Στοχασμοί: Μη φύγεις

Δημήτρης Νομικός

Συγγραφέας

Μου είπες ότι θα φύγεις, και εγώ τρομοκρατημένος έτρεξα για να σε σταματήσω.
Σου έταξα, σε παρακάλεσα, σε απείλησα, έκλαψα, θύμωσα και φώναξα για να σε κρατήσω. Σου είπα ότι είσαι η ζωή μου, και χωρίς εσένα μέλλον δεν έχω. Γονάτισα για να μείνεις, επειδή θα αλλάξω και όλα θα γίνουν κατά πως τα θέλεις.
Τα λόγια σου, ακόμα μένουν χαραγμένα στην καρδιά μου:
-Να αλλάξεις όχι, δεν είναι αυτό το επιθυμητό! Είσαι αυτό που είσαι, αυτό γνώρισα, αυτό καλέστηκα να αποδεχτώ, αυτό με έλκυσε κοντά σου. Αν για χάρη μου αλλάξεις, πέραν του ότι θα είναι πρόσκαιρο, δεν θα είσαι εσύ, και αυτό πονάει περισσότερο επειδή δεν θα θρέφει την αγάπη μου αλλά τη ματαιοδοξία μου και τον εγωισμό μου.
Την μόνη αλλαγή που έχεις να κάνεις, είναι να δεις αυτά τα χαρακτηριστικά που προάγουν τη δική σου υπόσταση και να τα καλλιεργήσεις, ενώ παράλληλα να κρίνεις αυτά που χαρακτηρίζουν τους φόβους σου ώστε να τους καταπολεμήσεις, αν αυτό είναι κάτι που σε βολεύει και το επιθυμείς.
Να αποδεχτείς όμως χρειάζεται. Την ύπαρξη των άλλων, όπως τους γνώρισες και όπως διαμορφώνονται μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Την ωρίμανση τους, την ανωριμότητά τους, το μονοπάτι τους, τις ελπίδες τους αλλά και τους φόβους τους. Το ότι περπατάνε μαζί σου, δεν σημαίνει ότι αποζητούν την επίκριση αλλά την αποδοχή.
Η ζωή ποτέ δεν ήμουν, δεν είμαι, και δεν θα είμαι κανενός. Αν κάτι τέτοιο ίσχυε, θα ήμουν απλά μια πατερίτσα που όταν γίνει αχρείαστη θα πεταχτεί σε μια άκρη. Ήρθα στο δρόμο σου για να σου τονίσω το απεριόριστο δυναμικό που διαθέτεις, και αν έμπλεξα σε αυτόν, είναι για να στηρίξω με όλη μου την καρδιά τη διαδρομή σου. Αυτό περιμένω και από εσένα να βρω.
Την αγάπη σου δεν θα τη ζυγιάσεις με το πόσο ελεύθερο αφήνεις τον άλλο μέσα στη σχέση, αλλά με το ότι ο άλλος ζώντας μέσα στην ελευθερία του επιλέγει να γυρνάει στη φωλιά τη δική σου.