Η Λέσβος μετρά τις βαθιές της πληγές

Λέσβος.- Την πρώτη δύσκολη νύχτα μετά τον σεισμό των 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, πέρασαν ευτυχώς χωρίς άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις και αιφνιδιασμούς οι κάτοικοι της Λέσβου. Ωστόσο ο θάνατος της 43χρονης γυναίκας που καταπλακώθηκε στα ερείπια σπιτιού στα Βρίσα, η αναγκαστική εκκένωση του χωριού, οι τραυματίες και η μετασεισμική δραστηριότητα δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να ηρεμήσουν.

Όπως φαίνεται η σεισμική δραστηριότητα μετά τον σεισμό το κέντρο του οποίου εντοπίστηκε 15 χιλιόμετρα νότια του νησιού είχαμε είναι συνεχής ενώ έχουν καταγραφεί ακόμη και δονήσεις της τάξεως των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας ενώ κάτοικοι, αρχές και σεισμολόγοι παραμένουν σε επαγρύπνηση μέχρι να κλείσει ένα 48ωρο από τον αρχικό σεισμό. Πάντως σύμφωνα με τους σεισμολόγους η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, το 70% των σπιτιών στης Βρίσα έχει πληγεί και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αποδέχθηκε την πρότασή του να εκκενωθεί ο οικισμός για λογούς ασφαλείας

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Λέσβου Σπύρο Γαληνό, οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας μεταφέρονται σε προσωρινά καταλύματα που στήνονται στο γήπεδο του Πολιχνίτου.

Παράλληλα, ο δήμαρχος ανέφερε στο Twitter ότι επικοινώνησε μαζί του ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ώστε να συζητήσουν την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού βοήθειας για φυσικές καταστροφές.
Λόγω των σεισμών, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την αναβολή των πανελλήνιων εξετάσεων της Τρίτης  στα επαγγελματικά λύκεια της Λέσβου και της Χίου. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα Τρίτη 13 Ιουνίου, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λέσβο λόγω του σεισμού και για προληπτικούς λόγους με απόφαση του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού.

Ζημιές έχουν καταγράφει επίσης σε πολλά παλιά σπίτια στο Πλωμάρι, που απείχε μόλις 15 χιλιόμετρα από το επίκεντρο της δόνησης, και σε πολλές άλλες κοινότητες της νότιας Λέσβου. Η δόνηση προκάλεσε επίσης φθορές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο κάνει λόγο για ζημιές στον τρούλο του ναού του Αγίου Παντελεήμονα σε κτήρια στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας Μυτιλήνης και σε παλιά βιομηχανικά κτήρια, που κατέρρευσαν στη Σκάλα Πολιχνίτου. Επίσης κατέρρευσε μέρος της καμινάδας του παλιού βιομηχανικού κτιρίου ελαιοτριβείου στη Σκάλα Λουτρών το οποίο λειτουργεί ως ξενοδοχείο με την επωνυμία «Ζαίρα».

Το συγκλονιστικό βίντεο του Euronews – Χωριό Φάντασμα

Η κάμερα του Euronews με τον απεσταλμένο Μιχάλη Αραμπατζόγλου κατέγραψε εικόνες θλίψης από το πέρασμα του Εγκέλαδου που με 6,1 Ρίχτερ έπληξε το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου. Σπίτια κομμένα στα δύο. Περιουσίες κατεστραμμένες και η απόλυτη ανθρώπινη απόγνωση για όσα φέρνει η επόμενη ημέρα στο νησί.

«Σπίτι; δεν υπάρχει πια σπίτι. Εκεί βρίσκεται το αυτοκίνητο. Δεν υπάρχει μέλλον εδώ, θα φύγουμε», δηλώνει ένας κάτοικος του χωριού και προσθέτει: «δεν έχουμε καμιά άλλη επιλογή, θα γίνουμε πρόσφυγες στον τόπο μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να μας βοηθήσουν, θα μας υποσχεθούν, αλλά όπως πάντα θα είναι μόνο υποσχέσεις».

Μια κάτοικος περιγράφει: «Κοιμόμασταν. Ξαφνικά η γη άρχισε να κινείται. Η στέγη του σπιτιού κατέρρευσε. Προσπαθήσαμε να ξεφύγουμε, άρπαξα τα παιδιά μου, καταφέραμε να βγουμε. Το σπίτι μου κατέρρευσε πλήρως».

Ο απεσταλμένος του euronews, στη Λέσβο, Μιχάλης Αραμπατζόγλου, μεταδίδει: «Τα περισσότερα σπίτι στο χωριό Βρισά κατέρρευσαν. Οι κάτοικοι της Λέσβου έχουν βοηθήσει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες τα τελευταία δύο χρόνια. Τώρα οι κάτοικοι του χωριού θα πρέπει να ξεπεράσουν αυτή την καταστροφή».