“Πολιτικά δειλή και θεσμικά άβουλη η κυβέρνηση να δώσει την ψήφο στους Απόδημους”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η σημερινή Κυβέρνηση λοιπόν είναι, με αλλά λόγια, πολιτικά δειλή και θεσμικά άβουλη. Εκτός αυτού η σημερινή κυβέρνηση δεν σέβεται το Σύνταγμα της χώρας -στο συγκεκριμένο ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων-  και αθέμιτα επιχειρεί να επηρεάσει την έκβαση μελλοντικών εκλογών ως προς όφελος της“.  Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει -σε επιστολή του προς την ΡΗΡ-  το μέλος της Σουηδικής Βουλής και μέλος της ΠαΔΕΕ κ. Σωτήρης Δελής, ασκώντας έντονη κριτική στα όσα υποστήριξε, για το θέμα, κατά τις  πρόσφατες δηλώσεις του προς τους ομογενείς της Αυστραλίας, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ.

Ο κ. Δελής σημειώνει, πάντως, ότι “… ο αγώνας της ομογένειας για τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά της θα συνεχιστεί,  άσχετα ποια κυβέρνηση θα βρίσκεται στην εξουσία”

Ολόκληρη η ηλεκτρονική επιστολή του Βουλευτή και μέλους της ΠαΔΕΕ κ. Σωτήρη Δελή, έχει ως ακολούθως:

Το μέλος της Σουηδικής Βουλής και μέλος της ΠαΔΕΕ κ. Σωτήρης Δελής.

<<Αγαπητέ κ. Mαλασπίνα,

Στο επίκεντρο των ΜΜΕ είναι οπωσδήποτε ο πολιτικός σεισμός που προκάλεσαν οι εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία ως και η Πύρρειος νίκη που η αρχηγός των Συντηρητικών κα Μέι εισέπραξε. 

Η πολιτική αρένα έχει τους δικούς της νόμους που δεν υπακούν πλέον στις στατιστικές ή προγνώσεις διαφόρων ξερόλα.

Εγώ όμως θέλω να παραμείνω στο κάπως “παγωμένο” νέο της επίσκεψης του υφυπουργού κ. Τέρενς Κουίκ στην Αυστραλία, που θίξατε στην Panhellenic Post (PHP) πρόσφατα, καθώς και τις δηλώσεις και επαφές του με την εκεί δυναμική ελληνική ομογένεια.

Σαν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑ.Δ.Ε.Ε δεν παύω να εκπλήσσομαι από τις διάφορες δηλώσεις χωρίς νόημα διαφόρων υπουργών και υφυπουργών και πως τα άτομα αυτά δεν ντρέπονται ειλικρινά γιατί στερούνται πολιτικού ήθους και σοβαρότητας με το να ψεύδονται δημόσια.

Ελπίζω ειλικρινά οι υποσχέσεις του κ Κουίκ στην ομογένεια της Αυστραλίας να γίνουν πραγματικότητα. Ελπίζω να κάνω λάθος στους υπολογισμούς μου. 

Η πολιτική εκτίμησή μου όμως είναι ότι οι υποσχέσεις αυτές θα μπουν στο κεφάλαιο “φρούδες ελπίδες”. Η πολιτική μας ιστορία είναι, άλλωστε, γεμάτη από τέτοια κεφάλαια. Φοβούμαι δε πως πολλά τέτοια κεφάλαια και στο μέλλον, ακόμη, θα γραφτούν, όσον αφορά τις σχέσεις μεταξύ Μητρόπολης και Ομογένειας. 

Οι “φρούδες ελπίδες” είναι το μόνο που η ελληνική πολιτική είναι ικανή αυτό τον καιρό να παραδώσει. Από ουσία μηδέν. Με άλλα λόγια, το κεφάλαιο εμπιστοσύνης δεν υπάρχει και γι’ αυτό δεν μπορούν να κατηγορηθούν οι ομογενείς…

Επιθυμώ να θίξω μόνο ένα απά τα σημεία των δηλώσεων του κ. Κουίκ. Το κεντρικότερο, κατά την γνώμη μου. Αυτό με το δικαίωμα ψήφου των ομογενών από τους χώρους διαμονής των, μέσω επιστολικής η και ηλεκτρονικής ψήφου. 

Ο κ Κουίκ φαίνεται να θαυμάζει μεταξύ άλλων τους Ιταλούς και τους Γάλλους γιατί αυτοί σέβονται τους ομογενείς τους. Είναι λυπηρό να ακούς τέτοιες δηλώσεις από ένα μέλος κυβέρνησης. Η δήλωση αυτή και μόνο προκαλεί την νοημοσύνη της ομογένειας!

Εκτός του ότι ο κ. Κουίκ δεν είπε τίποτε για το συνταγματικό αυτό δικαίωμα των Αποδήμων Ελλήνων, που εδώ και χρόνια και από την σημερινή κυβέρνηση και από τις άλλες που προηγήθηκαν, βάναυσα καταπατείται, σημειώνω ότι ο υφυπουργός έφερε άλλο ένα εμπόδιο στην προσπάθεια να δοθεί λύση στο πρόβλημα της ψήφου. 

Εκτός λοιπόν από το παιχνίδι της απογραφής, ο υφυπουργός προσθέτει τώρα ακόμη ένα νέο χαρτί. Το χαρτί αυτό λέγεται ΣΑΕ. Και υποθέτω ότι όσο περισσότερο η ομογένεια θα πιέζει για την λύση του θέματος της ψήφου, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η εφευρετικότητα της κυβέρνησης.

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι οι κυβερνώντες εμπαίζουν την ομογένεια. Η αλήθεια είναι ότι δεν συμφέρει πολιτικά την κυβέρνηση να τηρήσει υποσχέσεις και να σεβαστεί, στο  ζήτημα της ψήφου, το Σύνταγμα της χώρας. Η Κυβέρνηση μετρά απλά κουκιά, ψήφους! Γνωρίζει ότι εάν δοθεί το δικαίωμα τότε ο χρόνος της στην εξουσία, είναι περιορισμένος. Η Κυβέρνηση γνωρίζει ότι μπορεί να “καπελώνει”  τους Έλληνες εντός των τειχών. Η πολιτική “καπελώματος”, όμως, δεν λειτουργεί εκτός Ελλάδος. Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι. Τα υπόλοιπα από πλευράς κυβέρνησης είναι απλά ελιγμοί κακής ποιότητας.

Η σημερινή Κυβέρνηση λοιπόν είναι, με αλλά λόγια, πολιτικά δειλή και θεσμικά άβουλη. Εκτός αυτού η σημερινή κυβέρνηση δεν σέβεται το Σύνταγμα της χώρας -στο συγκεκριμένο ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων-  και αθέμιτα επιχειρεί να επηρεάσει την έκβαση μελλοντικών εκλογών ως προς όφελος της. 

Ο αγώνας της ομογένειας για τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα της θα συνεχιστεί,  άσχετα ποια κυβέρνηση θα βρίσκεται στην εξουσία. Θεωρώ ότι το δικαίωμα ψήφου των ομογενών είναι το κλειδί πολλών άλλων θεμάτων που μας απασχολούν. Και όχι μόνο. Το δικαίωμα ψήφου της ομογένειας είναι η απόδειξη σεβασμού της μητροπολιτικής Ελλάδος σε αυτούς που την τιμούν και την σέβονται, σε αντίθεση με τον κ. Κουίκ και τους κυβερνητικούς συναδέλφους του.

Σωτήρης Δελής

Μέλος του ΔΣ της ΠΑ.Δ.Ε.Ε

Μέλος του Σουηδικού Κοινοβουλίου>>