Η Προεδρία Τραμπ και η δράση της ακροδεξιάς

Ουάσιγκτον.- Βαθιές συνέπειες στην προεδρία Τραμπ προκαλεί η άρνησή του να καταδικάσει απερίφραστα τη δράση ακροδεξιών, νεοναζί και ρατσιστών που το Σαββατοκύριακο προκάλεσαν σοβαρά επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια.

Η στάση του κ. Τραμπ προκάλεσε ρήξη στις σχέσεις του με κορυφαίους παράγοντες ιδιωτικών εταιρειών και αιχμηρά σχόλια από στρατιωτικούς ηγέτες, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του σκέφτονται να αποχωρήσουν ώστε να ελαχιστοποιήσουν την ζημιά που δέχεται η υπόληψή τους.

Η πιο αιφνιδιαστική ρήξη ήλθε στη σχέση που προσπαθούσε να καλλιεργήσει ο Ντόναλντ Τραμπ με μεγάλες αμερικανικές βιομηχανίες, αφού οι διευθύνοντες σύμβουλοι κορυφαίων εταιρειών αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα δύο συμβούλια που είχε δημιουργήσει ο Λευκός Οίκος με αντικείμενα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κατάρτιση αναπτυξιακής πολιτικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Wall Street Journal» και των «New York Times», τα μέλη του ενός εκ των δύο συμβουλίων, του Φόρουμ Στρατηγικής και Πολιτικής, είχαν αποφασίσει από το πρωί της Τετάρτης να αυτοδιαλυθούν ως σώμα, καταδικάζοντας «τον ρατσισμό και τη βία».

Όταν ενημέρωσαν τον Λευκό Οίκο για τις προθέσεις τους, ο κ. Τραμπ έσπευσε να τους προλάβει, ανακοινώνοντας ο ίδιος τη διάλυση των δύο συμβουλίων μέσω Twitter.

Οκτώ «καπετάνιοι» του ιδιωτικού τομέα είχαν ανακοινώσει την παραίτησή τους από τα δύο συμβούλια πριν το «τιτίβισμα» του κ. Τραμπ – ανάμεσά τους οι διευθύνοντες σύμβουλοι του τεχνολογικού κολοσσού Intel και του φαρμακευτικού γίγαντα Merck. Περισσότεροι από δέκα είχαν ενημερώσει εσωτερικά ότι είχαν αποφασίσει να παραιτηθούν, εγείροντας το φόβο μαζικής εξόδου από το πλευρό του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

Η στάση του κ. Τραμπ για τα γεγονότα στο Σάρλοτσβιλ προκάλεσε ωστόσο αιχμηρά σχόλια και από κορυφαία στελέχη των ένοπλων δυνάμεων.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, δήλωσε με νόημα από το Πεκίνο ότι η μισαλλοδοξία δεν έχει επ’ ουδενί θέση στο αμερικανικό στράτευμα.

Το μήνυμα Ντάνφορντ απηχεί προσωπικές αναρτήσεις που έχουν κάνει στο Twitter τις τελευταίες ημέρες οι αρχηγοί του Στρατού, του Ναυτικού, της Αεροπορίας και των Πεζοναυτών, με τα οποία καταδικάζουν τον εξτρεμισμό και τον ρατσισμό.

«Ο Στρατός δεν ανέχεται τον ρατσισμό, τον εξτρεμισμό και το μίσος στις τάξεις του. Είναι ενάντια στις αξίες μας και σε ό,τι πρεσβεύουμε από το 1775», έγραψε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του Όπλου, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ.

«Δεν υπάρχει θέση για το ρατσιστικό μίσος και τον εξτρεμισμό στο Σώμα των Πεζοναυτών», έγραψε από την πλευρά του ο στρατηγός Ρόμπερτ Νέλερ.

The Army doesn’t tolerate racism, extremism, or hatred in our ranks. It’s against our Values and everything we’ve stood for since 1775.

Ο κύκλος της απομόνωσης κλείνει με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα, καθώς πολλά επιφανή στελέχη έχουν αποστασιοποιηθεί ή και επικρίνει ανοιχτά τη στάση του προέδρου.

πηγή:Skai.gr

φωτογραφία:AP Photo/Pablo Martinez Monsivais