Μήνυμα ΟΗΕ υπέρ των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, παρά την αργή πρόοδο

Ελβετία.- Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό προχωρούν αργά όμως τα Ηνωμένα Έθνη είναι διατεθειμένα να επιδείξουν όση υπομονή χρειάζεται ώστε να βρεθεί μία λύση, διαμήνυσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μετά τον πρώτο κύκλο επαφών που είχε στην πολυμερή διάσκεψη στο Κρανς-Μοντανά της Ελβετίας.

Η τοποθέτηση του γενικού γραμματέα έρχεται σε αντίθεση με την επιθετική γραμμή που υιοθέτησε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές, προειδοποίησε πως δεν προτίθεται να συζητά εις το διηνεκές τα ελληνικά και ελληνοτουρκικά αιτήματα για κατάργηση των εγγυήσεων και απόσυρση των ξένων στρατευμάτων από τη Μεγαλόνησο.

«Δεν είμαστε ανυπόμονοι και δεν απειλούμε τις πλευρές με οποιονδήποτε τρόπο», είπε, σημειώνοντας μάλιστα ότι να οριστεί κάποια διορία στις διαπραγματεύσεις θα οδηγούσε στην κατάρρευσή τους.

Ο κ. Γκουτέρες επισήμανε ότι ακόμα απαιτείται «πολλή δουλειά» και υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα που χρειάζεται να διευθετηθούν. Έστειλε όμως ένα μικρό σινιάλο αισιοδοξίας, λέγοντας ότι νεότερες θέσεις των συμμετεχόντων φανερώνουν «αυξημένη ευελιξία» και ορισμένα χάσματα έχουν περιοριστεί.

Υπενθύμισε σε όλους ότι η διάσκεψη προσφέρει μία «ιστορική ευκαιρία» για ειρήνη μετά από τη διαίρεση σαράντα ετών.

Την παρουσία Γκουτέρες χαιρέτησαν τόσο η ελληνική όσο και η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ελληνικοί διπλωματικοί κύκλοι είχαν περιγράψει νωρίτερα πως η στάση Τσαβούσογλου είχε δημιουργήσει μία εικόνα εμπλοκής στο Κρανς-Μοντανά, προσθέτοντας πως προσβλέπουν στην επέμβαση του ΟΗΕ για να αλλάξει η εικόνα.

Για «δημιουργική» συζήτηση με τον γενικό γραμματέα έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.