Συναντήσεις Αλέξη Τσίπρα με Σταύρο Θεοδωράκη και Βασίλη Λεβέντη

Αθήνα.- Τη στήριξή τους στον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στις προσπάθειές του για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό εξέφρασαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο των επαφών του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με την απόφαση του Eurogroup και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως το ζήτημα της λύσης έχει περάσει εδώ και αρκετό καιρό στην απέναντι πλευρά, ενώ υπογράμμισε πως Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή τους θέση. Χρειάζεται επιμονή και υπομονή για τα βρεθεί λύση, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Δηλώσεις Θεοδωράκη

Ο κ. Θεοδωράκης, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, δήλωσε πως ενημερώθηκε από τον Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του Eurogroup, αλλά και για την καθυστέρηση στη διαπραγμάτευση.

«Του εξέθεσα τις γνωστές μας απόψεις, ότι καθυστερήσαμε ανεπίτρεπτα στην υπόθεση της διαπραγμάτευσης, με αποτέλεσμα να χάνει έδαφος η πραγματική οικονομία, να χάνει έδαφος η ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε κάθε μήνα και περισσότερα δανεικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Εν, όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε πως οι δυο τους συμφώνησαν πως πρέπει να στηρίξουν την προσπάθεια του κ. Αναστασιάδη, και ότι δεν πρέπει να επιτρέψουν σε «ακραίους εθνικιστικούς κύκλους» να σαμποτάρουν για ακόμη μια φορά την επίλυση του Κυπριακού.

«Επεσήμανα τέλος στον κ. Τσίπρα, πως μια χώρα που θέλει να βρει τον ευρωπαϊκό της βηματισμό, πρέπει αν προσέξει πάρα πολύ το τι κάνει στο θέμα της Παιδείας. Φοβάμαι ότι οι τελευταίες αποφάσεις του υπουργού Παιδείας, αποκόπτουν τα ελληνικά πανεπιστήμια από την ευρωπαϊκή τους προοπτική, και αυτό θα είναι κάτι το οδυνηρό. Έτσι, ζήτησα να ξαναδεί ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας, το θέμα των αλλαγών στην ανώτατη εκπαίδευση», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Όσον αφορά στην καθυστέρηση της αξιολόγησης, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι αν είχε ολοκληρωθεί νωρίτερα, «οι θυσίες του ελληνικού λαού θα είχαν πιάσει τόπο».

Τέλος, για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, είπε χαρακτηριστικά πως το Ποτάμι πιστεύει ότι δημιουργεί προβλήματα, όχι στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα. «Κάνει απρόβλεπτες παρεμβάσεις και είναι ανησυχητικό για έναν υπουργό Αμύνης, διότι διαχειρίζεται ένα πολύ ευαίσθητο πόστο. Θεωρούμε ότι με κάθε τρόπο, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ελέγξει τον απρόβλεπτο κ. Καμμένο», είπε κλείνοντας.

Με τον Βασίλη Λεβέντη

Την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση εξέφρασε, στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ο Βασίλης Λεβέντης. Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε χαρακτηριστικά μεταφέροντας τη συνομιλία του με τον πρωθυπουργό:

«Ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να πάει την Ελλάδα προς την Ευρώπη. Αυτό μου δήλωσε. Εγώ του είπα ότι φοβάμαι το κόμμα του. Τον είδα σκεπτικό. Η Ελλάδα χρειάζεται μία ευρωπαϊκή κυβέρνηση και η κυβέρνηση αυτή δεν πιστεύει στην Ευρώπη».

Ο Βασίλης Λεβέντης ανέφερε ότι πρότεινε στον πρωθυπουργό την δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης. «Θα ήταν γενναίο να φτιάξετε μία κυβέρνηση που να είναι μέσα και η ΝΔ για να κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων προσθέτοντας: «Οι παλιότεροι ηγέτες της αριστεράς, χάρη της συναίνεσης κάνανε γενναίες υποχωρήσεις» και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε:« Του πρότεινα να το σκεφτεί. Δύο δρόμους έχει ο κ. Τσίπρας ή να πάει μόνος του ή να φτιαχτεί μία κυβέρνηση οικουμενική για να βοηθήσει να βγει η χώρα από την κρίση. Αλλά ο κ. Τσίπρας μου είπε ότι θα προχωρήσει μόνος του».

Τελειώνοντας τη δήλωσή του ο κ. Λεβέντης υπογράμμισε: «Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι μπορεί να μείνει μέχρι τέλους».