Ποτάμι: Η εμμονή του κ. Κοτζιά πλήττει την εικόνα της χώρας

Αθήνα.- Ανακοίνωση εξέδωσε «το Ποτάμι», για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με την γνωστή υπόθεση της αγωγής του κ. Κοτζιά προς το περιοδικό «Athens Review of Books».

Η ανακοίνωση του κόμματος του κ. Θεοδωράκη έχει ως εξής: «Η εμμονή του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά στο κλείσιμο της Athens Review of Books μέσω της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και των εσόδων της από το πρακτορείο διανομής, αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια κατά της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών και πλήττει την εικόνα της χώρας.

Η Ελλάδα διασύρεται διεθνώς, με δημοσιεύματα, στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της Ευρώπης. Ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, όπως ο Περικλής Κοροβέσης, καταγγέλλουν πλέον ανοιχτά τον Υπουργό Εξωτερικών θυμίζοντας τη συστηματική του δράση υπέρ των δικτατορικών καθεστώτων Χόνεκερ και Γιαρουζέλσκι. Ο Υπουργός όμως συνεχίζει απτόητος. Χρησιμοποιεί, λες και είναι προσωπική του ιδιοκτησία, και τον μηχανισμό του υπουργείου Εξωτερικών στη διαμάχη του με ένα έντυπο. Αν ο κ. Κοτζιάς έχει προβλήματα με το σταλινικό παρελθόν του, ας τα λύσει με τον εαυτό του αντί να επιχειρεί να βάλει λουκέτο σε αυτούς που του τα θυμίζουν. Επειδή ο ίδιος δεν δείχνει να συναισθάνεται τη ζημιά που προκαλεί με τη στάση του στην εικόνα της χώρας και συνεχίζει στο δρόμο που χάραξε ο κ. Καμμένος, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να συνεχίσει την τακτική ‘δεν είδα, δεν άκουσα…’ καλύπτοντας τον υπουργό του. Οφείλει να παρέμβει και να δώσει τέλος σε μια υπόθεση που στρέφεται κατά της ελευθερίας της έκφρασης και εκθέτει διεθνώς την Ελλάδα».

Εξάλλου, για το ίδιο θέμα, ο λογοτέχνης και δημοσιογράφος Περικλής Κοροβέσης, ο οποίος μάλιστα προ δεκαετίας είχε διατελέσει και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» επιτίθεται με σφοδρότητα κατά του Υπουργού των Εξωτερικών περιγράφοντάς τον ως «σταλινικό γραφειοκράτη στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου» και γράφοντας μεταξύ άλλων πως «αν ο κ. Κοτζιάς έχει προβλήματα με το σταλινικό παρελθόν του, ας τα λύσει με τον εαυτό του αντί να επιχειρεί να βάλει λουκέτο σε αυτούς που του τα θυμίζουν».