Ραγδαία κλιμάκωση στην Ιερουσαλήμ, συγκρούσεις με τρεις νεκρούς

Ιερουσαλήμ.- Εκτός ελέγχου βγήκε η κατάσταση στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ έπειτα από μία ημέρα σε εξαιρετικά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα εξαιτίας της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στο Όρος του Ναού: Οι διαμαρτυρίες Παλαιστίνιων κατέληξαν σε συγκρούσεις με τραυματίες, ενώ τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.

Την οργή προκάλεσαν οι ανιχνευτές μετάλλων που τοποθετήθηκαν στο Όρος του Ναού και η απαγόρευση εισόδου σε νεαρότερους των 50. Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε τις ΗΠΑ να παρέμβουν και να πιέσουν την ισραηλινή κυβέρνηση να αποσύρει τα ενισχυμένα μέτρα.

Το απόγευμα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην πόλη σε επεισόδια κατά τα οποία η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών.

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας και ένας τρίτος έπεσε επίσης νεκρός από σφαίρες, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο ένας από τους Παλαιστίνιους σκοτώθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στη συνοικία Αλ Τουρ, κοντά στην Παλιά Πόλη. Ένας δεύτερος δέχτηκε μια σφαίρα στην καρδιά στο Άμπου Ντις, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το υπουργείο είχε ανακοινώσει αρχικά τον θάνατο ενός άλλου Παλαιστίνιου, που χτυπήθηκε επίσης από σφαίρα σε μια άλλη συνοικία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όμως οι συνθήκες του θανάτου του δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν γύρω από την Παλιά Πόλη αφού οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν στους Παλαιστίνιους άνδρες κάτω των 50 ετών την πρόσβαση στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο χώρο για τους μουσουλμάνους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα θύματα είναι ο Μοχάμεντ Σάραφ, 17 ετών, ο Μοχάμεντ Λάφι, 18 ετών και ο Μοχάμαντ Χάσαν Άμπου Γάναμ, άγνωστης ηλικίας. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τοπικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι για τον θάνατο του Σάραφ ευθύνεται ένας Ισραηλινός έποικος.

Να σημειωθεί επίσης ότι το τηλεοπτικό κανάλι Channel 10 του Ισραήλ μετέδωσε πως ένα 8χρονο παιδί πέθανε αφού εισέπνευσε δακρυγόνα, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ είπε ότι τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ενώ η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον 377 διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων από τα δακρυγόνα.

Οργή εξαιτίας των νέων περιορισμών στο Όρος του Ναού

Το Όρος του Ναού, ιερός χώρος τόσο για τους εβραίους όσο και για τους μουσουλμάνους -εκεί βρίσκεται το Τέμενος Άκσα- είναι το «θερμόμετρο του Παλαιστινιακού»: Όποτε η ένταση ανεβαίνει, πρώτα γίνεται αισθητή στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

H νέα κλιμάκωση ακολουθεί την επίθεση με μαχαίρι την προηγούμενη εβδομάδα που στοίχισε τη ζωή σε δύο αστυνομικούς. Οι ισραηλινές Αρχές απαγόρευσαν την είσοδο στις προσευχές της Παρασκευής σε όσους μουσουλμάνους άνδρες είναι κάτω των 50 ετών, ενώ τοποθέτησαν και ανιχνευτές μετάλλων.

Αντιδρώντας στους περιορισμούς, μουσουλμάνοι ηγέτες κάλεσαν σε «ημέρα οργής» την ώρα που η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει ότι οι ανιχνευτές μετάλλων θα μείνουν στη θέση τους.

Η ισραηλινή αστυνομία, έχοντας ενισχύσει τις δυνάμεις της στο σημείο, έστησε επίσης μπλόκα γύρω από την παλιά πόλη ώστε να σταματήσει λεωφορεία με προσκυνητές.

Ο Αμπάς στράφηκε και στην Ουάσινγκτον, έχοντας τηλεφωνική συνομιλία με τον επιτετραμμένο του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, τον Τζάρεντ Κούνσερ (γαμπρό του Τραμπ), καλώντας την αμερικανική ηγεσία να ασκήσει πίεση.

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος ανέφερε πως «ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να επέμβει άμεσα και πιέσει το Ισραήλ να πάρει πίσω τα μέτρα γύρω από το Τέμενος Αλ Άκσα».

Newsroom ΔΟΛ