Ξεκίνησαν οι εργασίες της 11ης Γενικής Συνέλευσης ΠαΔΕΕ- Ομιλίες

Αθήνα.- Ξεκίνησαν στην Αθήνα οι εργασίες της 11ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού και οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 26 Ιουλίου 2017.

Οι εργασίες άνοιξαν με ομιλίες του Αναπληρωτή Προέδρου της ΠαΔΕΕ κ. Πέτρου Κατσαμπάνη, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Ν. Βούτση, του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ, του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα, του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Κύπρου Λιλλήκα.

Ο Πρόεδρος της Βουλής

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, κηρύσσοντας σήμερα, στην αίθουσα της Γερουσίας του Κοινοβουλίου, την έναρξη των εργασιών της 11ης Γενικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε), αναφέρθηκε στην επέτειο συμπλήρωσης 43 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, αλλά και από τη δραματική περιπέτεια στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως η Πα.Δ.Ε.Ε. από την δημιουργία της εντάσσεται στη στρατηγική ανάπτυξη των παγκόσμιων δικτύων του Ελληνισμού, με στόχο την ενίσχυση των δεσμών των απόδημων Ελλήνων με την πατρίδα, καθώς και στην ανάπτυξη σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με τις χώρες όπου ζουν και δραστηριοποιούνται οι ομογενείς βουλευτές, ενώ βασική αποστολή της είναι «η ανάπτυξη ενός νέου κινήματος φιλελληνισμού κι ενός μηχανισμού αλληλοπληροφόρησης, σε συνεργασία με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Φιλίας Βουλευτών, ώστε να ενισχύσουν την διεθνή εικόνα και τη θέση της Ελλάδας».

Όπως επεσήμανε, «η ελληνική Βουλή, σαν κομβικό κέντρο του δικτύου αυτού, υποστηρίζει και ενισχύει την Ένωση με τη διαμόρφωση ενός πλαισίου συνεργασίας μέσω της ανάληψης αυτών των πρωτοβουλιών. Προτεραιότητα, ωστόσο, πρέπει να δοθεί όχι μόνο στην οικονομική πλευρά, στην ανάγκη για ανάπτυξη, για επενδύσεις, για διευκόλυνση των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρα μας και ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη φάση, αλλά και στην ηθική και πολιτική διάσταση των προβλημάτων που έχουν τεθεί επ’ αφορμή του οικονομικού ζητήματος. Διότι αυτά τα θέματα, πλέον, έχουν κυρίως πολιτική διάσταση και για την επίλυσή τους χρειάζεται αλληλοκατανόηση και βοήθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να σπάσουν τα στερεότυπα και να λήξει η παραπληροφόρηση».

Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στα «πειράματα και τις λάθος θεραπείες που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και οδήγησαν σε τεράστια ύφεση, μεγάλη απώλεια του ΑΕΠ και μαζική φυγή νέων στο εξωτερικό». Έδωσε, επίσης, έμφαση στο προσφυγικό ζήτημα και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Είμαστε σε μια μετάβαση στις διεθνείς σχέσεις, στον κόσμο, στην παγκοσμιοποίηση, η οποία πρέπει να αποτιμηθεί, όπως και οι κρίσεις που έχουν παραχθεί. Το μέλλον της Ευρώπης, τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή μας,  οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει το έθνος και ο λαός μας, αποτελούν τα μεγάλα ερωτήματα στα οποία καλείται ν’ απαντήσει ο καθένας από εμάς, στο Κοινοβούλιο που συμμετέχει, προσπαθώντας ν’ αναμετρηθεί με τις προκλήσεις της ιστορίας, σε άμεση αναφορά και με την πατρίδα μας».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής

Την ανάγκη της υιοθέτησης του συναγωνισμού προσφοράς  στη θέση του ανταγωνισμού φθοράς από πολιτικά πρόσωπα, κόμματα, ομοσπονδίες, συλλόγους, συλλογικότητες επεσήμανε στο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης απευθυνόμενος προς τους εκλεγμένους εκπροσώπους, Βουλευτές, Πολιτειακούς, Γερουσιαστές και πρώην Βουλευτές της Ομογένειας κατά τη σημερινή έναρξη των εργασιών της 11ης Γενικής Συνέλευσης της Πα.Δ.Ε.Ε. (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού).

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό

Παρουσιάζοντας τον Οδικό χάρτη δράσεων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, ο οποίος έχει αποσταλεί σε 3.500 ομογενειακές οργανώσεις σε όλο τον πλανήτη, έτσι όπως ομόφωνα και ομόθυμα εγκρίθηκε το Δεκέμβριο του 2015 και υλοποιείται, προσδιόρισε ως πυξίδα της Επιτροπής τα 17 σημεία- στόχους που περιλαμβάνονται στον Οδικό Χάρτη.

«Η Ελλάδα και οι Κοινότητες της Ελληνικής διασποράς», είπε ο κ. Τριανταφυλλίδης, «παραμένοντας συνεπείς και αποτελεσματικοί θεματοφύλακες αυτών των ιδανικών, δεν υπηρετούν μόνο ένα εθνικό χρέος. Υπηρετούμε ταυτόχρονα οικουμενικά ιδεώδη σε έναν πολυπολιτισμικό κόσμο. Η διατήρηση της Ελληνικής Πολιτισμικής Ταυτότητας, η ενίσχυση των θεσμών και των δεσμών επαφής, επικοινωνίας, συνεργασίας, αλληλεγγύης, μεταξύ Ελληνικής διασποράς και του Εθνικού κορμού, όπως και η μεγιστοποίηση της χρήσιμης εμβέλειας και παρουσίας των Ελλήνων της διασποράς στον κόσμο, αποτελεί πρώτιστο μέλημα της επιτροπής μας αλλά και της Ελληνικής Πολιτείας».

Προσδιορίζοντας τις προτεραιότητες της Πολιτείας ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού τόνισε : «Η άμεση ανταπόκριση του Ελληνικού κράτους και των υπηρεσιών του, στον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα του κόσμου, η άμεση και αποτελεσματική επικοινωνία μαζί του, αποτελεί χρέος, που η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει και ευνοεί, και η Ελληνική Πολιτεία οφείλει άμεσα και ουσιαστικά να διασφαλίσει. Το δικαίωμα ψήφου, το ιερό δικαίωμα της Ελληνικής διασποράς, στη συμμετοχή, στη συναπόφαση, στη χάραξη της πορείας του Ελληνισμού, με αναγνώριση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να παραμένει συνταγματική πρόβλεψη, άνευ αντικρίσματος επί δεκαέξι χρόνια από την τελευταία Συνταγματική Αναθεώρηση το 2001. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε τον αρτιότερο και τον ασφαλέστερο τρόπο για την κατοχύρωση του. Αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για την υλοποίησή του, όπως και για την υλοποίηση κάθε επιμέρους πολιτικής στον Απόδημο Ελληνισμό, αποτελεί η συνολική και εμπεριστατωμένη ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΟΠΟΥ ΓΗΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ ΜΑΣ».

Χαιρετισμοί

Τους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε. καλωσόρισε ο Προεδρεύων, Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης, κ. Πέτρος Κατσαμπάνης, ενώ, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, κ. Τέρενς Κουίκ, ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κ. Κυριάκος Κενεβέζος ως εκπρόσωπος του Επιτρόπου Προεδρίας της Κύπρου για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτη Φωτίου, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Λιλλήκας και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, κ. Δημήτρης Πλευράκης.

Την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης της Πα.Δ.Ε.Ε. παρακολούθησαν πρέσβεις και εκπρόσωποι πρεσβειών των συμμετεχουσών χωρών στην Ελλάδα,  Πρόεδροι Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων από την Ευρώπη, καθώς και ομογενείς βουλευτές-μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε., από διάφορα νομοθετικά σώματα. Από πλευράς της Βουλής των Ελλήνων παρέστησαν βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα, ο Ειδικός Γραμματέας της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Βασιλάκης, ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, κ. Κωνσταντίνος Δουζίνας και ο Διπλωματικός Σύμβουλος της Βουλής, Πρέσβης ε.τ. κ. Σπύρος Θεοχαρόπουλος.

Οι εργασίες της 11ης Γενικής Συνέλευσης θα διαρκέσουν έως και την Τετάρτη 26 Ιουλίου, ενώ φέτος εγκαινιάζεται μια καινοτόμα διαδικασία συνεργασίας των μελών της Πα.Δ.Ε.Ε με τις Διαρκείς και Μόνιμες Ειδικές Επιτροπές του ελληνικού Κοινοβουλίου, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις επί συγκεκριμένων θεματικών ενοτήτων με τους αρμόδιους Υπουργούς, Υφυπουργούς και αναπληρωτές Υπουργούς της ελληνικής Κυβέρνησης, Προέδρους των Επιτροπών, Γενικούς Γραμματείς Υπουργείων, με τη συμμετοχή και ομογενών Υπουργών. Επίσης, τα μέλη της Πα.Δ.Ε.Ε. θα συναντηθούν και με εκπροσώπους της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκονται στην Αθήνα.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Πα.Δ.Ε.Ε, όπως αυτό θα προκύψει από τις αρχαιρεσίες που θα πραγματοποιηθούν απόψε, θα συναντηθεί αύριο Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο και με τον Πρόεδρο της Βουλής, κ. Νικόλαο Βούτση.

 

 

Φωτογραφία: Ομιλία Προέδρου της Βουλής Ν. Βρούτση.

Τα μέλη της ΠαΔΕΕ με τον Πρόεδρο της Βουλής.