Πρόεδρος Σκοπίων: Συμφωνία με την Ελλάδα για το όνομα μόνο στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου

Σκόπια.- «Μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με την Ελλάδα μόνον στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των διεθνών υποχρεώσεων» εκτίμησε ο Πρόεδρος των Σκοπίων και συμπλήρωσε ότι, «χρειάζεται να διαμορφωθεί κατάλληλο κλίμα για επίλυση του ζητήματος».

 Ο Γκιόρκι Ιβάνοφ, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση για την επέτειο της «εξέγερσης του Ίλιντεν», αναφέρθηκε στη «συμφωνία φιλίας και καλής γειτονίας», που υπεγράφη χθες μεταξύ της χώρας του και της Βουλγαρίας είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών που είναι αδύνατον να τους ικανοποιήσουν όλους» ενώ κάλεσε τις δύο κυβερνήσεις «να συνεισφέρουν στη σχέση αυτή της καλής γειτονίας».

Ο Ιβανόφ υπεραμύνθηκε του «μακεδονισμού», υποστηρίζοντας μάλιστα πως με αφορμή το ιδεολόγημα αυτό «δεχόμαστε εκβιασμούς και το τίμημα είναι μεγάλο» και ισχυριζόμενος ότι «καμία χώρα-μέλος δεν βρέθηκε αντιμέτωπη με ζητήματα όπως αυτά που αγγίζουν εμάς, για καμία άλλη χώρα-μέλος δεν αμφισβητήθηκε το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό».

Αναφερόμενος στην ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων είπε: «Η ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ αναπόφευκτα απαιτεί θυσίες. Ωστόσο, για κάθε θυσία χρειάζεται ευρεία εθνική και κρατική συναίνεση. Πρέπει να προσέχουμε να μην θυσιάσουμε αυτό για το οποίο θυσιάστηκαν οι πρόγονοί μας: την ταυτότητά μας».

Πηγή: ant1news.gr