Επίδειξη ισχύος από αμερικανικά βομβαρδιστικά πάνω από την Κορέα

Βόρεια Κορέα.- Πτήση πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο πραγματοποίησαν δύο υπερηχητικά βομβαρδιστικά B-1B των Ηνωμένων Πολιτειών, σε μία επίδειξη ισχύος αφότου η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δεύτερη επιτυχημένη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

Τα δύο αμερικανικά αεροσκάφη κινήθηκαν αρχικά στον εναέριο χώρο της Ιαπωνίας, όπου συνοδεύονταν από δύο συμμαχικά ιαπωνικά μαχητικά, και στη συνέχεια πέταξαν πάνω από την Κορεατική Χερσόνησο, όπου πραγματοποίησαν εναέριες ασκήσεις σε συνεργασία με τέσσερα νοτιοκορεατικά F-15.

Όπως ανακοίνωσε η αμερικανική Αεροπορία, η υπερπτήση ήταν «ευθεία απάντηση» στις δύο δοκιμές διηπειρωτικών πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ, στις 3 και 28 Ιουλίου, και αποτελεί «επίδειξη της σιδερένιας δέσμευσης» των ΗΠΑ στην προστασία των συμμάχων τους στην ανατολική Ασία.

«Η διπλωματία παραμένει η πρώτη λύση όμως […] αν κληθούμε είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με γρήγορη, θανατηφόρα, και συντριπτική δύναμη στο χρόνο και στον τόπο που θα επιλέξουμε», δήλωσε πτέραρχος Τέρενς Ο’ Σόνεσι, διοικητής των αμερικανικών Αεροπορικών Δυνάμεων Ειρηνικού.

Ο ανώτατος ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιόνγκ-ουν ανακοίνωσε προκλητικά μετά τη δεύτερη πετυχημένη δοκιμή ότι πλέον ολόκληρη η επικράτεια των ΗΠΑ βρίσκεται στο βεληνεκές των βορειοκορεατικών βλημάτων.

Απαντώντας, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε πως θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Οι ΗΠΑ έχουν και στο παρελθόν χρησιμοποιήσει υπερπτήσεις με βομβαρδιστικά ώστε να στείλουν μήνυμα ισχύος προς το καθεστώς Κιμ.