Επαφές Κοινότητας Μελβούρνης για το μέλλον των Ελληνικών με το Πανεπιστήμιο LaTrobe

Μελβούρνη.- Τα μέλη της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης (EKM) και η συντονίστρια του Γραφείου Εκπαίδευσης του Ελληνικού Προξενείου Μελβούρνης, συναντήθηκαν πρόσφατα με τον καθηγητή James Walker, επικεφαλής του Τμήματος Γλωσσών και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου La Trobe και υπεύθυνο για το Πρόγραμμα Νέων Ελληνικών, για να συζητήσουν το μέλλον της Ελληνικής γλώσσας στο εν λόγω Πανεπιστήμιο και πώς η ΕΚΜ μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση του Προγράμματος.

Ο καθηγητής Walker ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι καταβλήθηκαν όλες οι προσπάθειες για να πληρωθεί το συντομότερο δυνατό η θέση συντονιστή Ελληνικών Σπουδών στο LaΤrobe, που έμεινε κενή μετά τη συνταξιοδότηση της κ. Μαρίας Ηροδότου.

Τα μέλη της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της ΕΚΜ, κ. Θόδωρος Μάρκος, Δρ Νίκος Ντάλας και κ. Σπύρος Παπαδόπουλος, δεσμεύτηκαν εκ μέρους της Κοινότητας να έρθουν σε επαφή με τη διεύθυνση του Πανεπιστημίου για να εκφράσουν τη συνεχιζόμενη υποστήριξη του προγράμματος Ελληνικών.

Ο συντονιστής της Εκπαιδευτικής Επιτροπής, κ. Θ. Μάρκος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον καθηγητή Walker για την υποστήριξη του προγράμματος και τόνισε ότι η ΕΚΜ έχει προγραμματίσει συναντήσεις και με τους Έλληνες φοιτητές των πανεπιστημίων σε όλη τη Μελβούρνη, καθώς και με το Σύλλογο Καθηγητών Νεοελληνικών, για να υποστηρίξουν την κίνηση αυτή.

«Πιστεύουμε ότι η βιωσιμότητα και συνέχιση του Ελληνικού Προγράμματος Σπουδών εξαρτάται όχι μόνο από τη διοίκηση του Πανεπιστημίου La Trobe, αλλά και από την ειλικρινή κινητοποίηση όλων όσων στην ελληνική παροικία ενδιαφέρονται για τη διδασκαλία και την προώθηση της γλώσσας και του πολιτισμού μας» δήλωσε ο κ. Μάρκος.

Ο Δρ Ντάλλας δήλωσε ότι η ΕΚΜ θα είναι ευτυχής αν το La Trobe χρησιμοποιήσει το Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού ως τόπο διδασκαλίας των μαθημάτων. “Αυτό θα επιτρέψει στους μαθητές από άλλα πανεπιστήμια να σπουδάσουν ελληνικά σε μια τοποθεσία κατάλληλη για φοιτητές από όλη τη Μελβούρνη” δήλωσε ο Δρ Ντάλας

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι η ΕΚΜ θα ενημερώσει τους μαθητές της για το τι προσφέρει το πανεπιστήμιο La Trobe. «Έχουμε πάνω από 1500 μαθητές που κάνουν ελληνικά στα σχολεία μας συμπεριλαμβανομένου και του Alphington Grammar. Θα τους ενημερώσουμε, λέγοντάς τους να σκεφτούν σοβαρά τη μελέτη των Ελληνικών και σε τριτοβάθμιο επίπεδο» δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Η συντονίστρια Εκπαίδευσης, κ. Γεωργία Νικολαΐδου, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει το πρόγραμμα, όπως έκανε και στο παρελθόν, με την παροχή ειδικευμένου Έλληνα εκπαιδευτικού για την ενίσχυση της ποιότητας του προγράμματος.

Σε συνέχεια της συζήτησης με το Πανεπιστήμιο La Τrobe, η Εκπαιδευτική Επιτροπή της ΕΚΜ κάλεσε την Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017 συνάντηση με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του NUGAS.

Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο κ. Δημήτρης Γκόνης και η κ. Στεφανία Νικολούδη, από το προσωπικό του Προγράμματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου La Τrobe, καθώς και η κ. Γεωργία Νικολαΐδου, συντονίστρια Εκπαίδευσης στο Ελληνικό Προξενείο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συμφωνήθηκε ότι το NUGAS θα προσπαθήσει να προωθήσει το Πρόγραμμα Ελληνικών του LaΤrobe και θα ενθαρρύνει τους σπουδαστές από όλα τα πανεπιστήμια να εγγραφούν σε αυτό το μάθημα, δεδομένου ότι είναι σε θέση να το πιστώσουν στο πτυχίο τους στο αντίστοιχο Πανεπιστήμιο.

Ο κ. Σαμ Τριανταφυλλόπουλος και ο κ. Κυριάκος Αντωνίου, μέλη του NUGAS Victoria, διαβεβαίωσαν ότι οι φοιτητές θα υποστηρίξουν πλήρως κάθε εκστρατεία με στόχο την ενίσχυση των Ελληνικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο πρόεδρος του NUGAS Victoria, κ. Νικ Τζουτζίδης, αποδέχτηκε, επίσης, την πρόταση της ΕΚΜ για τη διοργάνωση ενός φόρουμ που θα δώσει στους φοιτητές την ευκαιρία να παρουσιάσουν την άποψή τους για το πώς βλέπουν το μέλλον της Ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία.

Αυτό το φόρουμ θα γίνει στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την ίδρυση της Κοινότητας, που προγραμματίζονται μέσα στο τρέχον έτος.

 

neoskosmos.com