Επιτέλους! Καλά νέα από το μέτωπο των πυρκαγιών – Δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα στην πυρκαγιά της Αν. Αττικής

Αθήνα.- Άρχισαν με το πρώτο φως της ημέρας οι επιχειρήσεις ρίψης νερού από τα εναέρια μέσα προκειμένου να εξολοθρεύσουν τα μέτωπα της φωτιάς που βρίσκονται από το χθεσινό βράδυ σε ύφεση σε Κάλαμο και του Καπανδρίτι.

Ο σχεδιασμός των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να αντιμετωπίσουν τις όποιες αναζωπυρώσεις προκύπτουν και παράλληλα να προλάβουν να οριοθετήσουν τα μέτωπα όσο ευνοούν οι καιρικές συνθήκες έτσι ώστε να ελεγχθούν πλήρως το πρωί με τη βοήθεια των εναέριων μέσων.
“Συγκρατημένα αισιόδοξος” ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει τις τελευταίες ώρες το μεγάλο μέτωπο της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, αφήνοντας για πρώτη φορά ένα παράθυρο αισιοδοξίας ότι σήμερα θα είναι ίσως μια διαφορετική μέρα.Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, «Θα είναι κρίσιμες οι ώρες το πρωί».

«Θέλω να πιστεύω ότι με την εικόνα που παρουσιάζει αυτή την στιγμή η πυρκαγιά, είναι πολύ πιθανό μέσα στη νύχτα να μπουν οι πυροσβέστες μέσα, οπότε θα είναι πλέον πιό εύκολο να την αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά. Έχουμε την συγκρατημένη αισιοδοξία οτι αύριο (σ.σ. σήμερα) θα είναι μια καλύτερη μέρα», είπε ο κ. Καπάκης.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι πρέπει κανείς να είναι επιφυλακτικός με την συγκεκριμένη πυρκαγιά, η οποία από την πρώτη στιγμή δημιούργησε τεράστια προβλήματα που κατέληξαν σε μεγάλη καταστροφή. Χθες, το πρόβλημα εντοπιζόταν σε μια χαράδρα κοντά στην Αγία Κυριακή, αλλά είναι θετικό ότι η πυρκαγιά δεν έφτασε στην Εθνική Οδό.

Στο σημείο που πήγε να ξεφύγει, οι πυροσβέστες, δίνοντας τιτάνια μάχη, κατάφεραν να την σβήσουν, αλλά το μέτωπο έφτασε στα 500 μέτρα από την Εθνική.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τετάρτη

Πολύ υψηλός παραμένει ο κίνδυνος για πυρκαγιά και σήμερα Τετάρτη. Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για σήμερα Τετάρτη 16 Αυγούστου προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

• Περιφέρεια Αττικής

• Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια)

• Περιφέρεια Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα)

• Περιφέρεια Κρήτης

• Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία)

• Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Νύχτα αγωνίας

Άλλη μία νύχτα αγωνίας πέρασαν οι κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής, την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη δίνουν μάχη με τις φλόγες προσπαθώντας να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να προχωρήσει η φωτιά προς τη Μαλακάσα, ενώ ταυτόχρονα ελπίζουν ότι οι άνεμοι θα παραμείνουν ασθενείς κατά τη διάρκεια της Τετάρτης.

Την Τρίτη οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή άλλαζαν συνεχώς κατεύθυνση κάνοντας πολύ δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, με την ίδια την Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέσω της εκπροσώπου της κ. Μαλλίρη, να χαρακτηρίζει την πυρκαγιά «εξαιρετικά δύσκολη».

«Παρά την τεράστια κινητοποίηση σε μέσα και προσωπικό και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά δεν κατέστη δυνατόν να ανακοπεί στον άξονα Καλάμου – Μικροχωρίου και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο κατευθυνόμενη νότια – νοτιοδυτικά.Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη πυρκαγιά με τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης η οποία σε συνδυασμό με την συνεχή εναλλαγή του ανέμου αναπτύσσεται πολύ γρήγορα με ιδιαίτερη ένταση», είπε χαρακτηριστικά στην τελευταία της ενημέρωση, λίγο πριν σταματήσουν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή είναι: 210 πυροσβέστες με 80 οχήματα και 88 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 εθελοντικά οχήματα, 40 υδροφόρες των ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ και της Περιφέρειας Αττικής, 11 μηχανήματα έργου και από τις ένοπλες δυνάμεις 100 άνδρες και τέσσερα μηχανήματα έργου. Από αέρος επιχειρούν 5 Α/Φ και 7 Ε/Π.

«Όλα τα εναέρια μέσα ήταν διαθέσιμα και επιχειρούσαν εκ περιτροπής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, εκτός από το χρονικό διάστημα που προσγειώνονταν στα όρια της πτητικής αυτονομίας τους προκειμένου να ανεφοδιαστούν με καύσιμα και να γίνει σύντομος τεχνικός επανέλεγχος», διευκρίνισε η κ. Μαλλίρη ενώ έκανε έκκληση στους κατοίκους της των περιοχών που μαίνεται η πυρκαγιά, λόγω της επικινδυνότητας να απομακρύνονται έγκαιρα, ενώ οι οδηγοί των οχημάτων να αποφεύγουν να κινούνται στις περιοχές της πυρκαγιάς, καθώς υπάρχει κίνδυνος κυκλοφοριακής συμφόρησης και εγκλωβισμού τους.

Βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Βοήθεια σε πυροσβεστικά αεροπλάνα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε η χώρα μας, λόγω της δραματικής κατάστασης που βιώνουμε από τις πυρκαγιές και τις δύσκολες μέρες που έρχονται σύμφωνα με τις προβλέψεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Την ίδια ώρα, οι ανακριτικές υπηρεσίες του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ, ασχολούνται με άτομο που προσήχθη από την Πάρνηθα και θεωρείται ύποπτος για εμπρησμούς. H Σταυρούλα Μαλλίρη, για την γενική κατάσταση των πυρκαγιών, η οποία δεν ήταν και πολύ αισιόδοξη για την Ανατολική Αττική, ανέφερε:

«Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης της πυρκαγιάς στον Κάλαμο και της επικινδυνότητάς της και με δεδομένο ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, η χώρα μας υπέβαλε αίτημα, μέσο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας IRCC για διεθνή συνδρομή σε εναέρια μέσα και πιο συγκεκριμένα για δύο ζεύγη αεροσκαφών τύπου CL – 415. Σημειώνεται ότι η Γαλλία η οποία διαθέτει μονάδες εναέριων μεσών στην εθελοντική δεξαμενή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, απάντησε αρνητικά λόγω των πολλών πυρκαγιών στην χώρα της».

Η κ. Μαλλίρη επιβεβαίωσε την είδηση που δημοσίευσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Κύπρος προσεφέρθη να αποστείλει ομάδα πεζοπόρου τμήματος αποτελούμενη από 60 άτομα. Το αίτημα έγινε ήδη αποδεκτό και μεταβαίνει στην Κύπρο αεροσκάφος C-130 προκειμένου να τους μεταφέρει.

Όσον αφορά την προσαγωγή του υπόπτου για εμπρησμούς, όπως είπε η κ. Μαλλίρη, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί με το αυτοκίνητό του στην περιοχή της Πάρνηθας. Υστέρα από έρευνα που ακολούθησε βρέθηκαν στην κατοχή του πολλά υλικά ικανά να προκαλέσουν πυρκαγιά. Εξετάζεται τόσο για την παρουσία του στην Πάρνηθα σήμερα καθώς και για πυρκαγιές στην περιοχή που εκδηλώθηκαν προηγούμενα έτη.

Ο προσαχθείς είναι ελληνικής υπηκοότητας, 63 χρόνων και εντοπίστηκε από αστυνομικούς που έκαναν περιπολία.

Τα αντικείμενα που βρέθηκαν ήταν στουπιά, κεριά, αναπτήρες κ.ά., τα οποία δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Μαίνεται η πυρκαγιά στην Αμαλιάδα – Αρνήθηκαν να εκκενώσουν το χωριό Περιστέρι οι κάτοικοι

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει και η πυρκαγιά στην Ηλεία. Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή να εκκενωθεί το χωριό Περιστέρι, καθώς οι φλόγες πλησίαζαν χθες απειλητικά, ωστόσο οι περισσότεροι κάτοικοι, παρά το γεγονός ότι διατέθηκαν λεωφορεία από τις Αρχές, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά κατευθύνεται ανατολικά του χωριού, προς την δασική περιοχή της Οινόης, όπου δεν κατοικείται. Στην περιοχή επιχειρούν 42 πυροσβέστες με 20 οχήματα 12 άτομα πεζοπορο και κατά τη διάρκεια της ημέρας 2 ελικόπτερο, 1 καναντέρ και 4 πετζετέλ.

Στις φλόγες για άλλη μία νύχτα η Ζάκυνθο

Είκοσι είναι τα μέτωπα της πυρκαγιάς στο νησί της Ζακύνθου, με τα πιο ανησυχητικά να βρίσκονται στις περιοχές Παλαιό Χωριό, Κοιλιωμένο και Καταστάρι.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για την κατάσβεση όλων των μετώπων με 134 πυροσβέστες με 37 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 7 υδροφόρες ΟΤΑ. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται από αέρος κατά τη διάρκεια της ημέρας με 1 ελικόπτερο.

Στην Κρήτη, σε ύφεση

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης η μεγάλη φωτιά που είχε ξεσπάσει σε δύσβατο σημείο στην περιοχή Άγνος κοντά στο Καστέλι Ηρακλείου.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενισχύονταν συνεχώς, έφτασαν εγκαίρως στο σημείο και άρχισαν να κατασβήνουν τη φωτιά, προτού λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι πυροσβέστες έδωσαν πραγματική μάχη με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους, που έπνεαν στην περιοχή, ενώ συνέδραμε και το πυροσβεστικό ελικόπτερο με ρίψεις νερού.

Μετά από πέντε και πλέον ώρες οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να ελέγξουν τη φωτιά, στην οποία παρέμειναν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας υπό το φόβο των αναζωπυρώσεων.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμα της άφησε πίσω της περίπου 150 στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης αποτεφρωμένα.

Βουλευτές της ΝΔ στα μέτωπα

Μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, οι βουλευτές του κόμματος στο Υπόλοιπο Αττικής Μ.Βορίδης, Γ. Μαρτίνου και Γ. Βλάχος, μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χθες και σήμερα, επισκέφτηκαν περιοχές που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές στην Αττική.