Οικογένεια ομογενούς τραπεζίτη μηνύει το γιατρό του για το θάνατό του

Λονδίνο.– Σε αμέλεια του γιατρού που παρακολουθούσε την κατάσταση της υγείας του επιτυχημένου τραπεζίτη Στέφανου Βαβαλίδη στο Λονδίνο αποδίδει το θάνατό του η οικογένειά του.

Ο Στέφανος Βαβαλίδης, Ελληνοκαναδός επενδυτικός τραπεζίτης ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής διοικητής της Εθνικής Τράπεζας την περίοδο 1991-1993, πέθανε τον Ιανουάριο του 2016 στη βρετανική πρωτεύουσα σε ηλικία 69 ετών.

Η σύζυγος Μπάρμπαρα Βαβαλίδη μηνύει τον επί χρόνια οικογενειακό γιατρό τους κατηγορώντας τον για αμέλεια. Πρόκειται για τον δρ. Πίτερ Γουίλερ, ο οποίος ήταν ο προσωπικός γιατρός της Πριγκίπισσας της Ουαλίας Νταϊάνα και ο άνθρωπος που κλήθηκε να αναγνωρίσει τη σορό της μετά από το αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι πριν από 20 χρόνια.

Ο Στέφανος Βαβαλίδης, που μετά από τη θητεία του στην ελληνική τράπεζα εργαζόταν στο Λονδίνο για την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, αρρώστησε ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ελλάδα το Μάιο του 2015. Διακομίστηκε τελικά σε νοσοκομείο της βρετανικής πρωτεύουσας όπου πέρασε τους τελευταίους οκτώ μήνες της ζωής του.

Ιατροδικαστική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο 69χρονος πέθανε λόγω ηπατικής ανεπάρκειας, η οποία «κατά πάσα πιθανότητα συνδέεται με την τοξικότητα» του φαρμάκου μεθοτρεξάτη, ένα φάρμακο που του χορηγούσε ο γιατρός του για την αντιμετώπιση της ψωρίασης.

Μιλώντας στο BBC η κα Βαβαλίδη ανέφερε ότι ο σύζυγός της λάμβανε το φάρμακο μία φορά την εβδομάδα. «Αλλά υπέστη μία σχεδόν κρυφή συσσώρευση προβλημάτων υγείας όπως κρυολογήματα και ασταθή ύπνο. Αυτή ήταν η φύση της δηλητηρίασής του, σταγόνα με τη σταγόνα, επί μία μακρά περίοδο. Είναι ούτως ή άλλως συγκλονιστικό να χάνεις τον επί 45 χρόνια σύντροφό σου, αλλά ήταν απόλυτο σοκ και φρίκη όταν μάθαμε ότι μπορούσε κάλλιστα να αποφευχθεί», είπε η κα Βαβαλίδη.

Ο ένας εκ των δύο γιων του Στέφανου Βαβαλίδη, ο 32χρονος Άλεξ, κατηγορεί μέσω του BBC τον δρα Γουίλερ για «αλαζονεία, παρατεταμένη αμεριμνησία και αμέλεια».

Ο δρ Γουίλερ, μέσω των συνηγόρων του απαντά πως το επίμαχο φάρμακο είχε αρχίσει να χορηγείται στο Στέφανο Βαβαλίδη από το 1999 από τον προηγούμενο γιατρό του και πως όταν ο ίδιος άρχισε να το συνταγογραφεί το 2003 είχε ενημερωθεί πως ο ασθενής έπαιρνε μία σταθερή δόση η οποία είχε θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ψωρίασης χωρίς παρενέργειες.

Σημειώνει επίσης ότι ο θανών που ήταν παχύσαρκος και διαβητικός θα πέθαινε ούτως ή άλλως από ηπατική ανεπάρκεια. Παρόλα αυτά, παραδέχεται πως αν είχε δώσει εντολή στον ασθενή για πλήρεις ιατρικές εξετάσεις εκείνος θα μπορούσε να είχε ζήσει έως και δύο χρόνια περισσότερο.

Ο δικηγόρος της οικογένειας που ειδικεύεται σε υποθέσεις ιατρικής αμέλειας χαρακτηρίζει την προκείμενη ως τη χειρότερη περίπτωση «επαναλαμβανόμενης και επίμονης αμελούς φροντίδας» που έχει δει ποτέ. «Είναι λάθος το ότι 18 μήνες μετά από το θάνατο η οικογένεια ακόμα δε γνωρίζει εάν ο δρ. Γουίλερ θα υποστεί κάποιον έλεγχο καταλληλόλητας για να συνεχίσει να εξασκεί το επάγγελμά του», πρόσθεσε ο δικηγόρος.

 

Skai.gr