Άνδρας επιτέθηκε με σφυρί σε αστυνομικό στην Παναγία των Παρισίων-Εκατοντάδες όμηροι

Παρίσι.-

Συγκλονιστικές εικόνες εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στην Παναγία των Παρισίων, όταν ένας άνδρας που φέρεται ως Αλγερινός φοιτητής, επιτέθηκε σε αστυνομικό με σφυρί, φωνάζοντας «Αυτό είναι για τη Συρία». Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα ενώ οι 900 τουρίστες παρέμειναν εγκλωβισμένοι σε κατάσταση πανικού μέσα στο χώρο της Παναγίας των Παρισίων με τα χέρια ψηλά, φοβούμενοι τα χειρότερα.

O δράστης πλησίασε απειλητικά κατά αστυνομικών. Παρά τις εντολές τους, δεν υπάκουσε και φωνάζοντας «Αυτό είναι για τη Συρία» τους επιτέθηκε με σφυρί, τραυματίζοντας ελαφρά έναν αστυνομικό. Οι υπόλοιποι αμέσως αντέδρασαν και τον πυροβόλησαν.

Τα πυρά τον τραυμάτισαν στο θώρακα και ο άνδρας έμεινε να κείτεται στο προαύλιο.

Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα ενώ οι 900 τουρίστες παρέμειναν εγκλωβισμένοι σε κατάσταση πανικού μέσα στο χώρο της Παναγίας των Παρισίων με τα χέρια ψηλά, φοβούμενοι τα χειρότερα.

«Είμαι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους» 

Αμέσως μετά τη σύλληψή του ο δράστης δήλωσε ότι είναι «στρατιώτης του χαλιφάτου», μέλος δηλαδή της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, που έσπευσε στο σημείο της επίθεσης, ο δράστης που τραυματίστηκε στο θώρακα από πυρά αστυνομικών, φώναξε «Αυτό είναι για τη Συρία!» και επιτέθηκε στη συνέχεια στους αστυνομικούς με ένα σφυρί.

«Ένας άνδρας έφτασε πίσω από αυτούς τους αστυνομικούς και, οπλισμένος με ένα σφυρί, άρχισε να χτυπά έναν από αυτούς. Οι συνάδελφοί του αντέδρασαν με ψυχραιμία… και πυροβόλησαν. Ήταν κάποιος που εμφανιζόταν ως Αλγερινός φοιτητής. Είχε στην κατοχή του μια ταυτότητα, της οποίας ελέγχουμε την αυθεντικότητα» είπε ο υπουργός στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι πιθανότατα έδρασε μόνος του.

Στην κατοχή του υπόπτου βρέθηκαν επίσης μερικά «κουζινομάχαιρα».

Ένας αστυνομικός έχει τραυματιστεί ελαφρά. Ο δράστης δέχθηκε αστυνομικά πυρά, τραυματίστηκε και μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Σε ανάρτησή της στο Twitter, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης «εξουδετερώθηκε».

Αυτόπτες μάρτυρες σημείωσαν ότι είδαν αστυνομικούς με πολιτικά και ιατρικό προσωπικό γύρω από τον δράστη, η κατάσταση της υγείας του οποίου είναι άγνωστη.

Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά έρευνα μετά το περιστατικό, ανέφερε το γραφείο του εισαγγελέα.Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ είπε ότι ο δράστης της επίθεσης φαίνεται πως έδρασε μόνος και ότι έφερε πάνω του ταυτότητα αλγερινού φοιτητή. Ο δράστης φέρεται να φώναξε πριν την επίθεση: «Αυτό είναι για τη Συρία».

Πηγή προσκείμενη στην έρευνα ανέφερε ότι ο δράστης ήταν «στρατιώτης του χαλιφάτου», δηλαδή μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Νωρίτερα, οι Αρχές κάλεσαν -με μήνυμα στο Twitter- τους πολίτες να μείνουν μακριά από την περιοχή, η οποία εκκενώθηκε.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι άκουσε «μια δυνατή κραυγή» και μετά «είδε το πλήθος να κινείται». «Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν, άκουσα δύο πυροβολισμούς, είδα έναν άνδρα πεσμένο στο έδαφος, υπήρχαν αίματα παντού», πρόσθεσε.