Έφυγε από τη ζωή η Αρλέτα

Την τελευταία της πνοή άφησε σήμερα, σε ηλικία 72 ετών η σπουδαία ερμηνεύτρια του ελληνικού πενταγράμμου και τραγουδοποιός Αρλέτα.

Η Αρλέτα γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 3 Μαρτίου 1945, ως Αριάδνη-Νικολέτα Τσάπρα, που ήταν το πραγματικό της όνομα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, όμως την κέρδισε το τραγούδι, χωρίς ωστόσο να σταματά να ζωγραφίζει. Παράλληλα με το τραγούδι έχει σχεδιάσει εξώφυλλα δίσκων και έχει εικονογραφήσει βιβλία, ενώ σκίτσα και πίνακές της συμμετείχαν σε δύο ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Τζιά και την Αθήνα.

Ξεκίνησε τη δισκογραφική της καριέρα τη δεκαετία του 1960, όταν ήταν σε άνθιση το «νέο κύμα» της ελληνικής μουσικής. Στα πρώτα της δισκογραφικά βήματα συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς συνθέτες, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Ο πρώτος δίσκος της το 1966 «Αρλέτα» περιελάμβανε τραγούδια των Γιάννη Σπανού, Νότη Μαυρουδή, Νίκου Χουλιάρα και Γιώργου Κοντογιώργου, από τα οποία ξεχώρισαν το «Μια φορά θυμάμαι», «Τις άδειες νύχτες», «Το πέτρινο χαμόγελο» και άλλα.

Την ίδια περίοδο εμφανίζεται σε γνωστές μπουάτ της Πλάκας, ενώ λίγο αργότερα κυκλοφορούν οι δίσκοι της «Αρλέτα 2», «Στο ρυθμό του αγέρα» (1968), «12+1 τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι» (1969) και «Έξι μέρες» (1970).

Λίγο μετά τη χούντα τραγούδησε, μετά από πρόσκληση του Ζωρζ Μουστακί, στο θέατρο «Bobino» στο Παρίσι. Ακολούθησαν δίσκοι όπως το «Romancero gitano» (1978) του Μίκη Θεοδωράκη (σε ποίηση Λόρκα και απόδοση Ελύτη), ενώ το 1981 ηχογραφεί το «Ένα καπέλο γεμάτο τραγούδια» (1981), τον πρώτο δίσκο με δικό της υλικό.

Το 1984 και το 1985 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τραγούδια που της έγραψαν ο συνθέτης Λάκης Παπαδόπουλος και η στιχουργός Μαριανίνα Κριεζή στους δίσκους «Περίπου» και «Τσάι Γιασεμιού». Σε αυτούς ξεχώρισαν τα τραγούδια, όπως «Σερενάτα», «Τσάι γιασεμιού», «Τα ήσυχα βράδυα» και «Βatida de coco».

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Από που πάνε για την άνοιξη» (Εκδόσεις Καστανιώτη) με στίχους, πεζά και ζωγραφιές. Οι δυο τελευταίοι δίσκοι της ήταν ο διπλός «Και πάλι χαίρετε» (2009) και ο αγγλόφωνος «Demo» (2010) με δέκα τραγούδια που βρέθηκαν 35 χρόνια μετά την ηχογράφησή τους στο αρχείο της «Lyra» και τα οποία δεν είχαν κυκλοφορήσει ως τότε.

Η τραγουδίστρια με την ιδιαίτερη, μελωδική φωνή, έκανε πολλές επιτυχίες, όπως το «Μια Φορά Θυμάμαι», «Τα Μικρά Παιδιά», «Ο Λύκος», η «Σερενάτα», το «Μπαρ το Ναυάγιο» και πολλά ακόμα.

«Αποχαιρετούμε σήμερα μια σπουδαία δημιουργό, έναν υπέροχο άνθρωπο. Τα τραγούδια σου θα μας συντροφεύουν πάντα. Καλό σου ταξίδι, Αρλέτα», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια της Αρλέτας, «της τραγουδοποιού που σφράγισε την εποχή της και συγκίνησε πολλές γενιές με τα τραγούδια και την τόσο χαρακτηριστική ερμηνεία της», και πρόσθεσε: «Η Αρλέτα υπήρξε μια πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα, συνθέτρια, ερμηνεύτρια, ποιήτρια και ζωγράφος, που σφράγισε με την ευαισθησία, το λυρισμό, αλλά και την ανατρεπτικότητά της το ελληνικό τραγούδι. Εκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους της».

Τα θερμά της συλλυπητήρια εξέφρασε και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, που δήλωσε: «Η Αρλέτα υπήρξε ένας φάρος στο σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Μια καλλιτέχνης μοναδικής τρυφερότητας, μια τραγουδοποιός που άγγιξε το κοινό με τους ευαίσθητους στίχους της και τη ζεστή φωνή της. Τα τραγούδια της, αλύγιστα στο χρόνο, σήμα κατατεθέν μιας ολόκληρης εποχής, θα μας κρατάνε συντροφιά, ακούραστα, σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς μας. “Τα ήσυχα βράδια…” μας, από δω και στο εξής, δεν θα είναι πια τα ίδια. Καλό ταξίδι. Εκφράζω στους οικείους της τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Οι ανακοινώσεις των κομμάτων

Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

«Η Αρλέτα, μία από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού έντεχνου τραγουδιού, δεν είναι πια κοντά μας. Έπειτα από μακρά ταλαιπωρία με την υγεία της, η τρυφερή κι αισθαντική φωνή της έσβησε, τα τραγούδια της όμως, τόσο εκείνα που έγραψε η ίδια, όσο και εκείνα των σημαντικών δημιουργών που ερμήνευσε, θα μας συντροφεύουν πάντα.

Η Αργυρώ-Νικολέτα Τσάπρα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε το 1945 και η καλλιτεχνική της φύση την οδήγησε αρχικά στην Καλών Τεχνών, γρήγορα όμως την κέρδισε το τραγούδι, εν μέσω της δεκαετίες του ’60, του ελληνικού «νέου κύματος» και των μπουάτ. Η φωνή της ξεχώρισε, όπως ξεχώρισε και το σπάνιο ήθος της, η επιλεκτικότητά της όσον αφορά τις εμφανίσεις της στη σκηνή, αλλά και συνολικά τη δημόσια παρουσία της. Τραγούδησε τραγούδια σημαντικών ελλήνων συνθετών, όπως ο Γιάννης Σπανός, ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μίκης Θεοδωράκης. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, εμφανίστηκε στη δισκογραφία και με δικά της τραγούδια, ενώ λίγο αργότερα έκανε κάποιες από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της με τραγούδια των Λάκη Παπαδόπουλου και Μαριανίνας Κριεζή.

Εκείνη που χαρακτηρίστηκε «ελληνίδα Τζόαν Μπαέζ», κέρδισε, μέσα από τη διαδρομή της στο ελληνικό τραγούδι, κάτι πραγματικά σπάνιο, να αγαπηθεί από διαδοχικές γενιές που μεγάλωσαν με τα τραγούδια της και εκτίμησαν την ιδιαίτερη παρουσία της, το ταλέντο αλλά και το ήθος της, τον γνήσιο ρομαντισμό αλλά και το γλυκόπικρο χιούμορ της.

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την απώλειά της και απευθύνουμε στους οικείους της τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια».

Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Συμπαράταξη αναφέρει:

«Οι Τομείς Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με θλίψη αποχαιρετούν την τραγουδοποιό Αρλέτα. Αγαπημένη ερμηνεύτρια, συνθέτης και στιχουργός, με την ιδιαίτερη και αισθαντική της φωνή γνώρισε μεγάλη επιτυχία την εποχή των Μπουάτ. Ξεκίνησε τη δισκογραφική της πορεία τη δεκαετία του 60 τραγουδώντας μεγάλους Συνθέτες όπως Σπανό, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαυρουδή και άλλους. Ανήκε στους δημιουργούς του Νέου Κύματος. Σταθμός στη σταδιοδρομία της η συνεργασία της με το Λάκη Παπαδόπουλο και τη Μαριάννα Κριεζή. Άφησε το προσωπικό της στίγμα στο ελληνικό τραγούδι. Έφυγε ήρεμα και αθόρυβα όπως και έζησε. Θα την θυμόμαστε».

«Σίγησε σήμερα, μια ευαίσθητη φωνή του ελληνικού τραγουδιού, η Αρλέτα, μια σημαντική καλλιτέχνης, η οποία ξεκίνησε με το “νέο κύμα”, συνεργάστηκε με κορυφαίους συνθέτες και άφησε το στίγμα της ακόμα και στις νεότερες γενιές. Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους της» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος.

Fortunegreece.com