Σε κρίσιμη κατάσταση ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής που πυροβολήθηκε στις ΗΠΑ

Βιρτζίνια.-Σε «κρίσιμη κατάσταση» νοσηλεύεται ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Στιβ Σκαλίς, ο οποίος το πρωί τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης ενόπλου σε ομάδα βουλευτών και συνεργατών τους στην πολιτεία της Βιρτζίνια.

Ο κ. Σκαλίς «τραυματίστηκε σοβαρά και παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter το νοσοκομείο της Ουάσιγκτον όπου έχει μεταφερθεί ο βουλευτής, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την κατάστασή του.

Ο κ. Σκαλίς υποβλήθηκε νωρίτερα σε χειρουργική επέμβαση για τραύμα που υπέστη στο πόδι, με το γραφείο του να ανακοινώνει τότε πως ήταν σε καλή ψυχολογική κατάσταση και επικοινώνησε τηλεφωνικά με τη σύζυγό του.

Ο τραυματίας βουλευτής είναι υπεύθυνος για θέματα πειθαρχίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ρεπουμπλικάνων και τρίτος στην ιεραρχία του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο ένοπλος ταυτοποιήθηκε ως Τζέιμς Χότζκινσον, 66 ετών, από την πολιτεία του Ιλινόι, και τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά αστυνομικών.

Οι Αρχές δεν έχουν μιλήσει ακόμα για τα κίνητρά του. Ωστόσο, ο Χότζκινσον φαίνεται πως είχε εργαστεί ως εθελοντής στην προεκλογική εκστρατεία του σοσιαλιστή Δημοκρατικού Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς, ο οποίος πέρυσι διεκδίκησε το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών αλλά ηττήθηκε από την Χίλαρι Κλίντον.

Σε ανακοίνωσή του, ο κ. Σάντερς παραδέχτηκε πως ο ένοπλος φαίνεται να ήταν εθελοντής στην καμπάνια του και εξέφρασε την «αηδία» του για την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «άθλια πράξη». Προσέθεσε πως «η βία οποιουδήποτε είδους είναι απαράδεκτη» στην κοινωνία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αδελφός του δράστη δήλωσε στους «New York Times» πως ο 66χρονος Τζέιμς Χότζκινσον ήταν δυσαρεστημένος με «την πορεία των πραγμάτων» στις ΗΠΑ, και με το «αποτέλεσμα των εκλογών».

Σε σύντομη δήλωσή του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να αναφερθεί σε τυχόν πολιτικές προτιμήσεις του δράστη, όμως απηύθυνε μήνυμα ενότητας, λέγοντας πως οι ΗΠΑ είναι ισχυρές όταν «όλοι εργάζονται για το κοινό καλό».