Πράσινο φως από τον ESM για τη δόση – Τη Δευτέρα ξεκινάει η εκστρατεία για την

Βρυξέλλες.- Ο ΕSM ενέκρινε το απόγευμα της Παρασκευής την εκταμίευση της δόσης 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

H εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, ύψους 7,7 δισ. ευρώ, αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα.

Τα υπόλοιπα 0,8 δισ. ευρώ αναμένεται, όπως αναφέρει ο ESM στη σχετική ανακοίνωσή του, να εκταμιευτούν μετά την 1η Σεπτεμβρίου «υπό την αίρεση πως η Ελλάδα θα κάνει σημαντική πρόοδο στην εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών εξ ιδίων πόρων».

Η εκταμίευση εκείνη υπόκειται σε νέα απόφαση από το Συμβούλιο του Μηχανισμού, αναφέρει η ανακοίνωση του ESM.

Με την εκταμίευση της Δευτέρας, ο ESM θα έχει εκταμιεύσει 39,4 δισ. ευρώ από τα μέχρι 86 δισ. ευρώ που προβλέπονται για το τρέχον πρόγραμμα. Συνολικά, ESM και EFSF θα έχουν εκταμιεύσει προς την Ελλάδα 181,2 δισ. ευρώ.

Σχολιάζοντας, ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί χαρακτήρισε την απόφαση «ισχυρό σήμα ελπίδας» με ανάρτησή του στο Twitter.

«Αυτή η πληρωμή αποτελεί αναγνώριση των τεράστιων προσπαθειών που συνεχίζει να κάνει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία. Σηματοδοτεί το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, το οποίο πρέπει να αφορά τις θέσεις εργασίας, τις επενδύσεις και την ανάκαμψη προς όφελος όλων» ανέφερε το μήνυμα του επιτρόπου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε, επίσης στο Twitter: «Το επόμενο σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, αποτέλεσμα κοινών προσπαθειών».

Newsroom ΔΟΛ