Δεύτερη νύχτα μάχης με τις φλόγες στα Κύθηρα, προληπτική εκκένωση οικισμών

Αθήνα
Για άλλη μία νύχτα παλεύουν Πυροσβεστική και κάτοικοι με τις φλόγες στα Κύθηρα, καθώς οι δυνατοί άνεμοι αναζωπύρωσαν το απόγευμα τις εστίες στην περιοχή Πιτσινάδες του Μυλοπόταμου. Το νησί κηρύχθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από αίτημα του δημάρχου και συμφωνία της Περιφέρειας.

Επικρίσεις από τις τοπικές Αρχές για τον συντονισμό των εναέριων μέσων, «δεν μπορούν να μείνουν στο αεροδρόμιο» απαντά η Πυροσβεστική.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να μην φθάσουν οι φλόγες σε οικισμούς που βρίσκονται στην περιοχή ενώ η φωτιά έφτασε κοντά στον οικισμό Αραίοι -ο οποίος, όπως και ο Μυλοπόταμος, εκκενώθηκε προληπτικά.

Μιλώντας για δύσκολη πυρκαγιά που καίει σε δασικές και σε αγροτικές εκτάσεις, όπου ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλοί οικισμοί, η Πυροσβεστική ανέφερε αργά το απόγευμα πως, πέραν του περιορισμού των μετώπων έχει «ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία της ζωής και την περιουσία των πολιτών».

Ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ανέφερε πως εισηγήθηκε το αίτημα στη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Λέγοντας πως καίγεται και αναδασωτέα περιοχή, ο δήμαρχος υποστήριξε επίσης πως «χάθηκε πολύτιμος χρόνος» εξαιτίας «προβλημάτων συντονισμού» για τα εναέρια μέσα.

Απαντώντας, η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Στ.Μαλλίρη ανέφερε πως τα εναέρια μέσα δεν είναι δυνατόν να παραμένουν στο αεροδρόμιο των Κυθήρων, όπως δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού». «Ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών δεν μπορεί να γίνει οπουδήποτε, αλλά σε διάφορα αεροδρόμια, ανάλογα με τον τύπο τους» τόνισε.

Προηγουμένως, πηγές της Πυροσβεστικής είχαν αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι την απόφαση για εκκένωση κατοικημένης περιοχής τη λαμβάνει ο δήμαρχος και όχι η Πυροσβεστική.

Στο σημείο επιχειρούν 64 πυροσβέστες με 25 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 57 ατόμων και, μέχρι να πέσει το φως, ένα αεροσκάφος και δύο ελικόπτερα.

Αργά το απόγευμα, οι δυνάμεις ενισχύονταν με 11 άτομα πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ, 15 άτομα πεζοπόρο από τη Δυτική Μακεδονία και 20 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Ήπειρο και Θεσσαλία.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε για την κατάσταση στα Κύθηρα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν.Τόσκα, την περιφερειάρχη Αττικής και τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, καλώντας τους να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την κατάσβεση της φωτιάς.

Πυρκαγιά και στα Βρουβιανά Αιτωλοακαρνανίας

το απόγευμα του Σαββάτου βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη πυρκαγιά και σε δασική έκταση στα Βρουβιανά της Αιτωλοακαρνίας, στον ορεινό Βάλτο.

Στο σημείο επιχειρούν 14 πυροσβέστες, με επτά οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με έξι άτομα.

Από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού ένα Καναντέρ και ένα Πετζετέλ.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ