Ο Κιμ αναστέλλει τα σχέδια για άμεση εκτόξευση πυραύλων προς το Γκουάμ

Β.Κορέα.- Αναστέλλει τα σχέδιά του για άμεση εκτόξευση τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων στα νερά της αμερικανικής νήσου Γκουάμ ο ηγέτης της Βορείου Κορέας, Κιμ Γιόνγκ-ουν, προειδοποιώντας ωστόσο ότι μπορεί να αλλάξει στάση «εάν οι Γιάνκηδες επιμείνουν στις εξαιρετικά επικίνδυνες» ενέργειές τους.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο KCNA, ο κ. Κιμ επιθεώρησε το σχέδιο εκτόξευσης των πυραύλων προς το Γκουάμ – όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν μεγάλη αεροναυτική δύναμη – όμως αποφάσισε ότι θα ήταν προτιμότερο να παρακολουθήσει τις αμερικανικές ενέργειες για «λίγο ακόμα».

Η απόφαση του κ. Κιμ συνιστά ένα πιθανό βήμα αποκλιμάκωσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο μετά από έξι εβδομάδες ανταλλαγής απειλών ανάμεσα στον ίδιο και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Πριν λίγες ημέρες ο κ. Τραμπ προειδοποίησε ότι η Πιονγκγιάνγκ κινδυνεύει με πρωτοφανή «φωτιά και οργή» εάν συνεχίσει να απειλεί τις ΗΠΑ, ενώ στη συνέχεια κλιμάκωσε τη ρητορική του λέγοντας ότι τα αμερικανικά όπλα είναι έτοιμα να χτυπήσουν.

Η κίνηση πιθανής αποκλιμάκωσης από τη Βόρεια Κορέα έρχεται επίσης υπό τη σκιά των νέων εμπορικών κυρώσεων που επέβαλε στις αρχές του μήνα το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες απαγορεύουν την αγορά άνθρακα, σιδήρου, μολύβδου και ψαρικών από την απομονωμένη χώρα.

Στο τηλεγράφημα του KCNA ο Βορράς αποσαφηνίζει πάντως ότι είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να υλοποιήσει το σχέδιο για εκτόξευση βλημάτων προς το Γκουάμ, προσθέτοντας ότι ο κ. Κιμ θα λάβει μία «σημαντική» απόφαση εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν τη «ριψοκίνδυνη» συμπεριφορά τους.

Δεν είναι σαφές εάν η προειδοποίηση Κιμ συνδέει το ενδεχόμενο εκτόξευσης πυραύλων ανοιχτά του Γκουάμ με συγκεκριμένες αμερικανικές ενέργειες, όπως τα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ – Νοτίου Κορέας, που είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 21 Αυγούστου.

«Προκειμένου να εξουδετερώσουν την ένταση και να αποτρέψουν επικίνδυνη στρατιωτικη σύρραξη στην Κορεατική Χερσόνησο, είναι απαραίτητο οι ΗΠΑ να κάνουν μία πρέπουσα επιλογή αρχικά και να κάνουν και τις [ανάλογες] πράξεις», φέρεται να είπε ο κ. Κιμ, σύμφωνα με το KCNA.

Ο κ. Κιμ κάλεσε μάλιστα τις ΗΠΑ να αναλογιστούν εάν η σημερινή έκρυθμη κατάσταση είναι στο συμφέρον τους και κάλεσε την Ουάσιγκτον να σταματήσει τις «αλαζονικές προκλήσεις» σε βάρος του Βορρά.

Σημειώνεται ότι σήμερα 15 Αυγούστου η Βόρεια και η Νότια Κορέα γιορτάζουν την Ημέρα της Απελευθέρωσης από την Ιαπωνία, γιορτή που παραδοσιακά θεωρείται ημέρα πιθανών προκλήσεων από την πλευρά της Πιονγκγιάνγκ.