Θερινές Αναγνώσεις στη Νιοστή!!!

Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος*

Έγραφε ο Τζώρτζ Όργουελ στο Horizon τον Αύγουστο του 1941 σε ένα από τα πολυπληθή του δημοσιευμένα κείμενα με τίτλο, Ο Ουέλς, ο Χίτλερ και το Παγκόσμιο Κράτος:

«Τον Σεπτέμβριο, μας λένε οι οιωνοσκόποι, η Βρετανία θα δεχτεί ένα συντριπτικό χτύπημα. Πως θα επιτύχει κάτι τέτοιο ο Χίτλερ, δεν μπορώ να το φανταστώ. Η στρατιωτική του ισχύς, διάσπαρτη και σε υποχώρηση σήμερα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, δεν υπερβαίνει, πιθανώς, κατά πολύ την αντίστοιχη των Ιταλών πριν αυτή δοκιμαστεί στην Ελλάδα και στη βόρεια Αφρική. Η γερμανική αεροπορική ισχύς είναι σήμερα εν πολλοίς αποδυναμωμένη. Τα γερμανικά αεροπλάνα είναι ήδη παλαιότερης τεχνολογίας και οι πιο καλοί πιλότοι τους είναι είτε νεκροί είτε εξαντλημένοι και με πεσμένο ηθικό. Το 1914, ο στρατός του Κάϊζερ ήταν ο καλύτερος του κόσμου. Σήμερα, αυτό πολύ απέχει από το να ισχύει, παρά τις κραυγές του φωνακλά κομπλεξικού που φτάνουν από το Βερολίνο…»

Συνεχίζεται στην Ελληνική Έκδοση που συνιστώ ανεπιφύλακτα υπό τον τίτλο «Για τον Εθνικισμό και άλλα Δοκίμια» σε εκδόσεις Πατάκη.

Ποια είναι η θέση του Τζωρτζ Όργουελ απέναντι στον εθνικισμό και πόσο ατύχησε στο να αντιληφθεί την δύναμη του Χίτλερ που θα τρομοκρατούσε και παραλίγο να αφάνιζε τον κόσμο όλο ή όπως ισχυριζόμαστε εμείς οι θαυμαστές του Όργουελ ότι ακόμη και την ήττα του Χίτλερ ήταν ο πρώτος, ο Όργουελ, που ορθότατα προέβλεψε. Από την άλλη πλευρά ο Τζώρτζ Όργουελ, ο σοσιαλιστής διανοούμενος που μάλιστα πολέμησε στο πλευρό των Καταλονικών Πατριωτικών Δυνάμεων εναντίον των Φασιστών του Φράνκο,  αφύπνισε και προειδοποίησε την ανθρωπότητα για τα δεινά του σοσιαλισμού. Παράδοξο ή οξύμωρο, τα έργα του Τζώρτζ Όργουελ «Η Φάρμα των Ζώων» και το «1984» αποδείχτηκαν ακριβέστατα και γι’ αυτό αποκλήθηκαν προφητικά. Με αυτά τα δύο έργα μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ευρωπαίων και συνετέλεσαν όσο τίποτα άλλο στο να μείνει η Δυτική Ευρώπη Ελεύθερη και η Ανατολική να αποτινάξει από πάνω της το βαρύ φορτίο του σοσιαλισμού που κατέτρωγε τις σάρκες των Ανατολικοευρωπαίων και κατέστρεφε την ουμανιστική πεμπτουσία του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Σε αυτό μας καλεί σήμερα η Εσθονική Προεδρία να ξαναστρέψουμε την προσοχή μας και να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά το φάντασμα του σοσιαλιστικού ολοκληρωτισμού στην Ευρώπη να γίνει η πιο ζοφερή πραγματικότητα που βίωσε ποτέ η Ήπειρος μας. Έτσι λοιπόν διάλεξα για θερινή μελέτη τα δοκίμια του Τζώρτζ Όργουελ για τον Εθνικισμό που δείχνουν ότι ποτέ δεν πρέπει να υποτιμήσουμε αυτόν τον κίνδυνο που παραλίγο να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ήπειρο στον πλήρη αφανισμό της με τους δύο παγκοσμίους πολέμους. Ο Εθνικισμός και ο Σοσιαλισμός είναι τα δύο μέρη της πιο απειλητικής εξίσωσης για το μέλλον της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας και των Ατομικών μας Ελευθεριών.

 

*O Παναγιώτης Ευαγγελόπουλος είναι Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είναι Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ)

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε