Τσίπρας: Στόχος η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια το 2018

Θεσσαλονίκη
Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018 είναι ο στόχος για τον οποίο εργάζεται η κυβέρνηση, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, στο Γραφείο του στη Θεσσαλονίκη, ενόψει της ομιλίας του στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ.

Αναφερόμενος στην πορεία της οικονομίας έκανε λόγο για «θετική συγκυρία» και συγκεκριμένα τον τομέα του τουρισμού, ο κ. Τσίπρας είπε ότι μέχρι και τον Ιούλιο τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Απαντώντας σε ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, είπε πως το δεύτερο τρίμηνο του 2018 θα είναι έτοιμη η Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα προσφέρει σημαντική ενίσχυση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η κυβέρνηση θα θέσει το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού των επιχειρήσεων στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές ο πρωθυπουργός είπε ότι το «πάγωμα» θα ισχύσει με την ψήφιση νόμου τις επόμενες μέρες.

Για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, είπε ότι αυτή περιλαμβάνεται στα αντίμετρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα δημιουργηθεί με βάση τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, μετά το 2019, θα είναι σημαντικός και θα χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω μείωση των συντελεστών άμεσων και έμμεσων φόρων.

Χαρακτήρισε σημαντική τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, την υγεία, την παιδεία, τις αγορές και τις υπηρεσίες, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την προσέλκυση κεφαλαίων και την ενίσχυση των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να τονωθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά και οι δημόσιες στον τομέα των υποδομών.

Άλλαξε η αντιμετώπιση της Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για αλλαγή του τρόπου που αντιμετωπίζεται η Θεσσαλονίκη από τη σημερινή κυβέρνηση αναφερόμενος στα έργα στην περιοχή, όπως η παράδοση σε κυκλοφορία των δίδυμων σηράγγων στα Τέμπη, στους κάθετους άξονες στην Εγνατία οδό, στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, καθώς και στη λειτουργία του Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού στην πόλη.

Αναφορικά με την αποϊδιωτικοποίηση του ΟΑΣΘ ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι κρίσιμο θέμα και η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις αστικές συγκοινωνίες είναι αυτή που θα κρίνει την προσπάθεια.

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και οι υφυπουργοί Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας και Μακεδονίας-Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.

in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ