Ενημέρωση παραγόντων για τα σχέδια της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

Μελβούρνη– Περίπου εβδομήντα άτομα που εκπροσωπούσαν 35 παροικιακούς οργανισμούς συμμετείχαν στην ειδική ενημερωτική συνάντηση που διοργάνωσε η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης στο Ελληνικό Κέντρο την Τετάρτη, 14 Ιουνίου, για να συζητηθούν θέματα που αφορούν την Κοινότητα και την παροικία γενικότερα.

Οι παροικιακοί παράγοντες ενημερώθηκαν από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας για τα σχέδια αξιοποίησης του οικοπέδου του Μπουλίν, για το προτεινόμενο νέο Πολιτιστικό Κέντρο και τη δημιουργία της λέσχης οργανισμών στον 3ο όροφο του Ελληνικού Κέντρου. Επίσης, έγινε συζήτηση για το μέλλον της παροικίας και προτάσεις για δράση. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά στη δημιουργία Έδρας Ελληνικής Διασποράς στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης, καθώς και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Κοινότητας για την τροποποίηση του Καταστατικού, έτσι ώστε να γίνονται μέλη και παροικιακοί οργανισμοί στην Κοινότητα.

Ο ταμίας της Κοινότητας και καθηγητής ορθοπεδικός, Μαρίνης Πυρπυρής στο βήμα. Διακρίνονται οι Κώστας Μάρκος και Βασίλης Παπαστεργιάδης (άκρον αριστερά)

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Χριστίνα Σημαντηράκη, η οποία, σε σύντομο χαιρετισμό της, επικρότησε τις πρωτοβουλίες και τις δημιουργικές προσπάθειες της Κοινότητας.

Το κοινό καλωσόρισε ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προγραμματισμού και κοινής δράσης όλων των οργανισμών για το μέλλον. «Πρέπει να ασχοληθούμε με το θέμα της οργανωμένης παροικίας και τα υπαρξιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί μας» τόνισε.

Ο κ. Παπαστεργιάδης επεσήμανε τις θυσίες και τη σκληρή δουλειά που έχουν κάνει τα μέλη των οργανισμών για να τους ιδρύσουν και να αποκτήσουν τις περιουσίες τους, τονίζοντας ότι οι κόποι αυτοί «δεν θα πρέπει να πάνε χαμένοι». «Θα πρέπει να αναγνωριστεί το έργο σας και να παραμείνει το όνομά σας για πάντα και να συνεχίζουν να λειτουργούν οι οργανισμοί σας» τόνισε.

«Τα θέματα που θα συζητήσουμε είναι η αξιοποίηση του Μπουλίν και το νέο πολιτιστικό κέντρο το οποίο θα περιλαμβάνει αίθουσα εκδηλώσεων, αποκλειστικό χώρο έκθεσης και φύλαξης αρχείων παροικιακών οργανισμών και ελληνική παροικιακή λέσχη. Δημιουργία Λέσχης οργανισμών στον τρίτο όροφο της Κοινότητας, δημιουργία Έδρας Ελληνικής Διασποράς στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης και η δυνατότητα να γίνονται μέλη της Κοινότητας και παροικιακοί οργανισμοί».

Ο γενικός γραμματέας της Κοινότητας, κ. Κώστας Μάρκος, αναφέρθηκε στα μελλοντικά σχέδια για την περαιτέρω αξιοποίηση του Ελληνικού Κέντρου και τις προσφερόμενες νέες υπηρεσίες από την Κοινότητα προς τους παροικιακούς οργανισμούς. Τόνισε, επίσης, ότι, πέρα από την επένδυση των $15 εκ. για τη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου, «συνεχίζουμε να επενδύουμε στη βελτίωση των χώρων και των εγκατάστασεών του», αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στη διαμόρφωση της κεντρικής εισόδου του κτιρίου, στην ανάρτηση αντιγράφου των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο μπαλκόνι του ημιώροφου, στην εγκατάσταση νέου σύγχρονου οπτικοακουστικού υλικού, στη μεταφορά των γραφείων της Κοινότητας στο 12ο όροφο, στη μεταφορά της παροικιακής βιβλιοθήκης από το Γενικό Προξενείο στο Πολιτιστικό Κέντρο και στη δημιουργία της Λέσχης των οργανισμών στον 3ο όροφο, με την μεγάλη δωρεά του Συλλόγου Αργος Ορεστικού.

«Τη Λέσχη θα μπορούν να χρησιμοποιούν και άλλοι οργανισμού, όπως και τις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου. Ελπίζουμε την ιστορική κίνηση του Άργους Ορεστικού να ακολουθήσουν και οι άλλοι παροικιακοί οργανισμοί» είπε.

Ο ταμίας της Κοινότητας, καθηγητής Μαρίνης Πυρπυρής, αναφέρθηκε στα καινούργια έργα στο Alphington Grammar και στα έργα αποκατάστασης των ζημιών στον ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καλώντας τους παροικιακούς οργανισμούς να βοηθούν στον τομέα της εκπαίδευσης με υποτροφίες.

Για τις δραστηριότητες της Κοινότητας στον τομέα της Εκπαίδευσης αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας, κ. Θόδωρος Μάρκος, κάνοντας αναφορά στα μελλοντικά σχέδια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια επιτυχημένη πολυδιάστατη πολιτική. Κάλεσε, δε, με τη σειρά του τους συλλόγους να στηρίξουν τον τομέα της εκπαίδευσης με υποτροφίες σε μαθητές που αριστεύουν, ενισχύοντας επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών και ανταλλαγής μαθητών που γίνεται προσπάθεια να διοργανώνονται με τη συνεργασία του υπουργείου Παιδείας της Ελλάδας.

Στα πολιτιστικά προγράμματα της Κοινότητας αναφέρθηκε ο κ. Λεωνίδας Βλαχάκης, μέλος του Δ.Σ. της Κοινότητας και συμπρόεδρος του Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ, λέγοντας ότι η Κοινότητα επενδύει πολλά στην προώθηση του πολιτισμού μας, όχι μόνο στην παροικία αλλά και στον ευρύτερο αυστραλιανό χώρο. Ιδιαίτερα στάθηκε στην επιτυχημένη διοργάνωση του Ελληνικού Φεστιβάλ της Λόνσντεϊλ, του Φεστιβάλ «Γεύσεις της Ελλάδας» και του Ελληνικού Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Ο αντιπρόεδρος της Κοινότητας, κ. Νίκος Κουκουβιτάκης, αναφέρθηκε στα νέα σχέδια αξιοποίησης του Μπουλίν με τη δημιουργία του νέου πολιτιστικού κέντρου που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αίθουσα εκδηλώσεων (reception centre), αποκλειστικό χώρο έκθεσης και φύλαξης αρχείων παροικιακών οργανισμών, ελληνική παροικιακή λέσχη και χώρους αθλοπαιδιών.

Ο ευεργέτης της Κοινότητας, κ. Χάρης Πάτρας, μίλησε για το όραμά του να υπάρχει μια ενωμένη φωνή των Ελλήνων και συνεργασία των παροικιακών οργανισμών με την Κοινότητα, ενώ τόνισε πως αισθάνεται πολύ υπερήφανος που συμμετείχε στις διαβουλεύσεις με το Σύλλογο Αργος Ορεστικό για τη δωρεά που έκανε στην Κοινότητα, λέγοντας ότι ήταν η καλύτερη επένδυση έκανε, καθώς με την ενέργειά του θα παραμείνει στην παροικιακή ιστορία.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσσαλονικέων, κ. Παύλος Μαυρουδής, αναφέρθηκε στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Κοινότητας για τροποποίηση του Καταστατικού έτσι ώστε να γίνονται και οργανισμοί μέλη της Κοινότητας. Επίσης, επανέλαβε την πρότασή του όλοι οι παροικιακοί οργανισμοί να τροποποιήσουν ανάλογα τα Καταστατικά τους για να μεταφέρεται η περιουσία τους στην Κοινότητα όταν διακόπτουν τη λειτουργία τους.

Μετά το πέρας των παρουσιάσεων, ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους εκπροσώπους των οργανισμών, σε ένα θετικό και ενθουσιώδες κλίμα και διάθεση συνεργασίας.

Οι προτάσεις της Κοινότητας είχαν μεγάλη υποστήριξη, έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό και, ιδιαίτερα, αυτές για το Μπουλίν και τη Λέσχη των οργανισμών.

Όλοι εξέφραζαν αισιοδοξία για το μέλλον, ενώ ο Σύλλογος Ζακυνθινών δώρισε $5.000 για το Ελληνικό Κέντρο.

 πηγή:neoskosmos.com