Εκδήλωση της Ελληνικής Κοινότητας της Βουδαπέστης στο Ελληνο-κυπριακό μνημείο

Βουδαπέστη.- Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Αυτοδιοίκησης Ελλήνων Ουγγαρίας (ΑΕΟΥ) Γιώργου Κουκουμτζή πργματοποιήθηκε  χθες 26 Ιουλίου κατάθεση στεφάνων και Τρισάγιο από τον Πρωτοσύγκελο Αρχιμ. Παϊσιο Λαρεντζάκη στο Ελληνικό – Κυπριακό Μνημείο της Πλατείας Πέτοφι, προς τιμήν των πεσόντων κατά την διάρκεια του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στις 15 και 20 Ιουλίου 1974, στην Κύπρο. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Βουδαπέστη Δημήτρης Λέτσιος.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου του Προέδρου τουΕλληνικού-Κυπριακού-Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας, το οποίο συγχαίρει τον κ. Κουκουμτζή για την πρωτοβουλία του αυτή, για την 43η «μαύρη επέτειο» από το πραξικόπημα του 1974 στην Κύπρο μίλησε ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Ουγγαρίας Αρχιμήδης Σιδηρόπουλος.

Η ομιλία

Αγαπητοί φίλοι,

Φέτος συμπληρώνονται 43 χρόνια από το πραξικόπημα του 1974, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή. Η Ελληνική Κοινότητα μας και φέτος καταδικάζει το πραξικόπημα και τιμά τους νεκρούς. Το κάλεσμα μας δεν μπορεί παρά να αποτελεί ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για Ενότητα όλων των απανταχού Ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μνημόσυνο αυτό τελείται σήμερα στην ιστορική Πλατεία Πέτοφι, στο Ελληνικό – Κυπριακό Μνημείο μπροστά από την παραδοσιακή Ελληνική Εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έκτισαν οι πρόγονοί μας. Η Ενότητα αποτελεί και πρέπει να είναι το δίδαγμα της ιστορίας. Μέσα από την ενότητα θα συνεχίσουμε να δίνουμε τους αγώνες μας με κοινό στόχο την απαλλαγή της Κύπρου από τα κατοχικά στρατεύματα, την επανένωση της και την ειρηνική συμβίωση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες. Δυστυχώς παρά τις διαχρονικές παραχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και τα τελευταία βήματα του Προέδρου Αναστασιάδη δεν καταλήξαμε σε περίγραμμα λύσης. Η Άγκυρα συνεχίζει την υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κλίμα που δημιουργεί η Τουρκία εγκυμονεί κινδύνους για το status quo. Το συγκεκριμένο βήμα προς την λύση του Κυπριακού προβλέπει την έναρξη αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων, να συνεχίσουμε το δρόμο για ένα ομοσπονδιακό πολίτευμα πού θα στηρίζεται στη συναινετική δημοκρατία. Η θυσία των πεσόντων αποτελεί παρακαταθήκη για το μέλλον. Στο όνομα των αγωνιστών αλλά και των νεκρών της δημοκρατικής αντίστασης, τη μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα, όχι από υποχρέωση, αλλά για παραδειγματισμό και αναβάπτισμα στα ιδανικά και τους αγώνες τους, οφείλουμε να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία Σας ευχαριστώ.

(Πηγή περιοδικό Ελληνισμός) Βουδαπέστη 2017-07-26

Βασίλειος Σταματόπουλος

Πρόεδρος

Ελληνικού-Κυπριακού-Ουγγρικού Συλλόγου Φιλίας