Έφυγε από τη ζωή η γηραιότερη Ελληνο-Αυστραλή Η Ελένη Σταμέλου από το Περθ ήταν 110 ετών

Μελβούρνη.- Πλήρης ημερών έφυγε από την ζωή η Ελένη Σταμέλου, η γηραιότερη Ελληνο-Αυστραλή της Δυτικής Αυστραλίας – και κατά πάσα πιθανότητα, ολόκληρης της Αυστραλίας. Ήταν 110 ετών.

Παιδί πολύτεκνης οικογένειας, η Ελένη Σταμέλου στις 30 Νοεμβρίου 1906 στους Ανδρονιάνους Κύμης, στην Εύβοια. Ήταν το δέκατο από έντεκα παιδιά (είχε πέντε αδελφούς και πέντε αδελφές). H ζωή της ήταν μία συνοπτική ιστορία της Ελλάδας από τους Βαλκανικούς Πολέμους και τον Πρώτο Παγκόσμιο μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή και τον Β’ Παγκόσμιο, στην διάρκεια του οποίου βοηθούσε τον σύζυγό της, Δημήτρη, να κρύψει τους Ιταλούς από τα χέρια των Γερμανών.

Το ζευγάρι μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1968, οπότε και εγκαταστάθηκαν στο Περθ όπου άνοιξαν ένα εστιατόριο. Απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια κι ένα κορίτσι, τα οποία με την σειρά τους χάρισαν στην Ελένη Σταμέλου έντεκα εγγόνια, 22 δισέγγονα και ένα τρισέγγονο.

Η πολυμελής αυτή οικογένεια στάθηκε στο πλευρό της  ηλικιωμένης γυναίκας μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής της, στο Γηροκομείο της Ελληνικής Κοινότητας στην Νταϊνέλα.