Η Κύπρος αρχίζει από το οικόπεδο 11 τις υπεράκτιες γεωτρήσεις

Αθήνα.- Αύριο (16.07.2017) η Κύπρος θα ξεκινήσει από το οικόπεδο 11 υπεράκτιες γεωτρήσεις για αέριο στην οικονομική της ζώνη, αιφνιδιαστικά χθες (14.07.2017) την νύχτα το ερευνητικό σκάφος Barbaros ενώ παρέκαμπτε τον κόλπο της Μόρφου και είχε πάρει πορεία προς δυτικά, άλλαξε ρότα προς νότο και από τα ξημερώματα πλέει ανοικτά την Πάφου με κατεύθυνση προς τα Οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία έτσι θέλει να δηλώσει την παρουσία της στην Κυπριακή ΑΟΖ αρκετά μίλια μακριά από το σημείο που έχει εγκατασταθεί στο Οικόπεδο 11 το γεωτρύπανο West Capella, το οποίο εργάζεται για τη γαλλική εταιρεία TOTAL. Η Τουρκία έχει εκφράσει απευθείας αμφισβήτηση για τα Οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, θεωρώντας με βάση την παντελώς αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δίκαιου ότι ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Μέχρι το πρωί πάντως δεν έχει εκδοθεί NAVTEX για πραγματοποίηση ερευνών του BARBAROS στην περιοχή, η οποία σε κάθε περίπτωση θα είναι παράνομη, μια και η αρμοδιότητα για έκδοση NAVTEX στην περιοχή ανήκει στην Κύπρο, ούτε βέβαια θα μπορούσε να εκδοθεί NAVTEX για περιοχή που ανήκει στην κυπριακή ΑΟΖ. Π

άντως οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ παρακολουθούνται στενά και από την Γαλλία λόγω και της εμπλοκής του γαλλικού κολοσσού TOTAL στις έρευνες στο Οικόπεδο 11. Σύμφωνα με πληροφορίες μας την Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Florence Parly σε μια έμπρακτη κίνηση στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των τουρκικών προκλήσεων και απειλών. Υπενθυμίζεται ότι οι δυο γαλλικές φρεγάτες που συμμετέχουν στην Δύναμη του ΟΗΕ στον Λιβανό (UNFIL) τις τελευταίες ημέρες είχαν καταπλεύσει στην Λάρνακα έχοντας στραμμένα τα «ραντάρ» τους στο Οικόπεδο 11 και στο σημείο που ξεκίνησε η γεώτρηση από το West Capella.

Ανταλλάγη “πυρών”

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τη στάση της Άγκυρας και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας.

“Επιστρέφουμε τους χαρακτηρισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, εάν αυτοί αληθεύουν, τους οποίους και ανέφερε στην συνέντευξη τύπου στην Θεσσαλονίκη στις 13 Ιουλίου. Είναι ανάρμοστες οι εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν σχετικά με τη χώρα μας.

Τέτοιες εκφράσεις δεν αρμόζουν ούτε στο πρόσωπο και ούτε στο αξίωμα του πρωθυπουργού Τσίπρα. Με αυτή την αφορμή εκφράζουμε και επαναλαμβάνουμε την προσδοκία μας από τους αρμόδιους στην Ελλάδα να τηρούν υπεύθυνη στάση για τα θέματα που αφορούν και την χώρα μας” αναφέρει η ανακοίνωση.

Αξίζει να σας υπενθυμίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει: Αποτελεσματικός σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει. Όταν φωνάζεις και δημιουργείς φασαρία δεν κάνεις καλό ούτε στα σχέδια σου, ούτε μπορεί να πετύχεις πολλά. Η Άγκυρα να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις απαιτήσεις του. Είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας”.

Η καθόλου τυχαία εμφάνιση του “Παπανικολή” 

Το υποβρύχιο έκανε την εμφάνιση του προχθές (13.07.2017) στον κόλπο της Σούδας. Πρόκειται για το τρίτο υποβρύχιο στην ιστορία του Πολεμικού Ναυτικού που φέρει το όνομα του πυρπολητή της Ελληνικής Επανάστασης. Κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της HDW στη Γερμανία και καθελκύστηκε το 2004 και το 2010 κατέπλευσε στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να ενταχθεί στη δύναμη των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας.

Ωστόσο, υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν το υποβρύχιο να εμφανίστηκε γιατί “σαλπάρει” για την κυπριακή ΑΟΖ για να ενισχύσει την ελληνική άμυνα μιας που επιβλέπει το πλωτό γεωτρύπανο West Capella (ENI-TOTAL), το οποίο πραγματοποιεί έρευνες για υδρογονάνθρακες.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση και τις απειλές της Τουρκίας, η οποία έχει αποστείλει στην περιοχή δύο φρεγάτες και ένα υποβρύχιο, καθώς και το σκάφος ερευνών «Barbaros»- κρατώντας ωστόσο αποστάσεις, καθώς στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πολεμικά πλοία των ναυτικών δυνάμεων και άλλων χωρών, περιλαμβανομένων δύο γαλλικών σκαφών.