Αίγυπτος: Χάρη σε 502 κρατούμενους απένειμε ο πρόεδρος Σίσι

Κάϊρο.- Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι απένειμε χάρη σε 502 κρατούμενους, πριν από την μουσουλμανική γιορτή Ιντ αλ Φιτρ, ανάμεσά τους και στον μεγιστάνα της αγοράς ακινήτων Χίσαμ Ταλάτ Μουστάφα, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε την Παρασκευή.

Στους κρατούμενους που αναμένεται να αποφυλακιστούν, περιλαμβάνονται 25 γυναίκες και «ένας μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων που φυλακίστηκαν για υποθέσεις που αφορούσαν συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις», μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA, δίχως να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.

Μετά την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι, που ανήκε στις τάξεις των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τον τότε αρχηγό του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της Αιγύπτου, Φάταχ αλ-Σίσι, ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει εξαπολύσει καταστολή κατά ισλαμιστών αντιπάλων του με εκατοντάδες να έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες να βρίσκονται στην φυλακή.

Ο νόμος, που απαιτεί την έκδοση άδειας από το υπουργείο Εσωτερικών για οποιαδήποτε δημόσια συνάθροιση άνω των 10 ατόμων, εφαρμόζεται αυστηρά και έχει σε μεγάλο βαθμό περιορίσει μαζικές διαδηλώσεις.

Ανάμεσα στους κρατούμενους που απένειμε χάρη ο πρόεδρος της Αιγύπτου, βρίσκεται ο μεγιστάνας και πολιτικός Χίσαμ Ταλάτ Μουστάφα, πρώην πρόεδρος της Talaat Mostafa Group, μίας από τις μεγαλύτερες κτηματομεσιτικές εταιρείες της Αιγύπτου.

Ο Μουστάφα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 15 ετών καθώς κρίθηκε ένοχος ότι διέταξε την εκτέλεση της Λιβανέζας τραγουδίστριας Σούζαν Ταμίμ το 2008.

Η ποινή του άρθηκε για λόγους υγείας, όπως τόνισαν πηγές ασφαλείας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Ο Σίσι έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να εφαρμόσει την απόφαση πριν την έναρξη της μουσουλμανικής εορτής που σηματοδοτεί το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού, σήμερα Σάββατο.