Βίζερ: Θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα χωρίς χρήματα από το ΔΝΤ

Βιέννη
Την αισιοδοξία του ότι στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα με πιθανότητα πάνω από 95% εξέφρασε ο αυστριακός επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, σε κοινή συνέντευξή του στις αυστριακές εφημερίδες Salzburger Nachrichten και Ober Nachrichten, η οποία δημοσιεύεται σήμερα, Πέμπτη.

«Να συμφωνήσουμε διότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατά βάση θα συγκατατεθεί στο πρόγραμμα, αλλά θα πει ότι δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση πριν υπάρξει συμφωνία σε κοινή ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους» ανέφερε ο κ. Βίζερ.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος βλέπει με σκεπτικισμό την ιδέα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωζώνης, όπως λ.χ με την καθιέρωση ενός υπουργού Οικονομικών και δηλώνει:

«Με το να ονομάσουμε τον επικεφαλής της Ευρωζώνης υπουργό Οικονομικών, αλλάζουμε την ετικέτα στο περίβλημα, όχι όμως και το περιεχόμενο, έστω και αν η αρμοδιότητα ασκείται ως κύρια ιδιότητα. Η ιδέα ότι θα πρέπει (ο υπουργός Οικονομικών της ευρωζώνης) να είναι ταυτόχρονα και Επίτροπος για νομισματικά θέματα παραβλέπει την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και επομένως δεν θα υλοποιηθεί».

Ένας συγκεκριμένος (ενν. κοινός) προϋπολογισμός για την ευρωζώνη δεν θα έφερνε επίσης κατά τον κ. Βίζερ «τη δημοσιονομική ένωση (Fiscal Union), εφόσον πρόκειται για την υποστήριξη των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας».

Συνεδριάζει το EWG

Προαπαιτούμενα, δόση και ελάφρυνση χρέους θα συζητηθούν στο Euro Working Group, στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Εurogroup της 15ης Ιουνίου.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια βελτιωμένης πρότασης προς την Ελλάδα, ενώ έντονη δραστηριότητα για εξεύρεση κοινού τόπου έχει αναπτύξει τις τελευταίες μέρες ο Γερούν Ντέισελμπλουμ.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, η συνεδρίαση των τεχνοκρατών των χωρών της Ευρωζώνης έχει ενδιαφέρον στον βαθμό που θα καταγραφούν για πρώτη φορά οι θέσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών μετά το Εurogroup της 22ας Μαΐου, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν μετακινήσεις και προς ποια κατεύθυνση.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του ΕWG, θα γίνει ένας έλεγχος της τήρησης των προαπαιτούμενων από ελληνικής πλευράς.

Από εκεί και πέρα, θα συζητηθεί το θέμα της δόσης, δηλαδή ο καθορισμός του ποσού, το οποίο θα περιλαμβάνει και την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου.

Σε σχέση με το χρέος, οι τεχνοκράτες του ΕWG έχουν εξαντλήσει το θέμα, όλα τα σενάρια έχουν συζητηθεί, αναμένεται να γίνει μια επικαιροποίηση των διάφορων προτάσεων και στη συνέχεια τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν προσαρμογές ανάλογα με την πορεία των συζητήσεων που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ