Ένα “ευφάνταστο” σενάριο για το Eurogroup

Αθήνα.– Πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί, αναφέρουν πως στην ενημέρωση που έκανε ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε ένα νέο αναπτυξιακό «αφήγημα».

Σε αντίθεση με το δόγμα πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο, βουλευτές λένε πως άκουσαν τον υπουργό να λέει ότι αισιοδοξεί πως στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα υπάρξει μια διατύπωση σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα θα «αποχαρακτηρίζεται» από προβληματική χώρα σε χώρα με πρόβλημα υψηλό χρέος (δηλαδή σχεδόν «κανονική» χώρα όπως η Ιταλία και η Γαλλία).

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε, σύμφωνα με το «αφήγημα» αυτό, ότι η ΕΚΤ θα θεωρήσει υψηλό μεν, αλλά βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας για να την εντάξει στην ποσοτική χαλάρωση, ενώ μετέπειτα θα έρθει και ένα συνολικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΕ για όλες τις χώρες με μεγάλο χρέος, δηλαδή και για την Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και τη Γαλλία.

Πηγές των δανειστών επιβεβαίωναν πως βρίσκεται πράγματι σε εξέλιξη μια συζήτηση για ένα τέτοιο αναπτυξιακό πρόγραμμα, παραλληλίζοντάς τα όμως με τα -αλήστου μνήμης- Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ) της δεκαετίας του ’80 που αποτέλεσαν προπομπό των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και του ΕΣΠΑ.

Κρατούν, όμως, και πάλι «μικρό καλάθι» και θεωρούν μάλλον «ευφάνταστο» το σενάριο για το αναπτυξιακό αφήγημα που φέρεται να περιέγραψε ο κύριος Τσακαλώτος στους βουλευτές.

Με πληροφοριές από msn.gr