Βουλή: Ευθύνες στην Αγκυρα για το ναυάγιο των συνομιλιών, μήνυμα για την ΑΟΖ

Αθήνα.- Η προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού πρέπει να συνεχιστεί στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και στη βάση της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλος της ΕΕ είναι η κοινή γραμμή των ελληνικών κομμάτων κατά τη συζήτηση στη Βουλή μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επέρριψαν στην Αγκυρα την ευθύνη για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Λευκωσία και έστειλαν μήνυμα υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε «η Τουρκία δεν είχε την πρόθεση να δεσμευτεί σε μια λύση η οποία θα επέτρεπε στην Κύπρο να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού συνεπάγεται πρώτα και κύρια άρση των συνεπειών της εισβολής και κατοχής μέρους της Κύπρου. Συνεπάγεται με δυο λόγια κατάργηση των επεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων».

Εκτίμησε ότι η επόμενη περίοδος θα είναι σημαντική για το θέμα. Ανέδειξε προς αυτή την κατεύθυνση τη συνεργασία Αθήνας-Λευκωσίας -ευχαρίστησε μάλιστα τον πρόεδρο Αναστασιάδη και την διπλωματική ομάδα της Κύπρου.

Έδωσε έμφαση στη συνεργασία με χώρες της Μ.Ανατολής, αλλά και σε στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στις έρευνες που πραγματοποιεί εντός της ΑΟΖ. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δυστυχώς μια σοβαρή προσπάθεια με θετική δυναμική προσέκρουσε στην αδιαλλαξία της Άγκυρας, στην ξεπερασμένη λογική και στην άκαμπτη στάση της Τουρκίας».

Σημείωσε ότι «ο γεωστρατηγικός έλεγχος της Κύπρου είναι ο στόχος της Τουρκίας. Δεν μπορούν να ισχύουν εγγυήσεις και παρουσία ξένων στρατευμάτων», ενώ εξήρε τη στάση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κάνοντας λόγο για «αξιοθαύμαστη επιμονή και μεγάλη γνώση στα ζητήματα».

Το ναυάγιο, με ευθύνη της Τουρκίας, των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα, είναι «ένας σταθμός και όχι το τέλος της διαδρομής. Γιατί τέλος διαδρομής και λύση με καθεστώς κατοχής και τείχος διαίρεσης δεν μπορεί να υπάρχει» ανέφερε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Ζήτησε ψυχραιμία, σύνεση, εθνική συνεννόηση και συντονισμό μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας «για να δημιουργήσουμε νέα ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού» με ακόμα πιο ενεργό και ουσιαστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Να ξεκινήσουν συνομιλίες για το Κυπριακό πάνω σε νέες βάσεις, με άμεση εφαρμογή των αποφάσεων του ΟΗΕ του 1974 για αποχώρηση των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και χωρίς δικαίωμα των Τουρκοκυπρίων για εκ περιτροπής προεδρία, ήταν η θέση του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.

«Ήλθε η ώρα να ανοίξουν όλοι οι φάκελοι της Κύπρου. Είναι ξεκάθαρο ότι η εντολή του πρωθυπουργού να δοθούν δια του προέδρου της Βουλής όλα τα αρχεία της Εξεταστικής Επιτροπής για την Κύπρο είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα» είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος.

Σημείωσε ότι η πρόσβαση στο αρχείο του Φακέλου της Κύπρου είναι «ένα αίτημα των Ελληνοκυπρίων για πάρα πολλά χρόνια το οποίο δεν είχαμε ικανοποιήσει» και ενημέρωσε ότι με εντολή του πρωθυπουργού γίνεται σημαντική δουλειά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και δίνονται όλα εκείνα τα στοιχεία που θα αποδείξουν τι συνέβη το 1974.

«Το Κυπριακό δεν πρέπει να φύγει από τη διεθνή ατζέντα, όπως θέλει η Τουρκία. Ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είναι ίσως οι τελευταίοι ηγέτες που έχουν μνήμες της Κύπρου πριν από την εισβολή. Και είναι στενάχωρο πως δεν υπήρξε ούτε αυτήν τη φορά μία πρόταση, μία συμφωνία κυπριακής ιδιοκτησίας» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, καλώντας τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί να επιμείνουν και να διαψεύσουν την ιστορία που θέλει συζητήσεις και ποτέ λύσεις.

Ο κ. Θοδωράκης επισήμανε εμφατικά ότι η ελπίδα για απελευθέρωση και επανένωση πρέπει να κρατηθεί ζωντανή. «Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να μην ακυρωθεί το κεκτημένο της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Αν δεν τα καταφέρουμε, τότε, όλοι μαζί, Ελλάδα και Κύπρος, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις στην περιοχή», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι κακή εξέλιξη η αποτυχία στην Ελβετία.

Αναμενόμενο χαρακτήρισε το ναυάγιο της Διάσκεψης για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις ότι η Τουρκία μπορεί να υποχωρήσει από την αδιάλλακτη στάση της.

«Η Τουρκία πάντα θα τα τινάζει όλα στον αέρα. Κάθε φορά που γίνονται διμερείς επαφές, οι Τούρκοι θέτουν όλες τους τις αξιώσεις και τις αξιοποιούν για την προσθήκη στην ατζέντα των διεκδικήσεων τους» ανέφερε ο κ. Λεβέντης.

Φωτογραφία: Από τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )

in.gr