Τραμπ: Τους έιπα να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας

Ουάσινγτον .- Με ανάρτησή του ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκαθαρίζει γιατί οι αραβικές χώρες διέκοψαν διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ
– “Εγώ τους είπα να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της ριζοσπαστικής ιδεολογίας” έγραψε ο αμερικανός πρόεδρος
– Πολλοί αναλυτές συσχέτιζαν την πρόσφατη επίσκεψη Τραμπ με την κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Στο μεταξύ, δεν έχουν τέλος οι κυρώσεις της Σαουδικής Αραβίας προς το Κατάρ, με την κρίση στον Κόλπο να μοιάζει πολύ μακριά από την εκτόνωση. Μετά τις διπλωματικές κυρώσεις, το Ριάν αποφάσισε να ακυρώσει την άδεια της Qatar Airways και να κλείσει τα γραφεία της εταιρίας «εντός 48 ωρών».

Το μέτρο λήφθηκε από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι υπάλληλοι της Qatar Airways, που συχνά είναι ξένης υπηκοότητας, θα χάσουν την άδεια εργασίας και παραμονής στο βασίλειο.

Η Qatar Airways, που εξυπηρετεί εννέα πόλεις στη Σαουδική Αραβία, ανακοίνωσε από την πλευρά της σήμερα ότι ανέστειλε επ’ αόριστον όλες τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο την επομένη της απόφασης των συγκεκριμένων χωρών να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με τη Ντόχα, την κατηγορούν πως «υποστηρίζει την τρομοκρατία».

Οι αεροπορικές εταιρίες της Σαουδικής Αραβίας, των Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου ανέστειλαν επίσης «μέχρι νεωτέρας» όλες τις πτήσεις τους με προορισμό ή με προέλευση το Κατάρ.

Η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων συνοδεύεται από οικονομικά μέτρα όπως το κλείσιμο των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων των χωρών αυτών με το Κατάρ, καθώς και από την απαγόρευση υπερπτήσεων των αεροπορικών εταιριών του Κατάρ ή περιορισμούς στις μετακινήσεις προσώπων.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διπλωματική κρίση στη Μέση Ανατολή εδώ και χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ