Αεροπορική απομόνωση για το Κατάρ με τις ΗΠΑ να προσπαθούν αποκλιμάκωση

Ντόχα
Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία και Μπαχρέιν κλείνουν τον εναέριο χώρο τους στις αεροπορικές εταιρείες του Κατάρ, καθώς βαθαίνει η κρίση στον Περσικό Κόλπο για τις σχέσεις του Κατάρ με την τρομοκρατία.

Ήδη, οι πολίτες του Κατάρ που ζουν στο Μπαχρέιν, τη Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα έλαβαν προθεσμία δύο εβδομάδων να φύγουν.

Η Αίγυπτος έκλεισε ήδη τον εναέριο χώρο της «μέχρι νεωτέρας», ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνουν και άλλες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ντόχα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αεροπορικούς κόμβους στον Περσικό Κόλπο και η απόφαση θα επηρεάσει τις πτήσεις της Qatar Airways, Etihad Airways, Emirates και πολλών ακόμα εταιρειών.

Πάντως, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλαχράμ αλ Θάνι, ο οποίος ασκεί καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, υποβάθμισε το γεγονός, λέγοντας ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να επικοινωνεί με τον υπόλοιπο κόσμο μέσω άλλων αεροπορικών διαδρομών ή από τη θάλασσα.

Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Υεμένη, η Λιβύη και το Μπαχρέιν διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Η συντονισμένη αυτή κίνηση συνιστά δραματική κλιμάκωση μιας υποβόσκουσας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ και της Σαουδικής Αραβίας σε μια προσπάθεια μεσολάβησης για την εκτόνωση της κρίσης.

Οι ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή, τις οποίες πυροδότησε η τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο, έχουν προκαλέσει πανικό στο Κατάρ, όπου οι κάτοικοι σπεύδουν να αδειάσουν τα σούπερ μάρκετ, φοβούμενοι ελλείψεις.

Το Κατάρ εισάγει τρόφιμα από τη Σαουδική Αραβία, όπου ο δρόμος έκλεισε. Εξίσου κλειστός είναι ο ίδιος δρόμος για την εισαγωγή υλικών που χρησιμοποιούνται από τον κατασκευαστικό τομέα. Ο τελευταίος γνωρίζει άνθηση στο Κατάρ και λόγω της διοργάνωσης του Μουντιάλ ποδοσφαίρου το 2022.

Από την άλλη, η χώρα εξάγει αέριο και πετρέλαιο, κυρίως διά της θαλάσσιας οδού, οπότε προς το παρόν, εκεί δεν υπάρχουν προβλήματα.

Πάντως, στις ασιατικές αγορές η τιμή του πετρελαίου έπεσε. Ο τύπος Brent έκλεισε στα 49,27 δολάρια το βαρέλι (-20 σεντς), ενώ το αμερικανικό αργό έκλεισε στα 47,21 δολάρια το βαρέλι (-18 σεντς).

ΟΙ ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕς ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να αποκλιμακώσουν την ένταση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι το Κατάρ είναι σημαντικό για την εξυπηρέτηση των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή.

Διπλωματικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα αφήνουν να εννοηθεί ότι η Ουάσιγκτον αρχικά αιφνιδιάστηκε από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να επιδεινώσει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Κατάρ, σε μία συντονισμένη κίνηση με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ).

Ανακοινώνοντας την απόφαση για την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων, η Σαουδική Αραβία κατηγόρησε το Κατάρ για την παροχή υποστήριξης στο σιιτικό Ιράν, το οποίο βρίσκεται σε παραδοσιακή γεωπολιτική διαμάχη μαζί της, για τον έλεγχο της περιοχής του Κόλπου.
Παράλληλα, το Κατάρ κατηγορείται ότι παρέχει υποστήριξη σε ακραίες ισλαμιστικές οργανώσεις.

Η Ουάσιγκτον έχει σημαντικά γεωστρατηγικά συμφέροντα ώστε να επιδιώκει την αποκλιμάκωση της διπλωματικής έντασης με επίκεντρο το Κατάρ, το οποίο φιλοξενεί την μεγαλύτερη αεροπορική βάση των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η αεροπορική βάση αξιοποιείται επιχειρησιακά για την πραγματοποίηση αεροπορικών βομβαρδισμών κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους, τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει την ήττα του Ισλαμικού Κράτους μία από τις ουσιαστικές προτεραιότητες της προεδρίας του.