Απεβίωσε η ομογενής δασκάλα ελληνικών Μαρία Παπαδοπούλου

Του Θεοδώρου Καλμούκου.

πηγή:ekirikas.gr

Βοστώνη. Απεβίωσε σε ηλικία 83 ετών η Μαρία Παπαδοπούλου από την πόλη Λόουελ της Μασαχουσέτης, η οποία είχε αφιερώσει τη ζωή της στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, την οποία δίδαξε επί πολλές δεκαετίες στο Ημερήσιο Ελληνικό Σχολείο της κοινότητας Αγίας Τριάδος του Λόουελ.

Η αείμνηστη υπήρξε ζωντανό παράδειγμα ενδιαφέροντος και αφοσίωσης της διδαχής της γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού, της Ορθόδοξης Πίστης σε πολλές γενιές Ελληνοαμερικανόπουλων, την εποχή που το Σχολείο, το μοναδικό στη Νέα Αγγλία, ήκμαζε από πάσης απόψεως, ενώ δεκάδες μαθητών και μαθητριών της έχουν αναδειχθεί στη μόρφωση κι έχουν γίνει γιατροί, δικηγόροι, καθηγητές και επιφανείς επαγγελματίες. Αγαπούσε πολύ τους μαθητές και τις μαθήτριές της και εκείνοι την αγαπούσαν και την σέβονταν πολύ.

Ηταν άνθρωπος βαθιάς πίστεως στον Θεό και συνειδητό μέλος της Εκκλησίας, καθότι είχε γαλουχηθεί σωστά και αφοσιωμένα με τα νάματα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού από τους αείμνηστους γονείς της, Διονύσιο και Βασιλική Χρονοπούλου.

Γεννήθηκε στο χωριό Ζαχάρω της Ηλείας στις 10 Μαρτίου του 1934, όπου έλαβε την πρώτη εκπαίδευση εκεί προτού μεταναστεύσει με την οικογένειά της στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1950. Ερχόμενη στην Αμερική σπούδασε στην Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου στην πόλη Garrison της Νέας Υόρκης.

Τονίζεται ότι η Ακαδημία λειτουργούσε και ως επιφανές Διδασκαλείο φυτώριο Διδασκαλισσών της ελληνικής γλώσσας και δεχόταν κορίτσια από την Ελλάδα για σπουδές. Επειτα από την αποφοίτησή τους μετέβαιναν στις κοινότητες όπου εργάζονταν ως δασκάλες της ελληνικής γλώσσας στα Ημερήσια και στα Απογευματινά Σχολεία και ταυτόχρονα ως γραμματείς των κοινοτήτων.

Ηταν η εποχή που ήκμαζε η Ελληνική Παιδεία επειδή ακριβώς είχε διδασκάλισσες και παιδαγωγούς όπως την αείμνηστη Μαρία Παπαδοπούλου με φλόγα στη ψυχή τους και ολοκληρωτική αφοσίωση.

Γνωρίσθηκε με τον σύζυγό της, τον αείμνηστο Δήμο Παπαδόπουλο όταν δέχθηκε να τη μεταφέρει με το αυτοκίνητό του σε κάποια Νεκρώσιμη Ακολουθία. Παντρεύτηκαν το έτος 1961 στον ναό του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστή στη Βοστώνη, ενώ το 1963 μετακόμισαν στο Λόουελ όπου παρέμειναν όλη τους τη ζωή, όπου διέπρεψαν στις επιχειρήσεις των ακινήτων.

Καταλείπει τον γιο της Γιάννη και την σύζυγό του Νταγιάν, τα δυο της εγγόνια την Μαρία και τον Δημήτρη, τα οποία αγαπούσε πολύ. Επίσης καταλείπει την αδελφή της πρεσβυτέρα Ελένη Αλεξοπούλου και τον σύζυγό της πρωτοπρεσβύτερο Σωτήριο Αλεξόπουλο, την Χριστίνα Βασιλοπούλου και τον σύζυγό της Ηλία, την Δήμητρα Πάππα, τον αδελφό της Ναπολέων Χρονόπουλο και την σύζυγό του Θεοδώρα, πολλούς ανιψιούς και ανιψιές.

Το σκήνωμά της τέθηκε σε κοινό προσκύνημα το εσπέρας της Κυριακής 2 Ιουλίου στο νεκροπομπείο Fay McCabe Funeral Home στο Λόουελ, όπου της απέδωσαν τον ύστατο χαιρετισμό πρώην διδασκάλισσες με τις οποίες συνυπηρέτησαν επί μακρά σειρά ετών, καθώς και πρώην μαθητές της.

Η Εξόδιος Ακολουθία της τελέσθηκε στον ναό της Αγίας Τριάδος του Λόουελ τη Δευτέρα 3 Ιουλίου και ο ενταφιασμός της στο κοιμητήριο West lawn Cemetery.