ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: Εκδηλώσεις «άρπα-κόλλα» στην Ελλάδα για τον Απόδημο Ελληνισμό

Νίκος Αποστολόπουλος

Charlotte, North Carolina

Το καλοκαίρι, όπως όλοι γνωρίζουμε,  είναι η περίοδος πολλών ομογενειακών συνεδρίων, ανταμωμάτων και επισκέψεων ομογενών στην γενέτειρα.  Ανάμεσα στα σημαντικά συνέδρια, όπως είναι των Ηπειρωτών, των Κρητών, των Ευρυτάνων, των Μακεδονικών Οργανώσεων και αρκετά άλλα, εμφιλοχωρούν και κάποια Συνέδρια με βαρύγδουπα ονόματα, όπως η «Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού», τα οποία δεν εκφράζουν κανέναν ομογενή πέραν αυτών που τα διοργανώνουν.

Κι όμως, απολαμβάνουν της αιγίδας σημαντικών φορέων, όπως της Εκκλησίας, της Περιφέρειας Αττικής, του Συλλόγου Φίλων του Ζαππείου, της ΚΕΔΕ κλπ.

Οι εκδηλώσεις αυτές, που ουδεμία σχέση έχουν με την οργανωμένη ομογένεια, θέλουν να παρουσιάζουν υψηλούς στόχους, όπως είναι π.χ.  η δημιουργία Μουσείου Απόδημου Ελληνισμού, ή η ανέγερση ανδριάντα του Έλληνα Μετανάστη. Στην πραγματικότητα κανένας από τους δύο αυτούς στόχους δεν είναι δική τους υπόθεση.

Είναι, ωστόσο,  γεγονός ότι η επίκληση των στόχων αυτών λειτουργεί συναισθηματικά στους Έλληνες και, ιδιαίτερα στον καλλιτεχνικό κόσμο οι οποίοι προσφέρονται αφιλοκερδώς να πλαισιώσουν ανάλογες εκδηλώσεις για να υποστηρίξουν ή να δηλώσουν την αγάπη τους  στην Ομογένεια.

Στόχοι και καλλιτέχνες λειτουργούν εισπρακτικά χωρίς κανείς να γνωρίζει τι απογίνονται εισπράξεις και στόχοι σαν «σβήνουν τα φώτα της γιορτής». Είτε στο Ζάππειο Μέγαρο, ανάβουν αυτά είτε στην Ολυμπία, είτε όπου αλλού.

Την Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού την οργανώνει ο  μη κερδοσκοπικός οργανισμός (ΜΚΟ) «His Majesty the Greek Immigrant» και η πρόεδρός του κα Μαίρη Ρυσσάκη.

Ποια είναι η κυρία Ρυσσάκη; Όπως διαβάζουμε σε σχετική της ανάρτηση κάπου στο Διαδίκτυο:  <<Hi, my name is MARY RISSAKI and I’m a 59 year-old first-generation Greek-American female from MONTREAL, GR. I am looking for friendship with both men and women.
I am 5′ 5″. I have red hair and I have brown eyes. I would consider my body type to be average.
I don’t smoke and I don’t drink.
I am a Greek Orthodox Christian. I attend church during major holidays.
I have a Bachelor’s Degree. My Occupation: Not Specified. My annual income is between (…)

Personal Statement:

TEACHER-JOURNALIST-AUTHOR>>.

Η κυρία Ρυσσάκη, λοιπόν, χωρίς συγκεκριμένη απασχόληση σύμφωνα με την δήλωσή της ( «Not Specified») έχει συστήσει  τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «His Majesty the Greek Immigrant» (Η Αυτού Εξοχότης ο Έλληνας Μετανάστης» (!!!) και διοργανώνει την 4η (28-30 Ιουλίου 2017) Παγκόσμια Συνάντηση Απόδημου Ελληνισμού.

Οι προηγούμενες τρεις, τι απέδωσαν; Μάλλον ουδείς φαίνεται να γνωρίζει.

Εδώ, λοιπόν, τίθενται ορισμένα αυτονόητα ερωτήματα.

  1. Ποιος έδωσε το δικαίωμα στην εν λόγω κυρία ή σε οποιονδήποτε άλλον που θεσμικά δεν εκπροσωπεί την ομογένεια,  να διοργανώνουν αυτές τις εκδηλώσεις στο όνομα της ομογένειας ή του Απόδημου Ελληνισμού, εμφανιζόμενοι ως δήθεν εκπρόσωποί του;
  2. Οι ομογενείς ανά τον κόσμο ανήκουν σε διάφορες Οργανώσεις, Συλλόγους Ομοσπονδίες, Εθνικοτοπικές και Κοινότητες. Μπορεί ο οποιοσδήποτε να συστήνει μία ΜΚΟ και να λέει ότι εκπροσωπεί τον Απόδημο Ελληνισμό και, μάλιστα, τον Παγκόσμιο Απόδημο Ελληνισμό;
  3. Γιατί (κακώς κατά την άποψή μου) το Μητροπολιτικό Κέντρο υποστηρίζει αυτού του είδους τις εκδηλώσεις στο όνομα των ομογενών χωρίς τη συμμετοχή  των ομογενών;
  4. Με ποια κριτήρια η επίσημη Πολιτεία (σε όλες τις εκφάνσεις της,  Μητροπόλεις, Περιφέρειες κλπ.) τους αναγνωρίζει και τους δίνει «αιγίδες»;
  5. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού καθώς και ο Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, με όλη μου την εκτίμηση και για τους δύο, τι θέση παίρνουν απέναντι στο αυθαίρετο αυτό φαινόμενο;

Περιμένουμε τις απαντήσεις τους διότι και οι ίδιοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών που επιτρέπουν να οργανώνονται στην γενέτειρα εκδηλώσεις στο όνομα της ομογένειας δίχως την συμμετοχή της ομογένειας.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.