Συνέδριο της ΔΗΣΥ – Γεννηματά: Ε, ναι, λοιπόν, επιστρέψαμε

Αθήνα
Ομόφωνα, με μόνο ένα λευκό, εγκρίθηκαν από τους συνέδρους της ΔΗΣΥ το νέο της σύμβολο, τα κείμενα της πολιτικής διακήρυξης και του προγραμματικού πλαισίου, καθώς και το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή αρχηγού και ίδρυσης νέου ενιαίου πολιτικού φορέα, το οποίο εισηγήθηκε η Φώφη Γεννηματά στην αρχική της ομιλία.

«Ε, ναι, λοιπόν, επιστρέψαμε» είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην ομιλία με την οποία έκλεισε το Συνέδριο, το οποίο, όπως είπε, είχε πέντε σημαντικές επιτυχίες.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη συνύπαρξης εντός της ΔΗΣΥ κομμάτων και κινήσεων με διαφορετικές ιστορικές διαδρομές, και επανέλαβε ότι επιβάλλεται η χώρα να βρει τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων για εθνική γραμμή.

«Η Δημοκρατική Παράταξη δεν είναι άθροισμα στελεχών, δεν είναι ένα άθροισμα πολέμαρχων, όπως σωστά ειπώθηκε σε αυτή την αίθουσα, αλλά κίνημα λαού, μόνο ως τέτοιο μπορεί να υπάρξει» είπε.

Ένα άλλο μήνυμα του Συνεδρίου, ανέφερε, είναι η ανάγκη πίστης στη Δημοκρατία και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, η οποία έχει κλονιστεί. «Καθημερινά οι θεσμοί δέχονται από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μεγάλα πλήγματα. Ο πρωθυπουργός έδωσε προχθές πρωτοφανές δείγμα καθεστωτικής αντίληψης θεωρώντας ως θεσμικό εμπόδιο αποφάσεις της Δικαιοσύνης που απλά δεν συμφωνούσε μαζί τους» σημείωσε.

Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για «απίστευτο κατήφορο», που «τούς οδηγεί σε νέο γύρο επιθέσεων σκανδαλολογίας. Και το κάνουν αυτό σήμερα, εντελώς τυχαία! Σήμερα, που ολοκληρώνεται με τόσο μεγάλη επιτυχία το Συνέδριο μας». Ύψωσε επίσης τείχος προστασίας στην απόπειρα σπίλωσης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη: «Επιθέσεις στον πρωθυπουργό της χώρας που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θωράκισε τη χώρα, δεν πιάνουν. Θα πάρουν την περιφρόνηση που τους αξίζει. Ματαιοπονούν».

Ως δεύτερη επιτυχία η κ. Γεννηματά παρουσίασε την σαφή ταυτότητα και το πολιτικό στίγμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχουμε ανάγκη από ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, τη σύγχρονη κεντροαριστερά που μπορεί να φέρει τη νέα αλλαγή. Ανάπτυξη, απασχόληση, αλληλεγγύη είναι το τρίπτυχο μας» είπε.

Έκανε εκτενή αναφορά στην τρίτη επιτυχία του Συνεδρίου, στο αναπτυξιακό Σχέδιο Ελλάδα, με το οποίο μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς να ξεπουλιέται ο τόπος, με αξιοποίηση του εθνικού πλούτου και σεβασμό στο περιβάλλον, όπως σημείωσε.

Η κ. Γεννηματά περιέγραψε ως τέταρτη επιτυχία της ΔΗΣΥ, την επιβεβαίωση της πολιτικής στρατηγικής για αυτόνομη πορεία και εθνική συνεννόηση. «Είμαστε σταθεροί στην πρόταση μας για το σχηματισμό μιας ισχυρής κυβέρνησης, ευρείας λαϊκής στήριξης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Εμείς θέλουμε και θα είμαστε μέρος της λύσης, όμως δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός» είπε. Ζήτησε να σταματήσουν τις διαστρεβλώσεις για δήθεν ίσες αποστάσεις κι επανέλαβε ότι η ΝΔ είναι και παραμένει πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος. «ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία επιμένουν στην καρικατούρα του μικρού δικομματισμού και την πόλωση που δηλητηριάζουν τη χώρα» υποστήριξε.

Όσον αφορά, τέλος, τον Οδικό Χάρτη και το χρονοδιάγραμμα για την εκλογή ηγεσίας και τη δημιουργία του ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης, η Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «όλα θα λήξουν δημοκρατικά έως το τέλος του χρόνου.Τώρα πια δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, ούτε δικαιολογία γι’ αυτούς που διστάζουν ακόμα. Πάμε τώρα! Δεν έχουμε άλλο καιρό για χάσιμο. Πάμε όλοι μαζί! Ο χρόνος μετρά αντίστροφα, όμως για τη Δημοκρατική Παράταξη μετρά θετικά» κατέληξε.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ