Σόιμπλε για Ελλάδα: Η μαγική λέξη είναι «εμπιστοσύνη»

Βερολίνο.- «Η μαγική λέξη είναι ‘’εμπιστοσύνη’’» ήταν το μήνυμα – απάντηση στην Αθήνα του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε γραπτό χαιρετισμό του στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη.

«Η Ελλάδα έχει ακόμα εμπόδια που πρέπει να υπερπηδήσει στην πορεία της για την επιστροφή στις χρηματαγορές» τονίζει. «Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί είναι ο καλύτερος δρόμος προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της η Ελλάδα, όπως συνέβη με τις άλλες χώρες που έλαβαν βοήθεια» προσθέτει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ενόψει και του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Όπως διαμηνύει, «ύστερα από καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών, η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα». «Είναι προς το συμφέρον όλων να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ελλάδα το ταχύτερο δυνατόν» επισημαίνει, προσθέτοντας ότι «παρά τις προκλήσεις υπάρχουν θετικά σημάδια».

«Απομένουν πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά η Ευρώπη προσφέρει και πάλι στους πολίτες της ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι κάτι που οι άνθρωποι το αντιλαμβάνονται. Τα ποσοστά αποδοχής της ΕΕ και του ευρώ ανεβαίνουν και πάλι. Ιδίως οι νέοι άνθρωποι έχουν μια θετική στάση έναντι της ΕΕ» επιμένει, αναφέροντας ότι το ποσοστό απασχόλησης στην ΕΕ έχει φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ το 2017, καθώς το 2016 η ανεργία μειώθηκε κατά περισσότερο από 1.000.000 εκατ. θέσεις, μόνο στην ευρωζώνη.

Συνέδριο Economist

Καθαρή λύση για το ζήτημα του χρέους ζητά η ελληνική κυβέρνηση από τους ευρωπαίους εταίρους, όπως δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα του συνεδρίου του Economist, αφήνοντας παράλληλα αιχμές για τη στάση ορισμένων χωρών στο Eurogroup της προηγούμενης Δευτέρας.

Η ελληνική οικονομία «δεν αντέχει αβεβαιότητα για άλλον ένα χρόνο, ως προς το αν θα υπάρχουν μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους» δήλωσε πάντως στο συνέδριο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Η άμεση συγκεκριμενοποίηση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα επιταχύνει τα οφέλη για την ελληνική οικονομία και αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση, δήλωσε από την πλευρά του ο Μπενουά Κερέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, στο συνέδριο του Economist.

Tο κλειδί ώστε να πετύχει το τρίτο Μνημόνιο δεν είναι η ελάφρυνση του χρέους αλλά η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και η «ιδιοκτησία» του προγράμματος από τις ελληνικές Αρχές, διαμήνυσε από τη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Νίκολα Τζιαμαριόλι.