«Μπαρούτι» η αντιπολίτευση για το νέο «τσουνάμι» τροπολογιών

Αθήνα.-“Μπαρούτι” μύρισε η Ολομέλεια της Βουλής από τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης για τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών. Αιτία στάθηκε το νέο «τσουνάμι» τροπολογιών που κατατίθενται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Ο εκνευρισμός ήταν τέτοιος που το Ποτάμι αποχώρησε από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, το ΚΚΕ έριξε προειδοποιητικές βολές ότι θα ακολουθήσει, ενώ και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για απαράδεκτη νομοθετική πρακτική.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 18 υπουργικές τροπολογίες, από τις οποίες τις 12 πήραν στα χέρια τους οι βουλευτές σήμερα το μεσημέρι. Έτσι, με την έναρξη της συνεδρίασης «άρχισαν τα όργανα».

(ΣΧΟΛΙΟ ΡΗΡ) Μόνος του νομοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ… Μία ακόμα “υπόσχεση” που ξέχασε υιοθετώντας ως Κυβέρνηση την πρακτική των τροπολογιών και για την οποία ως αντιπολίτευση εξαπέλυε μύδρους και στηλίτευε την τότε κυβέρνηση.

 

Πρώτος “σήκωσε το γάντι” ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για κακή νομοθέτηση και υποβάθμιση του κοινοβουλίου, δηλώνοντας ότι το Ποτάμι αποχωρεί από τη διαδικασία σε ένδειξη διαμαρτυρίας, αφού οι τροπολογίες ξεπερνούν σε σελίδες και όγκο ακόμη και το σώμα του νομοσχεδίου στο οποίο εντάχθηκαν.

«Αυτό είναι το νομοσχέδιο – ελαφρύ σαν πούπουλο κι αυτό οι τροπολογίες – βαρύ σαν κούτσουρο. Εμείς αποχωρούμε! Διαμαρτυρόμαστε για την υποβάθμιση του ελληνικού κοινοβουλίου και καλούμε το προεδρείο και την κυβέρνηση να σκεφτούν πως όταν ήσασταν αντιπολίτευση ανεβαίνατε στα κεραμίδια και καταγγέλλατε τέτοιες διαδικασίες. Δεν μπορεί να ανέχεστε τσουνάμι τροπολογιών. Εμείς αποχωρούμε και καταγγέλλουμε τη διαδικασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ακολούθησαν οι προειδοποιητικές βολές του Νίκου Καραθανασόπουλου από το ΚΚΕ. «Αυτό που κάνετε είναι απαράδεκτο. Αν συνεχίσει αυτός ο βομβαρδισμός τροπολογιών τότε και το ΚΚΕ θα εξαρτήσει τη στάση του από αυτό», υπογράμμισε, αφήνοντας υπαινιγμούς περί πιθανής αποχώρησης και του ΚΚΕ και ζητώντας την απόσυρση τουλάχιστον των άσχετων με το νομοσχέδιο τροπολογιών.

Το «τσουνάμι» τροπολογιών στηλίτευση και ο Κώστας Τσιάρας από τη ΝΔ, σχολιάζοντας ότι «η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει τα όρια της κοινοβουλευτικής διαδικασία και της αξιοπρέπειας των βουλευτών».

Τα «κάστανα από τη φωτιά» κλήθηκε να βγάλει η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, αρκούμενη ωστόσο να δικαιολογήσει μόνο τις τροπολογίες που κατατέθηκαν από το δικό της υπουργείο, υπό την επίκληση έκτακτων αναγκών που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να μη χαθούν καταληκτικές προθεσμίες με το θερινό κλείσιμο της Βουλής.

Η ίδια, ωστόσο, υπέπεσε σε ένα «ατόπημα» που έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, καθώς άφησε να εννοηθεί ότι σε άλλο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να επαναληφθεί η «βροχή» τροπολογιών.

Υπό αυτές τις συνθήκες, παρά την αρχική διάθεση για ολοκλήρωση της διαδικασίας απόψε, η ψήφιση του νομοσχεδίου αποφασίστηκε να γίνει αύριο όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Έφυγε και το ΚΚΕ

Με σχεδόν άδεια έδρανα συνεχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς μία ακόμα τροπολογία που ανέβασε τον αριθμό των συνολικά κατατεθέντων υπουργικών στις 19, ξεχείλισε το ποτήρι και για το ΚΚΕ, με τον Νίκο Καραθανασόπουλο να δηλώνει ότι μετά το Ποτάμι και το κόμμα του αποχωρεί από τη διαδικασία, καταγγέλλοντας “βιομηχανία τροπολογιών”.

Φανηρά ενοχλημένος από τη νομοθετική πρακτική της κυβέρνησης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, λίγη ώρα μετά τις προειδοποιητικές βολές που είχε ρίξει, επανήλθε λέγοντας μεταξύ άλλων: ” η κυβέρνηση δεν νομοθετεί πρόχειρα ξέρει πολύ καλά τι κάνει.
Αυτή η διαδικασία έκανε ποτήρι να ξεχειλίσει εμείς να συμμετάσχουμε σε διαδικασία που υποτιμά τη νοημοσύνη μας δεν θα το κάνουμε.Αποχωρούμε και καταγγέλλουμε τη βιομηχανία τροπολογιών”.

Η τελευταία τροπολογία που κατατέθηκε αφορά στη σύσταση αυτοτελούς γραφείου προέδρου στην ΕΛΣΤΑΤ.