ΣΧΟΛΙΟ: Ο Αμερικανός Πρέσβης κ. Πάιατ και η ομογένεια

ΣΧΟΛΙΟ  ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η γιορτή στην κατοικία του Αμερικανού Πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, για την εθνική επέτειο ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, επεφύλασσε μία ευχάριστη βραδιά για την πολυπρόσωπη αντιπροσώπευση της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους λιγοστούς (!) προσκεκλημένους των άλλων κομμάτων.

Ευγενικός οικοδεσπότης ο κ. Πάιατ, δεν φείσθηκε λόγων για να τονίσει την ανάπτυξη προς την οποία προχωρά η οικονομία της Ελλάδας και να επισημάνει το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να συντρέξουν σ΄ αυτό.

Άλλωστε, όπως είπε, «οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ είναι ισχυροί και θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας, καθώς οι σχέσεις των δύο χωρών βασίζονται σε κοινές αξίες και στο κοινό στρατηγικό ενδιαφέρον».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του αθηναϊκού Τύπου, ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αμερικανός πρέσβης στην ελληνοαμερικανική φιλία, επισημαίνοντας πως «είναι διαχρονική και θεμελιώνεται στα δημοκρατικά ιδανικά που ξεκίνησαν ακριβώς εδώ, από την Αθήνα».

Ωραία όλα αυτά!

Εάν σωστά μεταδόθηκαν τα υπ΄ αυτού λεχθέντα, μας παραξένεψε το γεγονός ότι δεν έκανε καμία αναφορά στην ελληνική ομογένεια που παρεπιδημεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και σημειώνει σπουδαίες επιτυχίες σε όλους τους τομείς. Έφθασε δε στο σημείο να θεωρείται ως δεύτερη εθνότητα σε πλούτο και ως πρώτη σε μόρφωση, ανάμεσα σ΄ όλες τις εθνότητες που κατοικούν στις ΗΠΑ, συμβάλλοντας σημαντικά στην ευημερία της μεγάλης αυτής χώρας.

Η «παράλειψη» μας ξένισε ακόμη περισσότερο καθώς μόλις πριν λίγες μέρες, σε ερώτηση του ΑΠΕ ο κ. Πάιατ είχε δηλώσει “Με ενθαρρύνει η πρόοδος που συντελείται, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής ημέρας (30/6/2017), που είχαμε μια μεγάλη ανακοίνωση από την Εθνική Τράπεζα”, αναφερόμενος στην έγκριση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο σχήμα του Ελληνοαμερικανού Τζον Κάλαμος και του ολλανδικού ομίλου Exin..

Εξάλλου, όλοι οι Αμερικανοί Πρέσβεις που προσωπικά γνωρίσαμε, από τον Τόμας Νάιλς και στη συνέχεια, Νίκολας Μπερνς,  Τόμας Μίλλερ, Τσαρλς Ρις, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, και Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ όλοι χαρακτήριζαν την ελληνική ομογένεια των ΗΠΑ ως τον βασικό παράγοντα της ελληνο-αμερικανικής φιλίας, ως τον κύριο μοχλό της μεταξύ τους συνεργασίας και ως εγγυήτρια των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο συμμαχικών χωρών.

Όλοι τους, σε κάθε εκδήλωση στην Πρεσβεία ή την πρεσβευτική κατοικία (τότε βρίσκονταν στο πλάι του κτιρίου της Πρεσβείας) ιδιαίτερα δε στις εθνικές επετείους καλούσαν και επιφανείς ομογενείς που βρίσκονταν ή έφθαναν για αυτόν τον σκοπό στην Αθήνα.

Τη φορά αυτή δεν βρεθήκαμε στην εορταστική εκδήλωση. Έτσι ό,τι γνωρίζουμε (θα επαναλάβουμε) είναι ό,τι γράφτηκε στον ελληνικό Τύπο (cnn, newsbeast, star, naftemporiki, msn, ape, koytipandoras, skai, fb/periodista, 902 κ.α.).  Η λεπτομερής, όμως, παράθεση ονομάτων Ελλήνων προσκεκλημένων μάλλον δεν θα άφηνε έξω τυχόν παριστάμενους επιφανείς ομογενείς, εκτιμούμε.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι μία διευκρίνηση της Αμερικανικής Πρεσβείας θα έβαζε τα πράγματα στη σωστή τους θέση καθώς θέλουμε να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για τυπική παράληψη και πως ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα διατηρεί θετική εντύπωση και γνώμη για την ελλληνική ομογένεια, η οποία, δια των εκπροσώπων της, σαφώς έχει θέση και παρουσία σε όλες τις αμερικανικές επετείους, εδώ και στις ΗΠΑ.