Ανάλυση: Ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης και η Προ Ημερησίας συνάντηση

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η απόφαση του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017,  να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου σε διαδοχικές συναντήσεις Δευτέρα και Τρίτη (19, 20) τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τον Πρόεδρο της Βουλής προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως «ευαισθησία» του. Ο ισχυρισμός αυτός, όμως, θα ευσταθούσε άνετα, μόνον εάν δεν είχε προηγηθεί το βράδυ της Πέμπτης 15 Ιουνίου 2017  η επιστολή του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για σύγκλιση προ ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου οι πολίτες να ενημερωθούν για όσα περιλαμβάνει η συμφωνία της κυβέρνησης στο Eurogroup.

<<Μετά την αξίωση της ΝΔ να προσέλθει ο κ. Τσίπρας στην ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει την εθνική αντιπροσωπεία και τον ελληνικό λαό για  «…τις αποφάσεις του Eurogroup και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Κυβέρνηση», η καθυστερημένη κατά τρείς ημέρες πρόσκληση του Πρωθυπουργού, αποτελεί καθαρά «πολιτικό ελιγμό»>>, όπως έλεγε στην Panhellenicpost έγκυρη πηγή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας «θα συναντηθεί διαδοχικά με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και τις εξελίξεις στο Κυπριακό».

Ωστόσο, το Κυπριακό εκτιμάται ότι προστέθηκε στην ενημέρωση ως καμουφλάζ του ελιγμού, καθώς είναι από μόνο του πολύ σοβαρό εθνικό ζήτημα για να αποτελέση «παραπληρωματικό» στοιχείο της ενημέρωσης για το Eurogroup. Μάλιστα οι  κατηγορίες της ΝΔ ότι  «η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έκλεισε με 16 μήνες καθυστέρηση, γεγονός που προκάλεσε μεγάλο κόστος στους Έλληνες πολίτες και την Οικονομία», προσδίδει στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στην Ολομέλεια, δραματικό χαρακτήρα.

Δεδομένου δε ότι την απόφαση για το χρόνο διεξαγωγής της συζήτησης στη Βουλή θα λάβει τις προσεχείς ημέρες η συνεδρίαση των Προέδρων της Βουλής, εκτιμάται ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να «αξιοποιήσει» τις προηγηθείσες κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τους αρχηγούς προκειμένου να προβάλει το επιχείρημα ότι «σας τα είπα και κατ΄ ιδίαν» προσδοκώντας έτσι να αποφύγει να εκθέσει δημοσίως τις «λεπτομέρειες» της συμφωνίας η οποία, έτσι κι αλλιώς τελεί υπό την «απειλή» των Ισπανών να μπλοκάρουν την καταβολή της δόσης των 8,5 δις. Ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούμενες και τα περισσότερα δημοσιεύματα του εγχώριου και του διεθνούς Τύπου, εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί, τελικά, στη Βουλή, να δώσει εξηγήσεις τόσο στο λαό όσο και στο κόμμα του για την νέα «αλλαγή πλεύσης» με την υπογραφή συμφωνίας χωρίς το μόνο «προαπαιτούμενο» από ελληνικής πλευράς, διευθέτησης του χρέους και χωρίς την ποσοτική χαλάρωση…

Πάντως, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι «στο βάθος του διαδρόμου» εξακολουθεί να υπάρχει ο ανασχηματισμός καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο η κυβέρνηση να αντέξει την πολιτική πίεση τόσο της συμφωνίας όσο και των νέων ρυθμών που πρέπει να υιοθετηθούν ενόψει της επίσπευσης  υλοποίησης των προαπαιτούμενων που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Επί του προκειμένου, τέλος, πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι είναι μάλλον αδύνατη η παροχή στήριξης προς την κυβέρνηση από την αντιπολίτευση δεδομένης και της λαϊκής  δυσαρέσκειας από τα νέα οικονομικά μέτρα.