Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΣ για την κατάσταση στα πύρινα μέτωπα- Ένας αγνοούμενος

Αθήνα.- Στην κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα που κατακαίνε τη χώρα αναφέρθηκε η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Σταυρούλα Μαλλίρη, μιλώντας στον Realfm 97,8.

“Η πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική είναι σε εξέλιξη. Έχει μία μεγάλη περίμετρο… Επίγειες δυνάμεις 68 οχήματα, 150 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο, 15 εθελοντικά οχήματα και 22 οχήματα από τους δήμους και από την περιφέρεια και κάποια μηχανήματα και από αέρος επιχειρούν δύο αεροσκάφη, πέντε ελικόπτερα εκ περιτροπής” είπε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος.

Ερωτηθείσα εάν χρειάζεται η περαιτέρω ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων η Επιπυραγός απάντησε μεταξύ άλλων ότι “διατίθεται ότι είναι δυνατό σε εναέρια μέσα. Όμως, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν μπορούν να επιχειρούν ταυτόχρονα, γιατί έχουν κάποιους χρόνους που πρέπει να γυρίσουν να ανεφοδιαστούν και να ελεγχθούν. Εκείνη την ώρα πρέπει να πετάξουν κάποια άλλα, για να καλύψουν το δικό τους το κενό, δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα μαζί”.

“Στη Ζάκυνθο και εκεί οι πυρκαγιές είναι σε εξέλιξη. Στην Κεφαλλονιά υπάρχουν κάποιες πυρκαγιές, αλλά δεν είναι ανησυχητικές. Το βάρος έχει πέσει στην Αττική και στη Ζάκυνθο”.

Αγνοούμενος

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της κοινότητας Βαρνάβα, Χαραλαμπία Ασημακοπούλου δήλωσε ότι ένα σπίτι στα όρια του οικισμού στην περιοχή Κοκορέτσια έχει πιάσει φωτιά και σημείωσε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι αγνοείται ένα άτομο και γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό του.

“Καίγονται τα πάντα στον Βαρνάβα. Παρόλο που επιχειρούν αεροπλάνα δεν έχει αναχαιτιστεί η φωτιά” είπε μεταξύ άλλων η κ. Ασημακοπούλου, μιλώντας στον Realfm 97,8 και έκανε έκκληση για ενίσχυση των εναέριων μέσων, καθώς και για υδροφόρες λέγοντας “θέλουμε υδροφόρες, κάηκαν δύο αντλιοστάσια στο χωριό με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τροφοδοτήσω την κεντρική δεξαμενή και κατά συνέπεια δεν έχουν νερό οι κρουνοί, θέλω υδροφόρες”.

Και στην Ηλεία

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κρυονέρι Αμαλιάδας.

Στο σημείο επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και έξι άτομα πεζοπόρο τμήμα για να κατασβήσουν τη φωτιά.

Επίσης, από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πύρινο μέτωπο δεν βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Οι πυκνοί καπνοί, σύμφωνα με το ilialive, φαίνονται στην πόλη του Πύργου και της Αμαλιάδας απο μεγάλη απόσταση.

η ΝΔ

Νέα πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με τις πυρκαγιές που μαίνονται τις τελευταίες 48 ώρες στην ανατολική Αττική και τη Ζάκυνθο.

Αφορμή ήταν οι διαρροές στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι βλέπουν «σχέδιο εμπρησμών σε όλη την χώρα».

Σε ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει «απόπειρα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης» από την κυβέρνηση, με στόχο την απόκρυψη των πραγματικών υπαιτίων.

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον Νίκο Τόσκα, τον οποίο αποκαλεί «του κατ’ ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη», για ανικανότητα. Καλεί δε τον κ. Τόσκα εάν πράγματι διαθέτει στοιχεία για σχέδιο αποσταθεροποίησης να ενημερώσει άμεσα τον ελληνικό λαό.

«Ας αφήσουν επιτέλους τις φθηνές δικαιολογίες και τα σενάρια συνωμοσίας και ας πράξουν τα αυτονόητα. Δηλαδή ας συντονίσουν έστω και τώρα τους φορείς που εμπλέκονται στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών», επισημαίνει η Πειραιώς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές για τον κ. Τόσκα. «Αποφασιστική &συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας. Να σωθούν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης στο Twitter.

Το ΠΑΣΟΚ

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε το ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντας της “τεράστιες ευθύνες για την μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς”.

“Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η ανικανότητα και η αδυναμία της Κυβέρνησης στοιχίζουν ακριβά. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της για την μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική. Ο συντονισμός ανύπαρκτος, μεγάλες οι ελλείψεις στα μέσα κατάσβεσης και οι αρμόδιοι ουσιαστικά εξαφανισμένοι” αναφέρει στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ.

“Ο τραγικός κ. Τόσκας αγωνίζεται ως νέος Κλουζώ, να ανακαλύψει συνωμότες και συμμορίες. Η περιφερειάρχης κ. Δούρου αναζητείται. Η ενημέρωση γίνεται μόνο από τα κανάλια, μια και οι υπεύθυνοι σιωπούν. Και ακόμη χειρότερα ο κ. Τσίπρας δίνει εντολές κινητοποίησης με πολύωρη καθυστέρηση μέσω tweet (!), με μοναδικό στόχο να απαλλαγεί από τις ευθύνες” συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει:

“Ανικανότητα μαζί με ανευθυνότητα και ολιγωρία, που οδηγούν σε πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού και αφήνουν απροστάτευτους τους πολίτες. Ευτυχώς ο ηρωισμός των πυροσβεστών και των εθελοντών διασώζει ό,τι είναι δυνατόν. Έστω και τώρα, οι της Κυβέρνησης ας ασχοληθούν σοβαρά με την αντιμετώπιση της καταστροφής. Και ας μη διανοηθεί κανείς να επικαλεστεί πάλι τον ‘στρατηγό άνεμο'”.

Ποτάμι

“Από τις 22 Μαΐου ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, είχε απευθύνει ερώτηση στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την κατάσταση των επίγειων και εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Ζητούσε, επίσης, να μάθει ποιο ήταν το σχέδιο του υπουργείου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πιθανών πυρκαγιών κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Καμία σαφής απάντηση δεν δόθηκε τότε. Δυστυχώς η απάντηση δίνεται τώρα με τραγικό τρόπο.

Σήμερα στην Αττική, χθες στα Κύθηρα, στη Ζάκυνθο. Με χιλιάδες στρέμματα δάσους καμένα και περιουσίες πολιτών κατεστραμμένες.

Η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, με “υπουργό” τον ανύπαρκτο κ.Τόσκα, άφησε τα πράγματα στην τύχη. Τώρα αναζητά εύκολες δικαιολογίες για την ανικανότητά της”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Η Κυβέρνηση

Για «φτηνή αντιπολίτευση» κατηγορεί τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, απαντώντας στην ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το υπουργείο μάλιστα την καλεί «να μην παίζει με τη φωτιά» την ώρα που πυροσβέστες και συνάνθρωποί μας, δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Η φωτιά

Ξεπέρασε κάθε δυσοίωνη πρόβλεψη η μεγάλη φωτιά που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή του Καλάμου.

Το μέτωπο που κατευθυνόταν τη νύχτα προς τα ανατολικά πλησιάζει στο Βαρνάβα, αλλά σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά εξαπλώνεται συνεχώς και κατευθύνεται ταυτόχρονα προς το Καπανδρίτι και το Σέσι Γραμματικού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδιναν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στο μεγάλο μέτωπο της φωτιάς.

 

enikos.gr\Skai.gr