Η Κομισιόν φαίνεται να δέχεται μετάθεση των αποφάσεων για το χρέος

Βρυξέλλες.- Τη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που προβλέπει μετάθεση των ουσιαστικών αποφάσεων για το ελληνικό χρέος έως τα τέλη του 2018 φαίνεται ότι αποδέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως δήλωσε στις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μαργαρίτης Σχοινάς, οι διαπραγματεύσεις των επόμενων εβδομάδων για εξεύρεση λύσης θα γίνουν στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος του Eurogroup του περσινού Μαΐου, σύμφωνα με το οποίο μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης θα εξετασθούν μόνο μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, και εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ενταχθεί μόνο επί της αρχής στο ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς να προσφέρει νέα δάνεια έως ότου να συγκεκριμενοποιηθούν οι ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους – ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η ελληνική πλευρά είχε απορρίψει παραπλήσια πρόταση στο προηγούμενο Eurogroup, στις 22 Μαΐου, όμως πλέον πιέζεται χρονικά για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τον Ιούλιο θα πρέπει να αποπληρώσει χρέη της τάξης των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο κ. Σχοινάς κάλεσε εκ νέου τους εταίρους να κάνουν αυτό που τους αναλογεί ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και να προσπαθήσουν να πετύχουν συνεννόηση για το θέμα του χρέους. Η Ελλάδα έχει υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, τώρα «επαφίεται στους εταίρους να κάνουν το ίδιο», είπε.

Τόνισε πως η τρέχουσα αξιολόγηση είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, διότι χαράσσει μία αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία.

ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ Η ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ

Στο μεταξύ, ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα τηλεδιάσκεψη του Euro-working Group.

Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για την ακύρωση.

Έρχεται ωστόσο τη στιγμή που οι ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να συγκλίνουν σε μία φόρμουλα που θα μεταθέτει τις ουσιαστικές αποφάσεις για το χρέος ως το τέλος του Μνημονίου, δηλαδή το καλοκαίρι 2018.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε απορρίψει σχετική πρόταση στην προηγούμενη συνεδρίαση του Eurogroup, το Μάιο.

Το EWG, που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogoup, θα συνεδριάσει κανονικά και δια ζώσης μεθαύριο Πέμπτη στη Σλοβενία. Η ελληνική πλευρά θα εκπροσωπηθεί από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.