Συνάντηση του Μιχ. Κόκκινου με αντιπροσωπεία Ελληνοαμερικανών φοιτητών του AΗΙ

Αθήνα.- Ο Επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος είχε συνάντηση στις 29 Ιουνίου με τον Πρόεδρο του American Hellenic Institute (ΑΗΙ) κ. Nick Larigakis και δωδεκαμελή αντιπροσωπεία Ελληνοαμερικανών φοιτητών, από διάφορα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της ετήσιας επίσκεψης που πραγματοποιεί το AHI στην Ελλάδα και την Κύπρο, για ένατη συνεχόμενη χρονιά.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη-ξενάγηση της ομάδας των φοιτητών στο Μουσείο της Ακρόπολης, η οποία είχε οργανωθεί από την Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού. Στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο όπου οι φοιτητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον κ. Μιχάλη Κόκκινο. Ενημερώθηκαν για τα προγράμματα συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια της Βορείου Αμερικής καθώς και για το ρόλο της Ελληνικής Διασποράς στη σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας Κύπρου και Ισραήλ καθώς και στην διαμόρφωση κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου .

Ο κ. Κόκκινος αναφέρθηκε στην διεθνή προσφορά του Ινστιτούτου για τη δημοκρατία και την ειρήνη στις διακρατικές και διεθνείς σχέσεις, ενώ υπογράμμισε τη σημασία των πρωτοβουλιών του AHI στο χώρο της νέας γενιάς με σκοπό την ενημέρωση της φοιτητικής νεολαίας για τη σημασία των κοινοβουλευτικών θεσμών και της πολιτικής ως μόνης δυνατότητας συνεννόησης καθώς και διεξόδου από τις συνθήκες έντασης και πολέμου, που επικρατούν στον ευαίσθητο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Επεσήμανε την προσφορά της αρχαίας Ελλάδας στη γέννηση της δημοκρατίας, αλλά και την προσπάθεια της σύγχρονης Ελλάδας να νοηματοδοτήσει το παγκόσμιο πολιτικό γίγνεσθαι με τις αρχές του κλασσικού ανθρωποκεντρικού Ελληνικού πολιτισμού. Τόνισε στους Ελληνοαμερικανούς φοιτητές την δυνατότητα που τους δίνεται να διαδώσουν το μήνυμα συνεννόησης και ειρήνης που στέλνει η Ελλάδα, μέσω της εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκεί ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς απέναντι στην μισαλλοδοξία που έχει οδηγήσει την ευρύτερη περιοχή στις φλόγες του πολέμου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το American Hellenic Institute (ΑΗΙ) ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1974, μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας-Κύπρου-ΗΠΑ αλλά και των δεσμών μεταξύ των μελών της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση λειτουργούν και τα προγράμματα φιλοξενίας – γνωριμίας με την Ελλάδα, τα οποία απευθύνονται σε Ελληνοαμερικανούς φοιτητές από Πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών και τα οποία από ετών στηρίζει η Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού.

Ο Πρόεδρος του AHI, κ. Nick Larigakis, αναφερόμενος στο πρόγραμμα του 2017, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές παρεμβάσεις στο χώρο της φοιτητικής νεολαίας, η οποία συνεχίζεται αδιάλειπτα για εννέα χρόνια, δίνοντας την ευκαιρία στους φοιτητές αφ’ ενός να γνωρίσουν από κοντά την Ελλάδα και να ενημερωθούν για τα εθνικά θέματα και αφ’ ετέρου να αποτελέσουν στη διάρκεια της επαγγελματικής τους πορείας τους καλύτερους

«πρεσβευτές», οι οποίοι θα οικοδομούν διαρκώς καλύτερες σχέσεις μεταξύ της χώρας όπου ζουν κι έχουν μεγαλώσει και της Ελλάδας ως πατρίδας καταγωγής τους.