Πώς μέσω της Ελληνικής Παιδείας λαξεύονται οι φίλοι της Ελλάδας

Πειραιάς.- 30 Αμερικανοί φοιτητές των πανεπιστημίων St. John’s College και του Peter J. Tobin College of Business, πέρασαν μια εβδομάδα στην Ελλάδα,  γνωρίζοντας από κοντά την χώρα μας και τον Ελληνικό Πολιτισμό, με χορηγία του Έλληνα ομογενή επιχειρηματία Νίκου Μούγιαρη.

Ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του υπουργείου Εξωτερικών, Μιχάλης Κόκκινος, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή γενικό Δημήτρη Πλευράκη τους επισκέφθηκαν ενώ γευμάτιζαν, σε εστιατόριο στον Πειραιά. Τους μίλησε για το αξιακό σύστημα του Ελληνισμού και να συζήτησε μαζί τους.  Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις ανθρωποκεντρικές ελληνικές αξίες, στη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, για τις γέφυρες που πρέπει να χτίσουμε οι απανταχού Έλληνες με το εθνικό κέντρο και αναφέρθηκε στην οικουμενικότητα του Ελληνισμού που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους και όλα τα έθνη μέσω της Ελληνικής Παιδείας και του Ορθού Λόγου.

Ο Μιχάλης Κόκκινος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο και την προσφορά του ομογενή επιχειρηματία, Νίκου Μούγιαρη, στον Ελληνισμό, στην Κύπρο και στην Ελλάδα.

Οι Έλληνες ομογενείς καθηγητές που συνόδευαν τους φοιτητές, ο διευθυντής του Τμήματος Management του Peter J. Tobin College of Business, Δρ. Ιωάννης Αγγελίδης και η καθηγήτρια των Νέων Ελληνικών Νάνσυ Μπίσκα, προσκάλεσαν τον Μιχάλη Κόκκινο στην Αμερική για να δώσει διάλεξη για το αξιακό σύστημα του Ελληνισμού και στους υπόλοιπους φοιτητές τους.

Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η «έκπληξη» που επιφύλαξε μια Αφροαμερικανίδα φοιτήτρια στην καθηγήτριά της Νάνσυ Μπίσκα.

Όπως μας είπε η κ. Μπίσκα, στη Νέα Υόρκη είχε διδάξει μεταξύ άλλων στα παιδιά και τη σημασία της λέξης «φιλότιμο» που δεν έχει μετάφραση στα αγγλικά.

Στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, η φοιτήτρια Μαριάννα γεμάτη υπερηφάνεια αποκάλυψε στην κ. Μπίσκα ότι μόλις είχε κάνει τατουάζ τη λέξη «φιλότιμο» στον ώμο της.

Με στοιχεία από tribune.gr