδου για την ασφάλεια.

Τα μέτρα ασφαλείας στις Βρυξέλλες είναι δρακόντεια. Η αμερικανική αποστολή -περί τα 1.000 άτομα- έφτασε το απόγευμα στην πόλη, όπου πραγματοποιήθηκε διαδήλωση.

Αίσθηση προκάλεσε στον βελγικό Τύπο ότι οι αμερικανικές αρχές ασφαλείας ζήτησαν και έλαβαν μεταξύ άλλων τα ονόματα όλων των κατοίκων των κτιρίων μπροστά από τα οποία έχει προγραμματιστεί να διέλθουν τα αυτοκίνητα της αμερικανικής αποστολής.

Το πρωί της Πέμπτης, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί την έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, όπου σε πρώτη φάση θα συναντηθεί με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνέχεια θα προστεθούν ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Αντόνιο Ταγιάνι και η αρμόδια για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ αναμένεται να ξεκινήσει στις 16:00 (τοπική ώρα).

Newsroom ΔΟΛ