Τσακαλώτος: θα ακολουθήσουν και άλλα βήματα- Η Γερμανία υπενθυμίζει την 3η αξιολόγηση

Αθήνα.- Η Ελλάδα έκανε το πρώτο βήμα για την επάνοδό της στις αγορές με την έκδοση πενταετούς ομολόγου και θα ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Η Ελλάδα άντλησε νωρίτερα 3 δισ. ευρώ από τη νέα έκδοση, την πρώτη μετά από τρία χρόνια αποκλεισμού από τις αγορές, με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 4,625% και το κουπόνι στο 4,375%.
«Βάλαμε ένα πρώτο λιθαράκι για να είναι μια πρώτη διαδικασία εξόδου στις αγορές, θα υπάρχει και δεύτερη και τρίτη, για να μπορέσουμε με αυτοπεποίθηση να πλησιάσουμε τον Αύγουστο του 2018 και να βγούμε από τα μνημόνια με διαφορετικούς όρους», δήλωσε ο Τσακαλώτος με τηλεοπτικό του μήνυμα στην κρατική τηλεόραση.
Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών χαιρέτισε την Τρίτη την κίνηση της Ελλάδας να εκδώσει ομόλογο για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, λέγοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει τώρα να εντείνει τις μεταρρυθμιστικές της προσπάθειες και να ολοκληρώσει εγκαίρως την τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Το γερμανικό Υπουργείο οικονομικών
«Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου ήταν και είναι ο στόχος του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής. Για αυτό χαιρετίζουμε το ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει στις αγορές βήμα-βήμα», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του υπουργείου.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle η εκπρόσωπός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η εξέλιξη αυτή, της εξόδου στις αγορές, οφείλεται στις μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις από κοινού με ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους. Το ζητούμενο είναι τώρα να σταθεροποιηθεί η εμπιστοσύνη που ανακτήθηκε και να κλείσει εμπρόθεσμα η επικείμενη τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης».