Οι πρώτες φωτογραφίες του καμικάζι από τη μέρα της σφαγής στο Μάντσεστερ

Λονδίνο.- Φωτογραφίες του Σαλμάν Αμπεντί, του βομβιστή αυτοκτονίας που σκότωσε τουλάχιστον 22 ανθρώπους στο Μάντσεστερ το βράδυ της Δευτέρας, έδωσε στη δημοσιότητα η βρετανική Αστυνομία.

Με βάση τις φωτογραφίες, οι Αρχές ζητούν από τους πολίτες να παράσχουν οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν σχετικά με τον 22χρονο, ώστε να συγκροτηθεί πληρέστερη εικόνα για τις κινήσεις του το κρίσιμο τετραήμερο από στις 18 Μαΐου – οπότε και επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο – έως και την ημέρα του χτυπήματος.

Οι φωτογραφίες ελήφθησαν την ημέρα της τρομοκρατικής επίθεσης από κάμερες ασφαλείας. Η Αστυνομία ωστόσο δεν διευκρινίζει εάν τραβήχτηκαν μέσα στον συναυλιακό χώρο Manchester Arena, όπου ο νεαρός καμικάζι πυροδότησε το φονικό του φορτίο, ή σε κάποια άλλα περιοχή της πόλης.


Στην ανακοίνωσή της, η Αστυνομία του Ευρύτερου Μάντσεστερ αφηγείται τις τελευταίες κινήσεις του Αμπεντί πριν την επίθεση. «Ένα από τα τελευταία μέρη που επισκέφτηκε ήταν ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης», όπου πιστεύεται ότι έγινε η τελική αρμολόγηση του εκρηκτικού μηχανισμού.

Από εκεί ο τρομοκράτης αναχώρησε με τελικό προορισμό το Manchester Arena, χωρίς να είναι απολύτως σαφές εάν μεσολάβησε κάποια στάση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έως τώρα έχουν γίνει 13 συλλήψεις υπόπτων που πιστεύεται ότι συνδέονται με την τρομοκρατική ενέργεια, ενώ 14 τοποθεσίες ερευνώνται. Περίπου 1.000 αστυνομικοί, εγκληματολόγοι και άλλοι εμπειρογνώμονες εμπλέκονται στην έρευνα.

Ο αριθμός των συλλήψεων αντανακλά την εκτίμηση της Αστυνομίας ότι η επίθεση στο Μάντσεστερ υποστηρίχθηκε από ένα «δίκτυο» προσώπων. Η Αστυνομία πιστεύει πάντως ότι έχει πια εξαρθρώσει «μεγάλο μέρος» αυτής της ομάδας.

Βασικός παράγοντας πίσω από αυτό το σενάριο ήταν η χρήση ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού από τον τρομοκράτη. Αν και οι Αρχές εικάζουν πλέον πως ο ίδιος ο Αμπεντί παρασκεύασε τη βόμβα, η όλη διαδικασία συγκέντρωσης υλικών και αρμολόγησης είναι σύνθετη και συνεπώς συνήθως απαιτεί συνεργούς.

Παρά ταύτα, σε μία ένδειξη της προόδου στην έρευνα, νωρίτερα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ανακοίνωσε πως το επίπεδο συναγερμού μειώνεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, από το ανώτατο όπου βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό σημαίνει πως μία νέα τρομοκρατική επίθεση θεωρείται πολύ πιθανή, αλλά όχι επικείμενη.